Analize și opinii Politică

Eşecul unei naţiuni. Poate chiar ne merităm soarta…

Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni. Nu-i absolut nici o surpriză. Dincolo de stupoarea oamenilor normali la cap, votul ruşinos al Curţii Constituţionale era de aşteptat. Doar naivii incurabili puteau să-şi închipuie că va urla conştiinţa brusc în purtătorii de robe purpurii. Sau că ar putea vreodată, în ţara asta, să prevaleze argumentele raţionale. Trăim într-o minciună perenă. Dăm puterea deciziei supreme-n stat unor decrepiţi rataţi profesional, şantajabili, handicapaţi şi/sau bolnavi psihic. Plătim o armată de funcţionari, dar n-avem două instituţii care să ne socotească la fel.

Abaterea de-un milion de oameni e considerată acceptabilă. Zici că-i marja de eroare. Suntem vreo 15 milioane de majori trăitori aici, atâţia am mai rămas, dar ne numărăm peste 18 pentru stabilirea cvorumului. Ne-nghesuim cu morţii pe liste, dar nu-i mişcăm de acolo, să nu care cumva să stricăm aritmetica (euro)parlamentară. Ne umflăm patriotic muşchii, dar funcţionăm smeriţi pe bază de firman decizional de la |nalta Poartă. Suntem, cu acte şi fapte, o colonie. Unde stăpânii externi joacă tontoriul, serviciile secrete execută ordinele şi poporul (poreclit) suveran înghite tot.

Politic vorbind, decizia de azi consfinţeşte un grandios eşec politic al conglomeratului numit USL. A preluat majoritatea parlamentară şi guvernarea, a câştigat localele triumfal, a pornit ca din puşcă acţiunea politică a suspendării/demiterii, a continuat până la un punct în ritm de ceas elveţian, a avut totul în mână şi s-a speriat de oportunitate.

La primele strănuturi externe, şi-a dat chiloţii jos şi s-a aşezat cu demnitate-n poziţia de sex oral. Liderii săi au girat, pe semnăturile lor, impunerea externă a cvorumului pentru o largă consultare populară unde nu era nevoie de el. Tot ei au promis străinătăţii că nu schimbă de pe funcţii camarila represivă a lui Băsescu. Şi, culmea, în ţara unde respectarea promisiunii trece drept facultativă, chiar s-au ţinut de cuvânt. Au consfinţit, de fapt, cu acte, cedarea de suveranitate. Pentru că despre asta este vorba. Partenerii politico-militari ai României l-au vrut cu orice preţ, din raţiuni care ne scapă (sau nu), pe Băsescu înapoi la Palatul Cotroceni. Au dictat şi voia lor s-a făcut.

Extrapolând, eşecul n-are doar părinţi politici. E al unei întregi naţiuni. Care, de secole, stă şi înghite. I se schimbă doar stăpânii, din când în când, în funcţie de mersul evenimentelor istorice. Acceptarea resemnată e un soi de tradiţie populară. Suntem, în esenţă, un tot; din păcate, neunitar, dar majoritar laş. Mândria naţională e o expresie din cărţile de istorie. Curajul e doar un cuvânt din DEX. Am fost opt milioane juma’ la referendum. Am votat, într-o majoritate devastatoare pentru orice ţară cu apă curentă la robinet, demiterea preşedintelui. Iar acum tot noi suntem acuzaţi că am fi fost părtaşi la o tentativă de lovitură de stat.

