Politică

Donald Trump sub zodia schimbării radicale

Toate se schimbă, nu știm dacă în bine sau rău dar este clar că Trump este în zodia schimbării și că acest lucru se vede la nivel global. Relațiile UE-SUA sunt mai reci ca oricând, mai ales după Brexit. Statele Unite încep, din nou, să-și asume un rol major în Orientul Mijlociu după ce administrația Obama a reușit să distrugă un întreg echilibru prin proiectul cunoscut ca ”Primăvara arabă”.

donald-trump-5

Avem un Trump dur în relația cu China și foarte dur în relația cu Coreea de Nord. Practic, noua administrație americană a reușit să reseteze politica externă în toată lumea. Din acest motiv avem noi acum la TV casetele de  la Ghiță, dezvăluirile lui Andronic, nu-l mai avem pe Coldea, Iohannis nu mai zice nimic, dar mai ales am avut cele mai mari proteste din 1990 încoace.

Trump vs. Propaganda

Trump a luptat împotriva sistemului și acum își dorește un sistem de putere al său. Astfel, din poziția de președinte încearcă să facă schimbări. A luat unele măsuri interne, dar acum se concentrează pe politica externă iar acest lucru se simte și la periferie.

Avem în România niște publicații care indiferent de situație și context au sprijinit administrația Obama, indiferent de ingerințele ambasadorului sau de interesele naționale. Toți ne așteptam ca aceste publicații să se mute acum la noua administrație, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel, avem o serie de ziare care sunt pro-SUA dar împortiva președintelui SUA. Aceste publicații se înscriu în aceeași logică a ziarelor americane care continuă campania anti-Trump și după ce acesta a câștigat alegerile.

Întâlnirea Dragnea – Trump a fost prezentată ca o mită dată de PSD pentru noua administrație de la Washington. Dacă înainte ziarele nu s-au ferit să spună pe față că Dragnea și PSD fură, că sunt ”ciuma roșie”, aveau totuși o jenă să transmită că administrația prezidențială americană acceptă invitații cumpărate. Ei, se pare că acum este în ordine să spui acest lucru chiar și fără dovezi, pentru că ordinul se execută, nu se discută.

Goebbels zicea că o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr

În România suntem obișnuiți cu retorica noi sunt cinstiți, voi furați, asta înseamnă că noi reprezintă cei buni, voi îi reprezintp pe cei răi, deci voi sunteți vânduți rușilor. Ei bine această marotă românească este acum promovată la nivel mondial. Da, Donald Trump nu a câștigat pentru că l-au votat americanii, a câștigat pentru că l-au ajutat rușii. În consecință, Donald Trump e rău și e prieten cu Putin.

Asta se repetă zilnic la TV,  fie că locuiești în România, SUA, Franța, India sau Taiwan. La două săptămâni mai apare un raport sau o declarație cum că un văr al unui vecin care se cunoștea cu cineva din stafful de campanie al lui Trump are legături cu rușii, deci e clar, Trump e omul lor.

La ei se schimbă lucrurile, la noi?

Periferia imperiului are și ea dreptul să spere la mai bine. Le roi est mort, vive le roi! Astfel că fiecare schimbare majoră aduce cu ea schimbări mai mici, insesizabile la nivel macro. Nu știm încă cum o să fie Trump, dacă o să fie mai bine sau nu, dar măcar îi schimbă pe aștia cu unii noi, așa avem șansa să mai cunoaștem și pe alții.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu