Politică

Fosta prezentatoare de la PRO TV Andreea Liptak Spiridon: ”Când ai câștigat și adversarul tău este la pământ, plin de sânge, NU îl scuipi, nu îi strivesti capul cu bocancul, nu îi pângărești alegerile personale, pentru că nu ești Dumnezeul lui!”

Sunt unul dintre cei care care au stat ore in sir la coada ca sa voteze la o sectie din straintate si care nu au apucat sa ajunga la urne. De o zi si jumatate observ… Observ si imi vine sa plang. Incerc sa ma abtin, dar nu pot. Am plans in trei ture, in ultimele 24 de ore. Ultima oara – azi dimineata. Plang foarte rar, dar nu oricum. In hohote! De ciuda si obida!

 

Ce-i cu voi, oameni buni? Ati ajuns sa fiti mai jos ca ei! Va injurati, va scuipati unii pe altii in public si va degradati pe interior. Va bateti cu pumnul in piept cand votati, dar ati uitat ca ne-am mobilizat pentru ca nu ne-am facut treaba cum trebuie niciodata. Suntem precum gaina din poveste, care batuta de baba, a facut o margica. Nici baba, nici gaina, nu au inteles nimic!

Va spun direct, ca niciodata pana acum! Nimic nu se va schimba in viata noastra, in orasul nostru, in tara asta, atata vreme cat nu crestem nivelul nostru de constiinta. Lasati partidele care candideaza! Putem sa stam si 10 zile la coada ca sa votam, putem numara si de 10 mii de ori voturile (fericiti ca sunt in favoarea partidelor preferate), putem inchide pe oricine si deschide oricate sampanii.. Atata vreme cat noi, ca oameni de rand, suntem putrezi pe interior, asta o sa si primim – PUTREZICIUNE. Poleita!

Sunt suparata pe voi! Atunci cand vreau sau votez in favoarea cuiva, la fel de mult conteaza pentru mine cu cine ma insotesc pentru acel vot. Si cu cine ma insotesc?! Ma puneti intr-o situatie delicata si foarte dificila. Am lista de facebook plina de coachi, profesori, psihologi, antreprenori, medici, jurnalisti, oamenii cu carte.. Dar, daca cumva dau peste o postare si as vrea sa o impartasesc fiicei mele mici de 11 ani, sunt nevoita mai intai, sa ma strecor printr-un labirint ingust de postari cu vorbe spurcate, sa fac slalom prin ura nemarginita si un vocabular precar!

Sa nu incepeti sa va justificati! Mai intai ascultati-ma pe mine si vedeti daca nu cumva va scapa ceva. Sunt un nimeni. Un nimeni cu acte de Romania, care a ales sa traiasca in Romania, desi a avut nenumarate ocazii sa plece. Un nimeni care, ca si voi, isi plateste impozitele si taxele la stat. Dar nimeni-ul acesta traieste asumat si decent, in ciuda frustrarilor.

Provin dintr-o familie simpla: tata – ospatar inca de pe vremea lui Ceausescu, mama a fost muncitoare in trei schimburi la fabrica de conserve Refacerea din Arad. Azi la 40 de ani, sunt fara bunici si fara mama. Am terminat o facultate si apoi inca una, pentru ca am fost invatata ca daca ai carte, ai parte. Eram studenta la Stiinte Economice si m-am angajat la PROTV Arad in urma cu 20 de ani, ca sa imi castig existenta. Nu am mostenit nimic, ca nu am avut ce, doar bunul simt. 6 luni am muncit in PROTV fara un ban, pentru ca pe vremea aceea, mai intai demonstrai, apoi ti se dadea o sansa. Am fost chemata in Bucuresti dupa 3 ani de munca in redactia din Arad si am plecat, sperand la un salariu mai bun si o viata decenta. Am muncit 12 ore pe zi toata viata, mi-am cumparat impreuna cu Razvan o masina si un apartament cu 3 camere, cu credite in franci elvetieni. Stiti povestea, cred! Banca ne-a acordat un credit cu o rata de 65% din salariul nostru pe 30 de ani si apoi s-a scumpit francul de 3 ori si jumatate. Faceti calculul! A fost banca de vina? Dati-mi voie sa va spun ca nu m-a obligat sa imi fac credit.

