Politică

Ești patriot român? Clar, ții cu Rusia!

romaniaHotnews a publicat un infografic foarte vesel și ușor schizoid în care inventariază tipologiile susținătorilor Rusiei din România. Semnat curajos ”o dăm anonimă nene Iancule” articolul Hotnews ne spune că există 5 tipuri de propagandiști ruși semi-inconștienți: Facebook-istul share tot, Bunul ortodox, ONG-istul militant, Patriotul național și Tânărul revoltat.

Anonimul de la Hotnews ne explică cum aceste tipologii preiau inconștient propaganda rusă și o răspândesc în mediile online românești. În caracterizările tipologiilor de mai sus sunt amestecate chestii valabile și chestii fără sens – ceea ce transformă la rândul lui acest infografic într-o măsură de contra-propagandă. Același anonim introduce două explicații-scuză la început:

NU inseamna ca majoritatea ONG-istilor militanti, a tinerilor revoltati, a patriotilor si ortodocsilor dedicati promoveaza automat si voluntar mesajele Rusiei” – păi dacă nu avem majoritate atunci cum îți permiți să faci tipologii?!?

”NU inseamna automat ca opiniile si credintele lor sunt automat gresite sau condamnabile, ci ca ele devin un canal natural si usor manipulabil pentru propaganda rusa.” – este frumos că Hotnews încă ne permite să avem opinii diferite, dar de unde atâta siguranță că opiniile diferite servesc automat Rusiei?!?

În sfârșit, este adevărat că Rusia încearcă să își muleze mesajele pe nemulțumirile populației țintă sau pe discursurile autohtoniste – însă ar trebui să fim în stare să facem diferențele. De exemplu este o diferență între a cere respectul meritat față de confesiunea ortodoxă și a proclama ”Moscova a treia Romă”. Una-i una, alta-i alta. Iar naționalismul român poate fi înhămat la căruța pro-rusă doar de idioți.

Vreau să le spun un secret deștepților care au făcut graficul ăsta idiot: pe soldații români nu îi convingi să meargă la moarte în Afganistan povestindu-le despre promovarea drepturilor omului și democrației în lumea musulmană. Băieților ăstora le-au fluierat gloanțele pe la urechi și nu pun botul la căcaturi.

Ca să meargă la moarte soldații sunt convinși că fac asta pentru cei de acasă, că își riscă viața astfel încât să existe o siguranță pentru cei rămași în spate. Mor pe coclauri de aiurea în ideea că plătesc un preț acolo ca să fie bine aici.

Și nu poți face războinici din niște oameni cărora le spui că au o istorie de căcat și că armata română nu a câștigat niciodată nici o bătălie.

Autor: George Damian

Sursa: Foaie Nationala, preluare dupa kishinov.eu

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu