Politică

Filozofia găurii

Planul anticriză al guvernului Boc constă într-o jonglerie cu găuri, iar ministrul Elena Udrea exemplifică perfect acest lucru. Strategia constă în prezentarea găurilor mici, umplerea lor şi ignorarea găurilor mari. Gaura mare constă în faptul că ministerele Transporturilor şi al Dezvoltării Regionale şi Turismului, adică tocmai cele care ar trebui să asigure relansarea economică prin investiţii masive de stat, au bugete mai mici. Gaura mititică descoperită de Elena Udrea e faptul că turiştii nu prea au unde să se distreze. De aceea, din banii aceia mai puţini, ministrul vrea să construiască câteva săli de sport prin staţiuni şi un teren de golf cu 18 găuri la Snagov, “ca să producem bani”.

Recordul nevestei lui Tiger Woods, care a scos 300 de milioane de dolari din golf cu ocazia divorţului, e greu de bătut, dar Elena Udrea vrea să încerce. Acţiunea e suficient de spectaculoasă pentru a ignora faptul că turistul care se va repezi la Snagov să joace golf va fi zdruncinat călătorind pe o şosea cu 18.000 de găuri, nu cu 18. La fel, putem ignora tradiţia altor ţări, care arată că statul construieşte infrastructura, iar privatul – obiectivul turistic, nu invers.

Scenariul posibil al inaugurării unui teren de golf de stat e atât de frumos, încât merită orice. Închipuiţi-vă fanfara, cele mai înalte oficialităţi ale statului tăind panglica, apoi dând la gaură pe terenul Elenei Udrea, administrat de Regia Autonomă de Golf. Culmea e că România nu de găuri va duce lipsă. Acum e prezentată ca o mare victorie asigurarea finanţării pentru 2010 a construcţiei unei bucăţi de autostradă şi a câtorva şosele.

Problema majoră e că celebra Companie de Drumuri primeşte foarte puţini bani pentru întreţinerea lor. Din acest motiv, fără să mai ţinem seama de furturile din sistem, şoselele au parte de cârpăceli asfaltice ieftine şi se degradează rapid. În ultimii 15 ani au fost reabilitate doar 30% din drumurile care aveau nevoie de aşa ceva, iar găurile din ele se observă cel mai bine după topirea zăpezilor. Chiar şi A2 are nevoie de reparaţii, în special pe porţiunea Drajna – Bucureşti. Pur şi simplu, în acest moment, România pierde drumuri mai repede decât construieşte. La fel, e bine că Sănătatea are oarece buget pe 2010. Din păcate, în 2009 a avut buget până în septembrie, după aceea a funcţionat pe bază de credite. Acum, din actualul buget, peste 20% va merge pentru achitarea datoriilor vechi. La vară, din nou, spitalele vor rămâne fără bani, respectând tradiţia din domeniu. Dar, în România, panglicile noi sunt întotdeauna mai importante ca găurile vechi.

Marius NIŢU
sursa: gandul.info

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu