Politică

Financial Times: Băncile greceşti trebuie să se recapitalizeze repede sau banii deponenţilor se vor transforma în acţiuni

Ce-se-intampla-cu-banii-romanilor-din-bancile-grecesti-dupa-rezultatele-referendumului-de-duminicaPiraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Eurobank, care înglobează circa 90% din sistemul bancar elen, trebuie să se recapitalizeze la Atena până la sfârşitul acestui an sub presiunea Băncii Centrale Europene şi a planului de restructurare convenit cu creditorii internaţionali.

Financial Times pune pentru prima dată pe masă ideea că în cazul în care cele patru bănci nu se vor încadra în deadline-ul din decembrie, se va trece la „bail-in“, adică toate depozitele de peste 100.000 de euro riscă să fie transformate în acţiuni.

Cotidianul britanic notează că după un an tumultuos pentru greci, pentru politicieni şi pentru bancheri, noul guvern Syriza trebuie să legifereze din această săptămână măsuri de recapitalizare a celor patru bănci cu aproximativ 15 mld. euro din cei 86 mld. euro din al treilea program de asistenţă financiară.

„Nu are sens ca acest guvern să întârzie procesul de recapitalizare şi să prelungească chinurile controalelor de capital“, a afirmat Anthimos Thomopoulos, şeful Piraeus Bank Grecia.

Cele patru bănci sunt prezente şi pe piaţa bancară locală şi deţin cumulat prin subsidiare o felie de circa 12% din activele sistemului bancar românesc.

Autor: Liviu Popescu

Sursa: Zf.ro