Politică

Facem reforme în economie mânaţi de Uniunea Europeană

piata-muncii-ueApropierea datei semnării Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb cu UE stârneşte mai multe îngrijorări legate de posibila reacţie a Rusiei la acest pas al Moldovei, iar unii experţi susţin că ţara noastră nu este pregătită să facă faţă unor eventuale şocuri. Alţi economişti declară că autorităţile fac cele mai importante reforme „mai degrabă sub presiunea factorilor externi“

Pe 27 iunie, Republica Moldova va semna Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb cu UE. Nimeni nu poate să spună clar care vor fi efectele şi costurile acestui pas. De exemplu, niciun funcţionar n-a explicat cu ce vor fi înlocuite veniturile la buget odată eliminate tarifele vamale.

Avertismentele Rusiei

În acelaşi timp, la finele săptămânii trecute, Rusia, Kazahstan şi Belarus au creat Uniunea Economică Eurasiatică, o replică la UE. Noua structură, care include trei parteneri economici importanţi ai Republicii Moldova, cărora le revine circa o treime din comerţul nostru extern, ar putea avea o serie de efecte economice pentru ţara noastră.

Într-un articol în care elogiază avantajele aduse de noua uniune, pe care Vladimir Putin vrea s-o extindă în spaţiul ex-sovietic, Vocea Rusiei avertizează ţara noastră asupra „pericolelor“ la care se expune mergând spre UE. „În ceea ce priveşte Ucraina şi Moldova, ele au făcut alegerea lor. Visurile privind integrarea europeană, inspirate de pe ecranele televizoarelor, prezintă imagini frumoase despre piaţa liberă, despre condiţii favorabile pentru noii consumatori. Însă cine are nevoie în Europa de vinul sau roşiile din Moldova? Acolo, piaţa este supraaglomerată“, se menţionează într-o analiză făcută de Vocea Rusiei.

Acordurile cu UE nu sunt contra Rusiei

Lideri de la Chişinău şi de la Bruxelles susţin că nu ar exista motive de îngrijorare. „Acordul de Liber Schimb nu va închide drumul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa CSI, dimpotrivă, ne aşteptăm la o îmbunătăţire a calităţii, a standardelor, ce vor duce la sporirea exporturilor spre CSI, nu doar pe piaţa UE“, a declarat săptămâna trecută şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola. „Acordul de Asociere nu are scopul de a poziţiona Moldova împotriva Rusiei, dimpotrivă scopul acestuia este de a promova stabilitatea şi cooperarea la nivel regional“, a adăugat diplomatul.

Viceministrul Economiei Octavian Calmâc susţine chiar că Acordul cu UE va crea o multitudine de oportunităţi pentru oamenii de afaceri din ţară şi de peste hotare. „Moldova este unica ţară din regiune ce oferă posibilitatea de a exporta mărfuri în regim liber atât pe piaţa CSI, cât şi în UE. Investitorii din întreaga lume au posibilitatea de a crea aici întreprinderi, de a aduce materie primă şi de a produce marfă pe care să o exporte în aceste state“, a afirmat oficialul.

„Decizia de liberalizare a comerţul, una pripită“

Experţii sunt însă mai sceptici şi spun că avertizările venite de la Moscova trebuie luate în serios. „În cel mai bun caz, efectele pentru ţara noastră de la crearea Uniunii Economice Eurasiatice vor fi neutre, adică relaţiile comerciale vor rămâne la nivelul actual. Cel mai probabil, că se va atesta o răcire a relaţiilor economice, ceea ce pentru Republica Moldova semnifică pierderi mari“, consideră vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme (CISR), Elena Gorelova.

Doctorul în economie susţine că Acordul de liber schimb în cadrul CSI, ratificat deja de Moldova, oferă Rusiei, Kazahstanului şi Belarusului posibilitatea de a aplica măsuri de protecţie a pieţelor interne de mărfurile livrate din alte state din cadrul acestei comunităţi. „Pentru Moldova cele mai sensibile la astfel de măsuri sunt produsele agricole şi cele alimentare“, precizeaza Elena Gorelova.

În opinia economistei decizia Republicii Moldova de liberalizare a comerţului cu UE ar fi una pripită. „În condiţiile în care avem o economie înapoiată, aceasta este o decizie grăbită. Moldova trebuie nu doar să facă comerţ, ci să participe la procesele de cooperare şi integrare economică reală. Zona de Liber Schimb cu UE este însă comerţ pur, nu şi integrare economică. O integrarea economică presupunea, bunăoară, participarea la proiectul de creare a Uniunii Economice Eurasiatice (UEE). În acelaşi timp, este exclus ca să putem participa concomitent la Zona de Liber Schimb cu UE şi la UEE“, mai constată vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme.

Avantajul, accelerarea reformelor

Alexandru Fală, economist la Centrul analitic Expert-Grup, susţine că Republica Moldova nu are nicio şansă să convingă Moscova de faptul că semnarea acordurilor cu UE nu este un pas îndreptat contra Rusiei, respectiv, ar trebui să ne pregătim de eventuale sancţiuni. „Ar putea fi puse noi restricţii contra exporturilor de mărfuri agroalimentare sau va fi restricţionat accesul moldovenilor pe piaţa muncii din Rusia. Ceea ce pot face autorităţile este doar să analizeze posibilitatea de a contesta deciziile Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului“, a adăugat Fală.

În acelaşi timp, economistul susţine că negocierea Acordului de Liber Schimb cu UE s-a făcut în mare grabă. „Republica Moldova putea să negocieze o perioadă de tranziţie mai mare pentru trecerea la standardele UE şi cu mai multe excepţii pentru mărfurile moldoveneşti“, consideră specialistul.

Pe de altă parte, Alexandru Fală vede în semnarea Acordurilor de Asociere şi a celui de Liber Schimb o şansă pentru accelerarea reformelor structurale în economia şi societatea moldovenească. „Din păcate, trebuie să constatăm că cele mai importante reforme din ţara noastră s-au făcut mai degrabă sub presiunea factorilor externi. Acest lucru îl putem spune şi despre FMI, care nu ne oferea susţinere dacă nu făceam anumite reforme. Acum speranţa vine de la UE, care va pune presiune pe autorităţi, ca acestea să accelereze reformele şi să-şi îndeplinească promisiunile de reformare a ţării“, a concluzionat expertul.

Exporturile vor creşte cu 16%

Experţii prognozează o creştere economică, în medie, de 5,4%, urmare a implementării Acordului de Asociere. „Uniunea Europeană va veni cu o asistenţă consistentă pentru realizarea reformelor. UE va sprijini Republica Moldova şi agenţii economici în elaborarea reformelor şi aplicarea acestora în perioada de tranziţie, specificată în Acordul de Asociere, modernizarea economiei“, a mai spus şeful Delegaţiei UE la Chişinău.
Cercetările economice independente sugerează că participarea Republicii Moldova la Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător va stimula exporturile ţării noastre către UE cu 16%, iar importurile din Uniunea Europeană cu 8%.

Sursa: Yahoo News, preluare dupa Adevarul