Politică

Economia mondiala, incotro?

Somaj crescut, datorii imense, planuri de austeritate, putere de scadere scazuta, acestea sunt cuvintele de ordine cu privire la economia Europei. Politicile de austeritate si lipsa de cooperare pun, insa, in pericol planurile privind redresarea, cu toate ca estimarile FMI sunt extrem de optimiste.

Daca zona euro va avea o crestere de 1% sau China una de 10%, asa cum se estimeaza, ramane de vazut. Declinul monedei euro ofera insa “o gura de oxigen” pentru companiile care de bazeaza pe export. Previziunile arata o diminuare privind cresterea somajului, taxe mai ridicate si cresteri salariale scazute.

Reechilibrarea finantelor publice se poate face cu reducerea cheltuielilor si prin cresterea limitata a taxelor, sunt de parere specialistii. Rigoarea s-a inradacinat in Europa: Angela Merkel a prezentat cele mai dure masuri de dupa razboi si pana in prezent, David Cameron pregateste masuri drastice incepand cu 22 iunie si Uniunea Europeana a cazut de acord, joi, cu privire la mecanismele privind controlul reciproc al bugetelor nationale. Toate aceste masuri au menirea de a evita repetarea unui dezastru in Grecia, potrivit Le Progrea.

Desi caderea euro a creat panica pe unele piete, ea nu trebuie sa fie interpretata atata de dramatic, caci stimuleaza exporturile si franeaza delocalizarea. Cu toate acestea, se observa insa o lipsa de incredere in moneda unica, care ar putea provoca o crestere a ratelor dobanzilor (pentru a apara valoarea banilor).

Specialistii se tem de o noua criza, care sa vina, de aceasta data, dinspre tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), care au investit o gramada de bani pentru a sprijini cresterea economica si, astfel, au crescut artificial activele companiilor.

Timp de aproape doi ani, economia globala este ca o barca in deriva. Mai intai a fost falimentul Lehman Brothers, pe 15 septembre 2008, care s-a prabusit din cauza crizei subprime. Criza financiara a invitat Europa si intreaga lume sa apeleze la planuri de salvare a bancilor, sustinute de statele membre.

Impedimentele vin parca din toate partile. Intalnirea ce trebuia sa aiba loc luni seara, intre cancelarul german Angela Merkel si presedintele Sarkozy, si care trebuia sa fie un prim pas spre o noua colaborare europeana, a fost amanata pentru 14 iunie.

Oficialii de la Berlin au motivat acest gest prin incarcarea excesiva a agendei Angelei Merkel, desi anularea in ultimul moment a unei intalniri la un asemenea nivel este o raritate in lumea diplomatiei. Angela Merkel trebuia sa prezinte bugetul pe 2011, buget impanat cu reduceri drastice ale cheltuielilor publice, menite sa puna deficitul bugetar intr-o pozitie mai confortabila pentru economia Germaniei.

Ce se intampa cu SUA?

In timp ce in Europa situatia parea scapata sub control, iar statele concureaza intre ele in ceea ce priveste rigoarea si austeritatea, criza economica din Statele Unite este, in mare masura, istorie, iar economia incepe sa-si revina, sustine presedintele Fed din Kansas City, Thomas Hoenig, citat de Investir.fr

Cresterea consumului este o forta motrica pentru recuperarea din Statele Unite. In plus, productia industriala continua sa-si revina, iar aceasta tendinta ar trebui sa continue, potrivit estimarilor. Piata imobiliara din SUA prezinta un grad de stabilizare, desi ramane scazuta.

“Ratele dobanzii aproape de zero nu reprezinta tubulaturi pe termen lung. Mentinerea ratelor dobanzii extrem de scazute pentru o perioada prelungita creeaza o economie orientata spre credit, care incurajeaza speculatiile de pe piata”, a remarcat T. Hoenig.

Riscul este insa ca deficitul structural, in functie de evolutia ratelor dobanzii, ar putea creste mai repede decat PIB-ul din punct de vedere procentual.

T. Hoenig a spus se asteapta la o crestere a PIB-ului in Statele Unite intre 3% si 3,5% in acest an, dupa ce a crescut de aproximativ 4% in a doua jumatate a anului 2009.

Alina Bardas
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Daca cititorul din grupul lui stupid people citeste acest articol, ar crede ca tot ceea ce s-a facut si creat pe aceaqsta planeta, este facut de catre politicieni si bancheri. Vita nu realizeaza ca tot ceea ce exista pe planeta este facut de catre tehnicieni sau oameni de stiinta. Politicienii si bancherii fura din munca creatorilor de bunuri pentru ei, prin manipularea maselor cu democratia. Sistemul este asa de pervers facut, incat chiar si unii dintre oameni, descopera ca pot manca si ei cateva firimituri de la furaciune. Acestia sunt analistii politici si financiari. Inclusiv autoarea acestui articol. Lasata in mediul rural, va muri de foame in primele 10 zile. Dar a descoperit ca datul din gura este cea mai bine platita munca, adica nemunca!