Politică

FRICA SI RESEMNARE

Traian Basescu este un mare maestru al jocurilor politice. Cel mai bine, domnia sa se pricepe la trucuri ieftine care exploateaza instinctele primitive ale unei parti mai putin inteligente a electoratului. Ura fata de parlamentari este exploatata prin propunerea de reformare a Parlamentului, iar ura generalizata a populatiei fata de politicieni se incearca a fi exploatata prin “pozitionarea anti-politica” a candidatului Traian Basescu.
Recent, strategii de la Cotroceni au identificat o noua modalitate de a atrage voturi. Presedintele a apelat la o emotie primara si a incercat sa provoace un acces de frica incontrolabila. Frica poate fi o puternica arma de propaganda si este posibil ca PD-L si Traian Basescu sa-si intensifice eforturile pentru a crea panica in randul populatiei. Situatia economica actuala nu este deloc roz si noi nu vedem aspecte care sa ne creeze vreo viziune optimista asupra viitorului, insa nelinistea pe care o simte acum orice om normal nu are nicio legatura cu panica pe care strategii de la Cotroceni incearca sa o creeze pentru a-i spori sansele electorale ale liderului PD-L-ist.

Inainte de a incerca sa-i sperie pe alegatori, Traian Basescu a incercat sa-i sperie pe parlamentari, amenintandu-i cu alegeri anticipate in cazul in care nu accepta guvernul lui Lucian Croitoru. Momentan, tactica nu functioneaza pentru ca perspectiva de a trai inca 5 ani cu Basescu in calitate de presedinte ii sperie pe parlamentari mult mai mult decat perspectiva alegerilor anticipate. Strategii de la PD-L nu au renuntat la utilizarea fricii in calitate de instrument electoral si au incercat sa sperie populatia.
Intr-o tara civilizata, electoratul nu i-ar fi iertat niciodata lui Traian Basescu tentativa de a santaja parlamentarii, dar, din pacate, cultura politica a electoratului din spatiul mioritic lasa mult de dorit. Pentru a exercita si mai multa presiune asupra parlamentarilor, presedintele a incercat sa-i convinga pe romani ca, in cazul in care guvernul lui Lucian Croitoru nu va fi acceptat de Parlament, atunci exista pericolul real ca statul sa nu aiba bani pentru plata salariilor si pensiilor din cauza sistarii finantarii de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. In stilu-i caracteristic de politruc, Traian Basescu atribuie un pericol real unei cauze imaginare, preferand sa atraga atentia alegatorilor asupra faptului ca ar putea fi oprita finantarea pensiilor si salariilor fara sa mentioneze ca guvernul Boc (o creatura eminamente “basesciana”) a condus tara intr-un mod atat de prost, incat statul a ajuns sa fie dependent de finantare externa pentru plata pensiilor, salariilor si a obligatiilor curente. In realitate, oricare ar fi guvernul care va conduce Romania in urmatoarele luni, exista sanse reale ca statul sa ramana fara bani pentru plata pensiilor si salariilor, chiar daca finantarea externa nu este sistata. Guvernul Boc (care a fost condus, de facto, de Traian Basescu) a comis o serie de erori foarte grave si nici nu a incercat sa rezolve o serie intreaga de probleme structurale grave care vor afecta in mod direct bunastarea fiecarui cetatean. Lipsa unui program rational de masuri anti-criza a condus la o situatie in care, practic, oricare dintre strategiile anti-criza ce ar putea fi adoptate de noul guvern nu va avea efectele pozitive scontate. Economia si, prin extensie, sistemul de finantare a cheltuielilor statului se apropie de punctul de colaps, iar aceasta situatie nu poate fi modificata prin numirea in calitate de prim-ministru a lui Lucian Croitoru, Klaus Johannis sau Santa Claus. Clasa politica a adus tara la marginea prapastiei economice si sociale, iar acum, unul dintre principalii vinovati de situatia creata, Traian Basescu, incearca sa transforme frica populatiei in capital electoral.
Prin tentativa de intimidare a alegatorilor, PD-L-istii, accidental, au atras atentia populatiei asupra unui aspect fundamental al situatiei politice curente. In conditiile actuale, guvernul de la Bucuresti exista pentru un singur scop: asigurarea continuitatii finantarii de la FMI si a implementarii programului de guvernare al FMI. Clasa politica romana nu mai are niciun fel de control asupra deciziilor de ordin economic, care afecteaza viata milioanelor de romani. Clasa politica s-a resemnat in fata crizei si in fata FMI. Acum, politicienii nostri sunt preocupati de batalii electorale, pentru a asigura grupurilor de interese accesul la banii bugetari.
Speram ca societatea civila nu se va resemna si va actiona in vederea unei veritabile reforme a clasei politice.

sursa: bloombiz.ro