Politică

FIBRILATII

Din cauza crizei a aparut o noua moda in randul celor bogati si privilegiati. Bogatii se muta in Elvetia, in cautarea confortului unei tari civilizate din Europa si a taxelor reduse, specifice unui paradis fiscal. In acest context, merita sa ne intrebam daca nu cumva putem sa exilam in Elvetia intreaga clasa politica. Oricum, conturile clasei politice se afla deja acolo si pentru politicienii nostri ar fi o tranzitie naturala sa se mute dupa propriile lor conturi in tara cascavalului – schweitzer.

Ieri, cursul Leului a ajuns in timpul tranzactionarii pe piata interbancara la nivelul psihologic de 4,25. Este doar o chestiune de timp pana cand aceasta crestere de curs se va reflecta in cursul publicat de BNR. Stabilitatea valutara care ar trebui sa fie pe deplin asigurata de miliardele de Euro promise de FMI. Se pare ca speculantii valutari au interpretat situatia in care guvernul este fortat sa utilizeze banii imprumutati pentru a plati salariile si pensiile, ca un moment prielnic pentru a initia noi pozitii speculative impotriva Leului.

Teoretic, banii care trebuiau sa ajunga de la FMI la BNR urmau sa fie utilizati in vederea stabilizarii cursului Leului care va fi supus unor presiuni generate de rambursarea datoriilor private contractate in valuta. Companiile private care au venituri in Lei vor cumpara Euro din piata interbancara, pentru a-si plati datoriile. Conform legilor cererii si ofertei, o astfel de actiune va conduce la scaderea valorii Leului. Aceasta problema exista, iar BNR nu a primit banii promisi pentru solutionarea acesteia.

Pe langa problema rambursarii creditelor in valuta, care apasa greu pe cursul Leului, recent a aparut o problema care a luat prin surprindere analistii economici. Pe neprins de veste, companiile internationale care lucreaza in Romania au ajuns la concluzia ca a venit timpul sa-si repatrieze profiturile. Decizia de a scoate profitul din tara in locul reinvestirii acestuia in dezvoltarea afacerilor pe plan local trebuie sa dea de gandit guvernului. Daca investitorii isi retrag profiturile inseamna ca climatul investitional nu este unul prielnic. In total, companiile straine au trimis oficial acasa aproximativ 1 miliard de Euro. Veniturile companiilor transnationale care lucreaza in Romania sunt denominate in Lei, prin urmare, pentru a plati dividendele companiilor-mama, a fost nevoie de tranzactii masive pe piata valutara. In consecinta, Leul a fost supus unei presiuni considerabile.
Retragerea profiturilor din Romania are si un alt aspect profund deranjant. O serie de banci straine au facut promisiuni solemne ca nu vor retrage bani din Romania, ci din contra, vor aduce bani din exterior, in vederea sustinerii economiei si relansarii creditarii interne. In acest context, decizia BRD si BCR de a repatria sub forma de dividende 81 si, respectiv, 137 milioane de Euro pare destul de stranie. Este destul de neplacut sa vezi cum grupurile financiare internationale actioneaza contrar spiritului promisiunilor oficiale facute.

Leul se devalorizeaza. Veniturile bugetare scad. Posibilitatea de a mai deturna ceva din fondurile statului scade pe zi ce trece si, prin urmare, competitia in interiorul clasei politice devine mai agresiva si mai dura. Clasa politica a intrat in fibrilatii de ordin economic si electoral. Tara arde, iar clasa politica este preocupata de lupte electorale. Este foarte probabil ca, in urma luptelor electorale si efectelor crizei de sistem, Romania se va transforma intr-un stat din lumea a III-a.

Ramanem cu eterna intrebare: de ce trebuie sa sufere poporul din cauza fibrilatiilor politicienilor?

sursa: cronicaromana.ro