Analize și opinii Politică

Foarte puţini români mai au încredere în UE

Foarte puţini români mai au încredere în UEÎn perioada de pre-aderare, 85% dintre români îşi manifestau încrederea în UE ca instituţie. Acum situaţia s-a schimbat radical. Încrederea românilor în UE a scăzut şi dacă urmele regimului Băsescu-Boc vor persista, scăderea se va accentua.

33% dintre români mai cred în UE


Antena 3 a prezentat duminică seara partea din sondajul Eurobarometru făcută pe subiecţi din România în toamna anului 2012. Rezultatul este unul năucitor. Doar 33% dintre români mai au încredere în Uniunea Europeană ca instituţie, în timp ce 57% nu au încredere. Un procent de 10% fie nu au răspuns fie nu au ştiut ce să răspundă. Procentul negativ de 57% reprezintă o cotă foarte mare de „eurospcetucisism”, practic cea mai mare înregistrată până în prezent în România. De altfel, în ultimii ani cota de încredere a românilor în UE a scăzut dramatic.

Vă prezentăm evoluţia la capitolul încredere din ultimii 3 ani:

2010: 60%;

2011: 46%;

2012: 33%

Motivele scăderii cu 27% în numai trei ani a încrederii în UE se datorează atât politicii interne promovate de regimul Băsescu-Boc, cât şi atitudinii (din 2012 – n.a.) oficialilor UE faţă de România în vara şi toamna anului trecut. Este adevărat, reacţiile dure ale liderilor UE la adresa României au avut două cauze: dezinformările şi intoxicările grosolane venite din ţară din zona Palatului Cotroceni, a oficialilor PDL, a ONG-urilor loialiste, a plângerilor şefilor CSM şi CCR (deci în ultimă instanţă este vorba tot de zona intermă a politicii) şi tendinţa liderilor europeni membri PPE de a-i sprijinii pe colegii lor de la Bucureşti.

Un procent care nu trebuie să mire pe nimeni

Procentul de încredere de 33% nu trebuie să mire pe nimeni. Tot într-un sondaj Eurobarometru din toamna trecută (poate acelaşi, dar alte secţiuni) şi dat publicităţii în luna februarie a.c., doar 51% dintre români au declarat că se simt cetăţeni europeni, sau că au sentimentul de apartenenţă la Uniunea Europeană. Practic, cu acest procentaj de 51%, România se clasa pe locul 23 din 27 în UE, având în spate pe Italia (tot 51% din italieni au declarat că se simt europeni), Marea Britanie – 48%, Bulgaria – 47% şi Grecia – 46%.

De asemenea nu trebuie să mire procentul de 33% nici dacă privim din altă perspectivă: tot într-un Eurobarometru din 2012, primele două aşteptări ale românilor de la UE erau: nivel de trai/putere de cumpărare/salarii mai bune – 26% (media UE 12%) şi locuri de muncă – 19/ (media UE 15%). Cum cele două deziderate majore sunt în mare suferinţă, scăderile la capitolul încredere în UE capătă încă o explicaţie.

autor: Lucian Gheorghiu
sursA: cotidianul.ro