Politică

Florin Cîțu: BNR si grija “reala” pentru hazardul moral

imagesBNR este ingrijorata ca o lege care protejeaza si persoanele fizice in fata creditorilor introduce hazardul moral (vezi opiniile publice ale executivilor BNR). Si are dreptate mai ales daca judecam situatia teoretic si izolat de structura sistemului financiar bancar actual din Romania.

Totusi, este BNR ingrijorata de hazard moral cu adevarat sau …?

Sa prespunem ca PASTRAM sistemul bancar actual- FARA legea falimentului personal/darii in plata sau orice alta lege care protejeaza debitorul persoana fizica in fata creditorului persoana juridica.

Intrebari pentru BNR:

1) Programul prima casa introduce introduce sau nu hazardul moral in sistemul bancar (din perspectiva bancilor)?

2) Eliminarea institutiei falimentului din sistemul bancar (imprumutator de ultima instanta etc) introduce sau nu hazardul moral in sistemul bancar?

3) punct 2) + contractele de credit cu titlul executoriu si absenta unei legi faliment personal/dare in plata introduc sau nu hazard moral?

4) In sistemul actual asa cum este el construit de reglementator exista sau nu hazard moral din perspectiva bancilor (vezi 1, 2, 3,)?

Toate sunt intrebari retorice dar un raspuns din partea BNR ar ajuta in dezbaterea publica. REPET intebarile se refera la sistemul actual construit de reglementator+legiuitor in ultimii 26 de ani FARA legea falimentului personal/darii in plata.

Intrebari bonus:
6) Ce face BNR pentru a elimina hazardul moral (din perspectiva bancilor) din sistemul bancar actual?
7) Salvarea unei banci in 2008 a introdus hazard moral in sistem sau nu? “Cum a ajuns Banca Transilvania numărul doi în România după ce în toamna lui 2008 a fost salvată de BNR, anul următor aproape că se predase francezilor de la BRD, pe care acum, în mod ironic, i-a depăşit” (ZF)

Autor: Florin Cîțu

Sursa: Florin Citu Blog