Politică

Fondurile de investiții din străinătate „înghit” terenuri agricole din România

straini-cumpara-terenuriTerenurile agricole din România sunt o investiție din ce în ce mai atractivă pentru fonduri de investiții, bănci, companii sau oameni cu bani din străinătate.

În ultima vreme, tot mai multe entități străine anunță preluări de firme din sectorul agricol din România, la pachet cu terenurile pe care acestea le dețin. Printre aceștia se numără și fondul american de investiții Anholt Investment.

La începutul lunii aprilie, Anholt Investment anunța, pe pagina proprie de internet, că a preluat, prin intermediul unei subsidiare, circa 6.000 de hectare de teren agricol, din care 5.000 de hectare în județul Botoșani, în urma a două tranzacții separate. Pe aceste terenuri sunt cultivate în special porumb, grâu, muștar și floarea soarelui.

Pe lângă terenuri, Anholt Investment a preluat și o serie de capacități de stocare.

„România este o piață interesantă , atât în ceea ce privește calitatea terenului, cât și oportunitățile comerciale. Vom continua să ne dezvoltăm în România”, spune Rudolph Krediet, partener în cadrul fondului american de investiții Anholt Investment. Acesta a adăugat că „scopul nostru este de a dezvolta holdinguri agricole”, pentru a da terenului cea mai bună utilizare de-a lungul timpului.
În prezent, investitorii străini dețin circa un milion de hectare de terenuri agricole în proprietate și alte circa două milioane în arendă, potrivit datelor furnizate de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricole din România (LAPAR).

Sursa: Stiri agricole