Politică

Florin Cîțu: ”Anunt important- BNR identifica pentru prima oara un risc sistemic sever!”

surpriza-care-ar-putea-fi-anuntata-azi-din-partea-bnr-ce-anunt-ar-putea-face-mugur-isarescu-294284STOP! Imediat opriti-va din orice activitate si fiti atenti aici. BNR, da banca noastra nationala, a identificat pentru prima oara un risc sistemic sever. Prima oara si bum e sever. Cu astea nu se glumeste.. Stiu ce o sa spuneti. BNR? Pai nu sunt aia care au vazut criza din 2008 in 2010? Ba da. Nu sunt ei cei care au zis ca daca scazi taxele scad veniturile? Ei sunt, dar atentie. E serioasa treaba- risc sistemic sever. O spune chiar domnul guvernator.

Iar acum surpriza. Nu o sa ghiciti ce risc au identificat expertii. Nu, nu este vorba de “prima casa” asa cum te-ai fi asteptat daca citeai putin despre Fannie Mae si Freddie Mac.  Nu este nici expunerea cea mai mare din UE ca % din active a sistemului bancar pe riscul de stat. Nici pe departe nu este vorba despre interventiile in piata valutara si monetara netransparente si discretionar sau polticile monetare neconventionale. Nu este vorba nici de incercarile directe sau indirecte ale bancii centrale de a influenta politica fiscala. Nu. Nu aveti dreptate. BNR identifica, atentie maxima,  “cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar” – ca risc sistemic sever. Bum.

Ce sa zic, am ramas fara cuvinte. Nu ma asteptam. Dar sunt sigur ca BNR stie ce face si ne va proteja de acest risc. Are cum? Normal ca are. Intra in scena comitetul de macroprudentialitate.

Riscul a fost identificat-partea cea mai complicata. Urmeaza “sugestiile” pentru guvern. Guvernul poate sa le “ignore” dar comitetul o sa ia nota si o sa le bata obrazul pentru ca nu-i asa nu “trebuie” sa faca ce nu vrea guvernul. Asa ca ar fi bine sa nu le ignore… if you know what I mean.

Stiu ca v-am oprit brusc din ce faceati, dar era un anunt de importata nationala. BNR identifica pentru prima oara un risc sistemic sever si avem norocul ca BNR sa conduca comitetul de macroprudentialitate. Stiu ce ziceti, BNR nu identifica riscul care trebuie inca. Dar sunt si ei la inceput, invata. Pana la urma sigur ajund si la ce trebuie.

Gata, puteti sa reveniti la ce faceati inainte. Asteptam cu totii cu sufletul la gura sa aflam “solutiile” oferite pentru a ne proteja de “cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar”.

May the force be with you, mighty BNR…

Autor: Florin Cîțu

Sursa: Florin Cîțu Blog

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Domnule Guvernator, cu tot respectul, dar daca stiati de criza mai inainte de 2008 ca un cunoscator/specialist al strategiei financiar-bancare globale, de ce nu ati infiintat comitetul macroprudential atunci?! Noi, poporul, oamenii simpli de diverse profesii de-abia acum pricepem cum cu intentie si tainuind s-a realizat supraindatorarea oamenilor, falimentarea IMM-urilor, blocarea activitatii intreprinzatori privati, executarile silite, externalizarea valutei, tunurile bancare, subminarea economiei de stat, incurajarea afacerilor corporatiste, vandalizarea unui tari si ingenuncherea unui popor care cere sa se faca DREPTATE!