Politică

DOINA PANA, DEZVALUIRI DESPRE COMPANIA HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SI PRESIUNIILE AMBASADEI AUSTRIEI

Doina-pana-680x365Fostul ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, a explicat miercuri seara la postul B1 TV despre compania Holzindustrie Schweighofer, care timp de mai multi ani ar fi facut presiuni pentru a impedica adoptarea unui anumit tip de reglementari. 

Dumnealor au investit foarte mult in Romania. La ora actuala sunt pe punctul de a finaliza inca o fabrica foarte mare care poate exploata un volum urias de masa lemnoasa. Eu nu ii condamn ca vor sa-si dezvolte o afacere. Ce am vrut noi, parlamentarii, sa modificam, a fost dreptul ca firmele mici romanesti sa se poata dezvolta, sa nu fie anihilate. Daca firmele romanesti pot sa se dezvolte si nu sunt sufocate de niste giganti, e spre binele padurii si spre binele oamenilor. Nu e o masura anticoncurentiala, e o masura antimonopol”, a spus Doina Pana.

Fostul ministru a explicat ca atunci cand a incercat sa impuna aceasta reglementare a fost contactata de Ambasada Austriei.

Incercari de intalnire au fost mai multe inainte de scrisoarea ambasadorului. Eu am banuit ca se refera la faptul ca expira in 2014 acel contract pe zece ani si am refuzat din start sa ma intalnesc pentru ca contractul era intre Romsilva si firma respectiva. Este un contract din 2004 prin care firma respectiva beneficia de un volum de masa lemnoasa de 300.000 de metri cubi pe an. Nu m-au contactat reprezentantii firmei. Cu ei nu am ajuns sa vorbesc nici macar la telefon. Eu nu condamn ceea ce a facut ambasadorul. Rolul unui ambasador este sa-si promoveze firmele in statul in care se gaseste. Reprezentantii companiei spuneau ca au facut o investitie uriasa si ca masurile pe care le iau ii determina sa aiba pierderi de pana la 150 de milioane de dolari sau euro pe an. Adica, daca implementam radarul padurilor si Codul Silvic”, a spus fostul ministru.

”Eu nu l-am acuzat de nimic pe presedinte, si nu il acuz nici acum. Am spus ca a fost dezinformat. In momentul in care auzi numai o parte, poti sa crezi ca asa este. Prin investitiile pe care le-au facut au creat 12.000 de locuri de munca. Dar in momentul in care vezi toata situatia si ca aceste 12.000 de locuri de munca create, de fapt au dus la pierderea a poate 50.000 de locuri de munca din firmele mici care au disparut, atunci nu mai e echitate. In momentul in care stii numai o parte poti sa fii dezinformat si sa spui ca masurile pe care le iei dauneaza”, a mai spus Doina Pana.

Autor: Nadina Roman

Sursa: Mondo News