Analize și opinii Extern Politică

Fostul ambasador SUA revine în România şi candidează la şefia Fondul Proprietatea

Mark Gitenstein, fostul ambasador SUA şi avocat de profesie, şi-a depus candidatura pentru un loc în Consiliul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea din partea fondului de investiţii Emerging Markets Country Fund, administrat de City of London, al doilea cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea.

Mark Gitenstein şi-a depus candidatura pentru un loc în Consiliul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea în condiţiile în care mandatele lui Sorin Mîn­dru­ţescu şi Cristian Buşu expiră în septembrie iar Fondul organziează alegeri pe 25 aprilie pentru locuri vancante. Mandatul noilor mem­bri va începe pe 30 septembrie

Dacă va fi ales de acţionarii fondului, fostul ambsador SUA ar urma să întărească interesele americanilor la Fondul Proprietatea, un fond cu active de 2,5 miliarde de euro şi acţiuni la giganţi energetici precum Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Fondul Proprietatea este administrat de firma americană Franklin Templeton. Cel mai important acţionar al FP este fondul american de hedging Elliott, cu circa 15% din capital. Sorin Mîndruţescu, directorul general al Oracle şi preşedintele Camerei Americane de Comerţ, îşi încheie mandatul în Consiliul Reprezentanţilor în luna septembrie.

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat în 2005 pentru a-i despăgubi pe foştii proprietari ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist în urmă cu şaiseci de ani şi care nu mai puteau fi retrocedate în natură. Din cauza funcţionarilor publici corupţi şi a nenumăratelor amânări ale listarii fondului la bursă, puţini dintre foştii proprietari au fost despăgubiţi prin acţiuni la Fondul Proprietatea, cea mai mare parte a acţiunilor intrând pe mâinile fondurilor străine de investiţii.

Autor: Roxana Pricop
sursa: zf.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu