Politică

Elita celor cu note mici şi mijlocii

Traian Băsescu nu e un prost, dar n-a absolvit şcoala superioară de marină comercială cu note mari. Media sa generală a fost sub 7 (şapte). Florian Coldea, la fel. Sub şapte. Colegul său de promoţie cel mai bine notat de profesori a fost arestat de SRI – DNA după ce ajunsese subalternul cel mai eficient al lui Coldea. Kovesi a absolvit şcoala superioară de Drept cu media generală 6,41. Alina Bica a absolvit Dreptul cu o medie peste 9.

coldea-kovesi

Nota 6 (şase) a arestat, mai târziu, nota 9 (nouă). Nu vorbim despre caractere aici, ci despre calificare.

Cine vrea să facă o cercetare mai amplă va afla că azi, aici, în România, notele 5, sau 6, sau 7 conduc, peste tot, notele 8, sau 9, sau 10 şi în viaţa politică, şi în structurile administrative, şi în sistemele autorităţii judecătoreşti.

În lumea absolvenţilor de drept, lucrurile stau aşa: cei cu note mari se fac, de regulă, avocaţi, cei cu note mijlocii se fac, de regulă, judecători, iar cei cu 5 şi cu 6 se fac, de regulă, procurori.

Media generală a Parlamentului, din acest punct de vedere al mediilor şcolare, care să fie? Dinamica acestei medii a evoluat aşa: 1990-1992, în jur de 8 (opt); 1992-1996, în jur de 7 (şapte); 1996-2004, în jur de 6,5 şase şi jumătate); după 2004, în jur de 6 (şase).

Veţi întreba: cine a făcut aceste cercetări? Răspuns: Direcţia de apărare a Constituţiei din cadrul SRI, prin Departamentul său de resurse umane.

Alte asemenea statistici:

– media generală a liderilor politici după 1990: 7,4;
– media generală a liderilor sindicali: 8,3;
– media generală a moderatorilor de televiziune: 8,1;
– media generală a redactorilor-şefi din presă: 7,8;
– media generală a şefilor de inspectorate de poliţie: 7,2;
– media generală a şefilor judeţeni ai SRI: 7,1.

Asemenea statistici nu au relevanţă prin ceea ce arată direct, ci prin ceea ce arată indirect: o contraselecţie generalizată de competenţe în societatea românească actuală. Altfel spus: o selecţie care nu face loc stratului superior al calităţii resurselor umane. O să spuneţi: acest strat se îndreaptă spre firmele private. Ceea ce este adevărat. Dar nu este o cauză, ci un efect al contraselecţiei generalizate din societate. Din păcate, nici firmele private (cum sunt televiziunile) nu lucrează cu acest strat mai bine şcolit.

Autor: Ioan Buduca

Sursa: Cotidianul