Cu atatea griji in jurul nostru, mama mea a intrat intr-o depresie de care nu s-a mai vindecat niciodata. Mama mea a murit trista, cu o pensie de 750 de lei pe luna. Toata viata ei ne-a spijinit, nu a conceput niciodata sa primeasca ajutor de la noi. Vreti sa va spun de cate ori am intarziat plata intretinerii sau plata ratei la banca, pana ne-am redresat? De cate ori am platit dobanzi si penalitati la stat pentru ca nu am platit impozitele la timp, pentru ca nu stiam cum sa mai impartim banii? Cu un copil de 1 an si unul de 4 ani acasa, ne-am mai luat joburi in plus, am deschis o mica afacere, ca sa ne putem sustine. Ne-am lasat “recrutati” intr-o afacere de network-marketing, multi-level, ca sa putem supravietui ramanand etici – un model de business de care au fugit toti corporatistii din jurul nostru pentru ca le-a fost teama ca li se degradeaza imaginea si isi pierd statutul (inchipuit!). Mie nu mi-a fost rusine sa vand produse bune si nu imi este nici acum. Timp de 7 ani, m-am trezit la 4 dimineata si am ajuns acasa la 9-10 seara. Fiind antreprenor. Ma uitam in ochii fetelor mele (daca nu dormeau cand ajungeam acasa epuizata) si stiam ca intr-o zi o sa avem ceea ce meritam. Si ceapa as fi vindut, daca asta mi-ar fi ajutat familia! Ma intereseaza sa muncesc cinstit, nu dau doi bani pe reputatie.

Ce este greu in a va asuma ca fiecare popor are conducatorii pe care ii merita? Este atat de grea matematica asta pentru voi? Pierdeti cu smerenie si castigati cu demnitate, oameni buni! Sa tineti bine minte ce va scriu mai jos, pentru ca vorbesc rar, dar le spun direct.

– cand ai castigat si adversarul tau este la pamant, plin de sange, NU il scuipi, nu ii strivesti capul cu bocancul, nu ii pangaresti alegerile personale, pentru ca nu esti Dumnezeul lui. Despre morti, numai de bine! Daca ai invins, ia-ti aplauzele 5 minute si apuca-te de treaba. Nu asta am cerut cu totii? Un cadru ca sa fim noi mai profesionisti? Voi aveti timp sa turnati in scris toate frustrarile personale care nici macar nu au legatura cu politica.. Ati prins prilejul sa varsati ura din voi si sa le dati … diverse, amicilor vostri cu alte opinii politice. E ura pe care nu puteti sa o gestionati in nici o relatie pe care o dezvoltati, pentru ca nu va cautati destul in interior. De ce dati vina pe politica?

– nu mai vorbiti despre milioanele cu care acesti oameni (alesi!, sa nu ne indepartam de esenta), intra si ies de la puscarie. Daca fura, fura pentru ca e alegerea lor si pentru ca le permitem. Punct. Sunt oglinda noastra fidela! Fii tu atent ca azi, cand vine clientul in magazinul tau, sa bati bonul corect in casa de marcat si sa iei marfa toata, cu factura. Sa nu imi spui ca vrei sa ai integritate, dar nu poti din cauza partidului, pentru ca in cazul meu functioneaza si fara partidul preferat la conducere; si sunt un nimeni care plateste toate taxele si impozitele la stat si care a avut credite in franci elvetieni, om simplu cu parinti de la tara, cu doua maini si doua picioare care iese la vot si, chiar si cand nu iese cum vrea el, plateste in continuare taxe si impozite cu acelasi bun simt. Sa iti spun ca in ciuda oricarei guvernari, dintr-un om cu datorii la bugetul de stat si la intretinere, am ajuns in 10 ani, prin munca cinstita, independenta financiar, in acelasi context politic si cu aceleasi guvernari de care ai parte si tu? Nu vrei sa auzi asta, crede-ma! Pentru ca tu vrei sa te minti ca integritatea are legatura cu sistemul, nu cu tine. Cand nu o sa bati bonul corect in casa azi, sa stii ca esti un “Dragnea”, dar inca nu te-au prins. Nu exista furt la scara mica si la scara mare. Furtul e furt si cand nu te vede nimeni. Te saboteaza din interior. Nu te mai bate cu atata forta cu pumnul in piept, ca se sparge si se vede adevarul dinauntru. Fii smerit, omule bun!

– integritatea este ceva ce iese in mod natural la suprafata. Nu va mai fortati! Unui om integru nu ii trebuie legi si mai stiu eu ce tip de justitie. Un om integru, ramane integru si fara legi scrise, un hot va fura tinand legea in mana. Nu mai cereti sisteme curate, ca astea nu exista fara oameni curati.

– ce credeti ca rezolvati, injurand, bucurandu-va cu nesat pentru necazul altora? Foarte bine ca plateste cel care a furat si care a fost arogant! Dar ati crezut in sinea voastra vreodata, ca nu o va face? Probabil da. Voi credeti ca un proces, catusele si gratiile sunt singurele forme de plata! Nu mai ganditi atat de mic! Nu e asa; sunt multiple forme si vin de mai departe decat noi toti la un loc. E o forta care le echilibreaza pe toate. Dar numai cand se creeaza conditiile potrivite. Pai sa va spun: pana mai ieri conditiile pareau ca sunt potrivite; dar nu mai sunt! Ati ajuns sa deschideti sampanii pentru un rau facut de ambele parti! Alte bucurii nu mai aveti? Asta e toata viziunea voastra?

