Politică

Fostul viceministru de Externe al Republicii Moldova: “Urmează dispariţia mai multor state!”

earth-hd-compRegulile internaţionale nu mai funcţionează, lumea are nevoie de un nou sistem economic pentru asigurarea prosperităţii, şi nu de extinderea NATO care tinde să asigure dispariţia totală a mai multor naţiuni, a declarat Valeriu Ostalep, fostul viceministru de Externe al Republicii Moldova, despre Summitul NATO de la Varşovia.

Fostul viceministru de Externe al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Radio Sputnik despre starea dezastruoasă în care se află securitatea globală şi despre Summitul NATO de la Varşovia.

Expertul a declarat că ordinea mondială nu mai este funcţională pentru că înţelegerile în baza cărora au funcţionat statele nu mai sunt în vigoare astăzi, odată cu înarmarea lipsită de temei împotriva Federaţiei Ruse. În cazul teoretic al unei operaţiuni militare, nici 650 şi nici 65 de mii de soldaţi din Marea Britanie, SUA şi Germania nu vor putea opune rezistenţă împotriva Rusiei pentru că în secolul XXI războiul nu mai arată aşa cum arăta în 1945.

„În cazul operaţiunii militare adevărate, în sensul deplin al cuvântului, oricare zonă de interes militar, în cazul în care ea prezintă o anumită sarcină militară, ea este pur și simplu transformată într-un pustiu la apariţia oricărui om”, a spus Valeriu Ostalep.

Fostul viceministru de Externe al Republicii Moldova a subliniat că în Orientul Mijlociu dispar state întregi în pofida unor coaliţii şi nimeni nu poate explica ce se întâmplă acolo.

Faptul că cea mai mare bătaie de cap pentru comunitatea europeană, în special al NATO, e Republica Moldova, Ucraina și țările baltice, trezește mari dubii referitor la onestitatea și sinceritatea celor care fac politică la nivel global, decidenţii principali ai puterii globale dând semne că doresc dispariţia completă a mai multor state.

„Aceste declarații mă fac să mă îngrijorez referitor la intențiile NATO și dacă nu cumva, ca și în multe alte părți ale pământului, după aceste declarații urmează destabilizarea completă și dispariția mai multor state, așa cum a fost de mai multe ori. Pe mine asta mă îngrijorează foarte mult pentru că nu mă interesează nici Federația Rusă, nici NATO, ci interesele țării mele, dar văd că noi suntem implicați în mod absolut prostesc și subiectiv într-un joc care nu ne aparține, nici de la care nu avem nimic de câștigat decât riscuri suplimentare”, a menţionat expertul.

Ostalep precizează că rămâne să așteptăm poate diplomația și alegerile din SUA, care se apropie. El argumentează că Occidentul încearcă să rezolve prin militarizare problemele de ordin economic la nivel global, când în realitatea lumea ar avea nevoie de un nou model economic pentru a ieşi din impas.

„Avem nevoie de noi formule de dezvoltare economică a pământului și nicidecum de a transfera accentele pe aspectele militare, pe războaie care vedem la ce duc. De asta acest consiliu poartă nu doar un caracter protocolar, dar și absolut fără niciun rezultat”, a conchis expertul Valeriu Ostalep despre Summitul NATO de la Varşovia.

Sursa: Sputnik Moldova

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Istoria, aceasta magnifica Marie cu tot alte Palarii, corespunzatoare oranduirilor care s-au succedat de-a lungul veacurilor, ne-a demonstrat ca se repeta de-atatea ori, la nivele diferite de evolutie, pana la momentul la care isi recapata cursul firesc in acord cu legile universale, de care, pana in prezent, s-a tot facut abstractie. Ajunsi in prag critic, umanitatea constata ca regulile internationale nu mai functioneaza, ca se impun noi formule de susstinere a vietii pe pamant, pamant privit ca element in contextul celorlalte elemente ale Naturii: apa, aer, foc, metal, subordonate normelor planetare, interplanetare, extraplanetare?!…baza de la care porneste renegocierea abordarii strategice de implementat, prin grija liderilor cu responsabilitate in acest sens, si, da, traim un moment crucial, de-a dreptul spectaculos, magnific. Da Doamne!