Ne-nghesuim ca vitele-n staul, aşteptând să ne ducă la tăiere. Aşteptăm şi acceptăm. N-avem iniţiativă. Şi, în definitiv, poate chiar ne merităm soarta…

Victor Ciutacu
sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ce sa mai aceste cuvinte m-au uns pe suflet, bravo domnule Ciutacu. Problema mea este insa alta ca in text nu gasim nici macar 1 referinta la puterea actuala. Adica ce vreau eu sa spun este ca atat timp cat autorul nu prezinta echidistant si obiectiv problema inseamna ca este PARTINITOR/ manipulator de opinie. Daca te gandesti ca cei care vor puterea suprema ( USL ) fac orice sa puna mana pe functie trebuie sa intelegi ca numai poporul va suferi din afacerea asta. Ca e stanga ca e dreapta ce domnul Ciutacu NU precizeaza este ca ambele concureaza de ochii lumii pt ca ele lucreaza impreuna ( vezi legaturile comerciale intre clanuri transpartinice ) impotriva poporului. Daca vrei sa intri in jocul lor dea democratia si libertatea: tu si numai tu vei suporta costurile, ei oricum colecteaza si distribuie ce tu muncesti ca ei nu produc fizic nimic. O greva fiscala si nesupunere pasnica populara este dusmanul de moarte a “celor ce conduc lumea” e cea mai simpla si rapida cale de ai forta sa-si arate adevarata fata. Culmea este ca problema consta tocmai in supunerea publica nu in nesupunere. Violenta nu rezolva problema ca ei au si painea si cutitul in schimb la ce credite sunt in lume la ora asta o greva fiscala de 3 luni va reaseza total harta geografica. Hai sa GANDIM unpic, hai sa fim mai INTELIGENTI, pana noi cei multi nu vom lua puterea in mana si responsabilitatea nu ne va fi mai bine. Daca lasam pe altii (politicienii si bancherii) sa ne faca regulile si sa ne taie tortul muncit de noi ghiciti cine va primii partea cea mai mare tot timpul ? (stiu ca suna cam idealist ce am scris mai sus dar sincer si numai daca incepeti asa firav sa intelegeti voi fi super fericit inseamna ca vom avea o sansa)scuze adica copii nostri vor avea o sansa…

  • Cer scuze ca am uitat sa adaug ceva.”Eşecul unei naţiuni. Poate chiar ne merităm soarta…” In primul rand natiunea asta nu a esuat deloc doar a facut o alegere, a luat o decizie. De meritat soarta cine alt cineva sa merite? Cei din Somalia ? Oare cine? Daca populatia inteligenta si informata ar sta acasa la alegeri atunci nu ar mai fi circul asta pentru ca politicienii sunt aceeasi nici un alt partid nou cu fete noi nu are loc de comunistii astia. Purtatorii de robe “purpuri” domnule Ciutacu fac parte din statul roman ai mai vazut tu corb care sa scoata ochii la corb? Din aceasta cauza toate merg asa:
    1. POLITICIENII au grija si dau legi atat pt JUDECATORI cat si pt BANCHERI ca sai acopere in caz de necaz.
    2. Bancherii au grija de POLITICIENI care la randul lor platesc pe JUDECATORI.
    3. Judecatorii au spatele asigurat de ceilalti asa ca ei doar inchid CIRCUITUL BANILOR IN NATURA.

    GREVAA FISCALA SI NESUPUNERE CIVICA PASNICA

    SA GANDITI BINE!!!

  • poate nu trebuia sa vorbesc urat..dar prea urat scris..prea de tot..ca sa fii luat in considerare trebuie sa te vedem la tv ca zici adevarul despre ambele tabere..nu doar ca una face si drege si de ceilalti pauza,nimic.nu asa se face.daca vrei sa zica lumea ca spui adevarul atunci spune-l.

  • Bravo @SABIN tot asa te vrem poate nu asa vulgar dar trendul este bun. Ca o completare Victor Ciutacu este pe statele de plata ale lui Voiculescu deci asadar si prin urmare ne intoarcem la ce am comentat mai sus prietene: Corb la corb nu scoate OCHII! si oricum el are un contract semnat sa sti. Poate pentru bani face chestia asta si el nicidecum nu gandeste asa. Asta este meseria lui si nu trebuie sa il condamnam poate doar sa il penalizam prin lipsa totala de interes pt el adica sa-l ignoram total ca si pe ANTENE de altfel.