Politică

Falimentul, aceasta notiune abstracta

Incapacitate de plata, insolventa, esec sunt doar cateva cuvinte care sunt folosite tot mai des in ultimele luni pentru a “minti in continuare prin omisiunea” termenului “faliment”.

Pentru ca, dupa cum se pare, Guvernul Romaniei este format din acea categorie de oameni de care Basescu spunea ca Romania nu mai are nevoie – filosofi.

Ii auzim rand pe rand pe ministri filosofand pe tema stadiului economiei romanesti, emitand maxime si cugetari pe marginea motivelor care au adus tara in … ruina, despre cum au mintit in campanie, dar cum este scuzabil acest lucru pentru ca nimeni nu ar fi fost “sinucigas” sa spuna adevarul.

Si toate acestea cu o naturalete care te face pana la urma pe tine sa te indoiesti de lucidiatea ta.

Vladescu, de exemplu, dupa ce s-a dovedit ca avea dreptate cand spunea ca nu Guvernul, ci romanii vor fi cei care vor scoate tara din criza, prin sacrificarea propriilor pensii si salarii se pare, vine sa ne spuna ca regreta ca “suntem locuitorii unei tari cu foarte multe probleme”.

Incercand sa ne explice, apoi, cum fiecare dintre noi este un evazionist, seful Finantelor a decretat aristotelic: “Evaziune fiscala fara oameni nu exista”.

Dar romanii cei evazionisti din nascare nu sunt singurii vinovati de situatia in care ne aflam. La fel de senin si putin mistocar, un alt ministru, al Transporturilor, vine sa ne spuna ca politicienii ne-au mintit in campanie pentru a castiga voturi, dar nu grosolan, ci finut, “prin omisiune”.

“Practic, minciuna a fost o minciuna prin omisiune. Adica n-a existat un partid atat de ‘sinucigas’ care in campania electorala sau oricand, daca pot sa n-o faca, doar asa, pentru dorinta de a arata ca sunt ‘sinucigase’, sa iasa si sa spuna ca este extraordinar de rau si ca ne ducem spre prapastie”, ne-a lamurit Berceanu.

Nu il judecati inca, pentru ca acelasi Vladescu vine sa ne spuna cum sta treaba si cu omisiunea: puteau s-o mai faca inca vreo sase luni, dar ei, acesti conducatori neinfricati, nu au facut-o, pentru ca romanii trebuie sa stie adevarul ca sa poata sa inteleaga de ce sunt condamnati la saracie. Sau, citind printre randuri, pentru ca acele institutii internationale care ne-au imprumutat pentru a putea “minti prin omisiune” in campanie au spus “stop”.

Un alt ministru pentru care comunicarea nu este punctul sau forte este ministrul Muncii, Mihai Seitan. In plin haos creat de anuntarea masurilor de austeritate – taierea pensiilor cu (cel putin) 15%, a salariilor bugetarilor cu 25%, a ajutoarelor de stat cu 15%, diminuarea veniturilor a altor cateva categorii prin impozitarea drepturilor de autor si multe altele asemenea, Seitan are un moment “sinucigas” si spune ceea ce putem banui ca nu e altceva decat adevarul: pensiile si salariile vor mai scadea si la anul, cu pana la 70% daca actualele masuri nu dau roade.

Cate palme dupa ceafa si-a primit Seitan apoi putem doar banui, dar daca ne gandim putin, ceea ce spune ministrul nu e deloc asa de siintifico-fantastic pe cat au pretins ceilalti membri ai Guvernului ca e, dand vina pe presa manipulatoare care a interpretat gresit spusele colegului lor.

Deci sa luam principala conditie enuntata de Seitan – daca actualele masuri dau gres. Acum o luna cand presedintele Traian Basescu anunta masurile pe care le va impune Guvernul, acelasi sef de stat preciza ca termenul limita pana la care taierile trebuie aplicate este 1 iunie. Astazi suntem in 6 iunie si Guvernul nici macar nu si-a asumat inca raspunderea, ca sa nu mai vorbim ca urmeaza o motiune a Opozitiei care are sanse din ce in ce mai mari sa treaca de Parlament.

Nu trebuie sa ne panicam, insa. Daca Guvernul Boc pica iar, Romania intra in Cartea Recordurilor ca tara unde acelasi Guvern a picat de doua ori in mai putin de un an, si astfel poate primim un premiu special, de preferinta in bani, prin care putem sa finantam criza politica ce va urma.

In orice caz, trebuie sa ne iasa din cap ca in timp ce noi toti vom infrunta saracia si foamea ministrii se vor desfata cu mancaruri alese si vor privi la haosul din tara de pe marginea piscinei unei vile din strainatate. Ministrii sunt oameni ca noi toti, cu probleme poate chiar mai mari, cu rate la banca pe care risca sa nu le poata plati, cu griji care nu-i lasa sa doarma noaptea.

Desigur, va ganditi ca un om care are atatea probleme personale nu se poate concentra sa le rezolve pe ale altora. Gresit din nou. Ministrul Elena Udrea, de exemplu, care este dintre cei ce “nu doarme de foarte mult timp noaptea. Sau nu doarme linistita”, ne-a explicat ca insomnia domniei sale este sansa Romaniei de a evita falimentul.

Cum? Simplu. Ea nu doarme noaptea, insa pana dimineata gaseste o gramada de solutii viabile pentru tara. Stiind asta, cred ca noi toti vom putea dormi mai mult decat linistiti la noapte – Udrea vegheaza.

Alexandra Sandru

sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu