Politică

GAZELE DE ŞIST, vândute IEFTIN de statul român. Ce prevede contractul cu Chevron

Contractul de explorare a gazelor de şist încheiat cu Chevron prevede şi exploatarea, iar statul român încasează o redevenţă de doar 3,5%.

“Contractul de explorare, dezvoltare şi exploatare” a gazelor de şist se desfăşoară pe o perioadă de 30 de ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă 15 ani. Mai mult, redevenţa încasată de statul român este de doar 3,5 %.

Dezvăluirile au fost făcute de realizatoarea Realitatea TV Lavinia Şandru, în cadrul emisiunii “Jocuri de putere”.

“Contractul se numeşte ‘Contract de explorare, dezvoltare şi exploatare’. În contractul semnat de ANRM cu Chevron, redevenţa României este de 3,5%. În condiţiile în care distrugerea zonelor cu această exploatare bazată pe fracturarea hidraulică este ireversibilă. Să ne luăm gândul că vreodată zonele acestea o să-şi mai revină!”, a spus Lavinia Şandru, la Realitatea TV.

În opinia sa, declaraţia preşedintelui Băsescu din urmă cu ceva timp, când susţinea că cine primeşte aviz de explorare “obligatoriu” trebuie să primească şi aviz de exploatare, arată că şeful statului este la curent cu conţinutul contractului cu Chevron.

“Declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu mă face să merg cu gândul la faptul că Traian Băsescu ştie ce conţine contractul. Pentru că îţi explică foarte clar că, în momentul în care o companie explorează, o face pentru că vrea să exploateze”, a spus Şandru.

În ceea ce priveşte durata contractului, Şandru a declarat că acesta este făcut pe “30 de ani, cu posibilităţi de prelungire încă 15 ani”.

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Florin Diaconu, a precizat că analiza privind faza de exploatare poate fi făcută temeinic şi conform legii doar cu ajutorul datelor obţinute în faza de explorare.

“Vizavi de emiterea acordului de mediu pe zona Bârlad: studiul de impact s-a făcut şi s-a emis aviz doar pentru faza de explorare. În Constanţa, s-au emis avize pentru prospecţiuni, pentru două perimetre, iar prospecţiunile se vor face la distanţă mare de localităţi. Conform hărţilor, zona de prospecţiuni nu trece de şoseaua care leagă Mangalia de Constanţa”, a spus Diaconu.

“Până nu avem datele de la prospecţiuni şi explorare nu se poate face o analiză să vedem dacă e fiabilă şi lipsită de riscuri faza de exploatare”, a adăugat oficialul român.

Diaconu a mai declarat că studiul de impact poate să ducă la o notă negativă şi la respingerea exploatării.

În condiţiile în care nu există informaţii publice referitor la faptul că ar fi secretizat sau nu contractul cu Chevron, Realitatea TV a cerut oficial Guvernului să confirme sau să infirme datele prezentate.

sursa: realitatea.net

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Domnilor,apa in costinesti de ani buni.miroase a petrol.am.asteptat sa scrie altxineva asta. O scriu eu.deci explorari sunt de mult demarate.dac unca nu.masiv si deja apa are gust de motorina ce va fi dupa un.an de exploatare?????