– sunteti toti un Caragiale inviat din morti! Ce bucurie! Dar ce cuvinte scoateti pe gura!! Le rostogoliti si rotiti in scris ca pe-o bagheta magica. Se vor intoarce toate si atunci veti realiza ca se impune o maiestrie in asta. Se vor intoarce – impotriva voastra si a noastra! A pus stapanire egoul pe voi si nu mai stiti sa faceti diferenta. Credeti ca daca aveti simtul umorului, sunteti mai destepti. Manifestati o ironie fina si va face placere ca va citeste lumea. Va e teama ca va uita, daca nu injurati si azi. Sa nu sfarisiti precum clovnul din poveste!

– ce insamantati, aia va creste si apoi va plangeti ca nivelul de educatie este scazut in tara asta. Crezi ca daca vorbesti corect gramatical, nu mai conteaza ce emiti? Da-mi voie sa iti reamintesc ca nu vezi padurea de copaci. Uiti ca, ceea ce emiti, se intoarce la tine. Sa rogi moartea cuiva, sa-i “violezi” amanta cat el e la puscarie, sa scuipi otrava pe fiecare cititor al postarii tale… De fapt, spune sincer, de aceea iti doresti sa castigam prin vot? Ca sa iti ridici poalele-n cap si sa faci pipi pe mormantul lor, corect? Acesta este cea mai inalta forma de exprimare a unei victorii? Pai stiti ceva? Pe mine m-ati pierdut. Eu nu sunt asa si nu de asta votez!

Pe mine m-ati pierdut. Pentru ca nu va pot arata fiicelor mele. Nu vreau ca fetelor mele de 11 si 15 ani sa le predau degradarea, aratandu-le niste modele de oameni cu diplome si licente care isi “scuipa” in fata aliatii la urne. Te onorezi pe tine si ma onorezi pe mine, prin ceea ce simti, gandesti si scrii. Chiar daca avem aceleasi opinii politice, nu suntem cos de gunoi unii pentru altii. Nu ma intereseaza cat de creativ esti si nici ce pozitie ai in inalta societate, atata vreme cat nu pot sa arat postarea ta, fiicei mele mari de 15 ani, cu scopul de a invata ceva bun de la tine. Copiii tai unde sunt cand scrii mizeriile acestea pe facebook? Cand iti sarbatoresti victoria cu M…IE, F…T, violandu-ne linistea si bucuria tuturor.. Sau.. cand vin copiii tai acasa de la scoala, te prefaci ca esti centrat si ca ai un vocabular curat si ca promovezi o cultura inaltatoare?.. Daca joci doua roluri, esti ca ei, cei impotriva carora ai votat. Ma sperii! Ma sperii tu, mama sau tata, si generatia duplicitara pe care o cresti si care va forma noua societate in care vor trai si fetele mele. Copiii tai te vor copia si ma sperii, omule bun! Fetele mele vor petrece timp cu copii tai, nu cu Vlad Voiculescu, Ciolos sau Dragnea. Nu doresc pentru ele un partener de viata, de afaceri sau un prieten spurcat la gura si negativ, ca tine. Asa esti cu adevarat sau doar te-ai pierdut cu firea? Atunci de ce nu iti revii?

Pe mine m-ati pierdut. Un nimeni care a stat 4 ore la coada pentru un vot pe care nici macar nu am apucat sa il exprim. Dar sunt un nimeni, nu va faceti griji. N-ati pierdut mare lucru! Doar motivatia din spatele votului! Nimeni-ul asta este acum inchis in sine, s-a facut mic si simte ca e idiotul clasei. Plange ca prostul in hohote de 3 ori in 24 de ore pentru ca e idealist, in ciuda contextului. Nimeni-ul asta mai are putere sa creada ca totusi oamenii se vor trezi si isi vor asuma ca numai o schimbare radicala in propria structura, va aduce o schimbare reala in exterior.

Votul este important, dar e o pacaleala, o simpla fantezie. Vrem o schimbare! Dar oare suntem pregatiti pentru ea? Cream noi cadrul potrivit pentru ceva mai bun?

Suntem precum gaina din poveste, care batuta de baba, a facut o margica si cotcodaceste cu emfaza. Pe margica aceasta in curand o sa o ia vantul si o sa o inghita o alta gaina, batuta de o alta baba. Nici babele, nici gainile, nu inteleg nimic! Si-asa traiesc pana la adanci batraneti.

Sursa: Andreea Liptak Spiridon Facebook

 

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Felicitari Andreea! Caracter frumos, familie frumoasa!

    In scopul imbunatatirii conditiilor de votare in Diaspora: marirea nr. de sectii de votare, stampile, cheltuieli aferente etc s-ar fi impus EMITEREA UNEI OUG, or REFERENDUMUL CONSULTATIV initiat de PRESEDINTELE TARII, PRIN CARE S-A CERUT OPINIA POPORULUI – INTREBAREA NR.2!!!!! a fost VALIDAT din pdv al prezentei la urne pana la orele pranzului. Asta-i viata pe Terra!