Politică

Exemplu de privatizare a Postei: Cum pregăteşte Londra vânzarea Royal Mail

460-royal-mail_979070cGuvernul britanic se pregăteşte să privatizeze, prin listare la bursă, compania naţională de poştă Royal Mail, evaluată la 3 miliarde lire sterline (3,5 miliarde euro), cea mai ambiţioasă privatizare de la vânzarea societăţii naţionale de căi ferate în anii ’90 de către cabinetul John Major.

Listarea la bursă ar fi însoţită de o ofertă retail destinată publicului larg, astfel că populaţia va putea cumpăra acţiuni la Poştă fie prin intermediul brokerilor, fie direct de la guvern, care va crea o pagină de internet în acest scop.

“Pregătirile progresează”, a declarat un oficial guvernamental pentru Financial Times. Anunţul oficial ar putea fi publicat săptămâna viitoare, însă guvernul nu a luat încă o decizie finală.

Executivul nu pare să se lase descurajat de ameninţările cu greve venite din partea Sindicatului Lucrătorilor în Comunicaţii, care intenţionează să convoace membrii la vot privind revendicări de creşteri salariale şi asigurarea locurilor de muncă, în încercarea de a împiedica privatizarea.

Ministrul Finanţelor, George Osborne, va privatiza în curând şi participaţia de 41% a statului la Lloyds Banking Group, preluată printr-o infuzie de capital în timpul crizei financiare. Privatizarea Lloyds este evaluată la 5 miliarde lire (6 miliarde euro).

Listarea Royal Mail, compania naţională de poştă fondată la începutul secolului XVI, ar putea avea loc la mijlocul lunii octombrie, notează FT.

Guvernul a anunţat anterior că vrea să vândă o participaţie majoritară la companie, însă nu a precizat mărimea pachetului care va fi scos pe piaţă.

Royal Mail are 150.000 de angajaţi, cărora li s-a promis o participaţie de 10%, echivalentul a 2.000 de lire pentru fiecare angajat, dacă se va obţine un preţ care să evalueze compania la 3 miliarde lire sterline.

Listarea la bursă ar fi însoţită de o ofertă retail destinată publicului larg, astfel că populaţia va putea cumpăra acţiuni la Poştă fie prin intermediul brokerilor, fie direct de la guvern, care va crea o pagină de internet în acest scop.

Se anticipează că publicul va prelua cel puţin un sfert din acţiunile care vor fi scoase la vânzare.

Performanţele financiare ale Royal Mail s-au îmbunătăţit semnificativ în ultima perioadă. Compania a înregistrat în ultimul an fiscal încheiat un profit înainte de taxe de 324 milioane lire sterline (384 milioane euro), în urcare cu 60%, iar veniturile au avansat cu 5%, la 9,15 miliarde lire (10,8 miliarde euro).

Autor: Iacob Raileanu
Sursa: Income Magazine