Politică

Discursul anti-austeritate devenit viral: escrocheria austerității demascată într-un apel mobilizator către generația austerității

austerity-signÎn acest video anti-austeritate devenit viral în doar câteva ore de la încărcatea pe YouTube, Agnes Török (public speaker și poetă suedeză)  ridică semne de întrebare cu privire la contractul social injust pe care tinerii au fost forțați să-l adopte: de la nenumărate stagii de practică  la datorii uriașe acumulate în urma forțării programelor sociale de-a valma. În subtextul acestui discurs rezidă un sarcasm mușcător, poezie plină de revoltă și mânie care se adresează fiecăruia dintre noi care suntem strâmtorați, trecuți la categoria reducerea costurilor și abandonați de un sistem care glorifică pe cei bogați, în timp ce ni de repetă într-una că nu suntem buni de nimic.


“Dă-mi un student… unul la întâmplare…o singură definiție a succesului și doar un singur mod de a-l atinge! Oferă-mi excelență academică, activități extacuriculare cu normă întreagă, oferă-mi o slujbă cu jumătate de normă… ca să-mi plătesc facturile, oferă-mi stagiu de practică. Urmat de stagiu de practică, urmat de stagiu de practică, urmat de… stagiu de practică! Ofer-mi o viață întreagă de datorii, apoi spune-mi că… nu sunt bun de nimic!

Spune-mi că munca mea este fără valoare, spune-mi că mi-ai făcut o favoare că m-ai angajat… pe gratis! Haide, spune-mi că sunt inutil! Când în această țară milioane de oameni concurează pentru doar câteva mii de slujbe, spune-le că e vina lor că nu reușesc să se angajeze! Când tinerii, bătrânii și bolnavii nu au loc pe piața muncii, când micșorezi, reduci, când le iei banii pentru educație și sănătate, spune-le că e vina lor, numește-i “leneși”, “paraziți ai ajutoarelor sociale”, numește-o “cultură a dependenței”. Haide, spune-ne că suntem buni de nimic! Spune că nu e nimic politic, că este firesc să lași băncile mici să se prăbușească iar pe cele mari să le sprijini din fonduri naționale, este firesc ca salariul minim să stagneze, iar beneficiile să fie tăiate cu totul, spune că este firesc ca cei 1% să acumuleze în primul an de criză financiară cât n-au reușit să adune în 30 de ani! Numește toate astea “austeritate”, haide, spune-ne că suntem inutili!

Redenumim nereușita socială cu alți termeni la modă… “competiție personală”, un “CV de succes”, “deprinderea de noi îndemânări”, “dezinhibiție” și “socializare”, în timp ce prestăm muncă voluntară și stagii de practică, până când ne îngropăm în datorii, în disperare… Haide, spune-ne că nu suntem buni de nimic, că nivelul uriaș al șomajului nu are nimic de-a face, spune-mi că șansele mele de a ajunge în stradă mai degrabă decât să am o slujbă nu au nimic de-a face…

Haide, spune-mi că suntem toți “clasa de mijloc”, numește-i “clasă de mijloc” pe cei care lucrează în call center, pe cei care aranjează marfa pe rafturi, gunoierii și personalul de serviciu, toți sunt clasă de mijloc…. dar în devenire! Haide, spune-ne că suntem inutili! Folosește-mi trupul ca și cum ar fi o resursă prin care să crești PIB-ul, chiar dacă mi-am rupt spatele ridicând greutăți, chiar dacă mă prăbușesc din picioare datorită orelor petrecute peste program, luptând cu depresia și stressul provocat de griji… cum îmi voi plăti oare chiria luna asta, cum va putea ea să-și întrețină copiii, cu ce va plăti rețetele medicale?…

Haide, spune-ne că suntem buni de nimic, spune-ne că singurul lucru care nu funcționează în cadrul sistemului suntem NOI!”

Sursa: Alternet.org

Traducerea: Gandeste.org

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ce-ar fi sa spunem doar atat – AJUNGE! si apoi sa muncim pentru orice altceva decat banii ! Teluri, fericire, progres..alte cuvinte, alte sensuri, alt rost..

  • Mai baiatule,munceste tu pe nasturi. Noi vrem bani pe munca noastra.Munceste tu pt teluri si fericire,noi vrem banii pe care ii muncim sa ne putem hrani.
    Tu cite salarii ai donat pina acum;ca asa am inteles,nu ai nevoie .
    Ia mai lasa-ne,tara e satula de filozofii cu teluri, fericire si progrese;exact asta era discursul ceausist.
    Te-ai introdus si tu in replici ca musca-n kkt !:>:>
    Creezi impresia ca traiesti ca parazit si de aia ne spui sa muncim ca sclavi neplatiti (si aia mai aveau cite o solda )
    Thoamne,ce bidiganii mai sint in tara asta !!!

  • N-am timp de pierdut cu tine, Maria. Traieste-ti linistita atat de profunda ta noapte a mintii.

  • 1)In societatea capitalista, capitalistul ia tot profitul,binenteles o parte din profit il reinvesteste in munca truditorului, cu cat investesti in munca truditorului mai putin cu atat profitul este mai mare. 2)Prosperitatea nu se imparte, nici un capitalist autentic nu va renunta la lux si putere, salarii mai mari truditorilor, inseamna mai putine amante,limuzine,propietati si renuntarea la o parte din traiul de huzur si lux. 3)Prosperitatea capitalista,luxul se obtine din traiul auster al truditorului,din salarizarea mizera a truditorului. PENTRU CA UNII,FOARTE PUTINI SA BENEFICIEZE DE UN TRAI INBELSUGAT DE HUZUR SI LUX, TRUDITORII CEI MULTI TREBUIE SA SE MULTUMEASCA CU PUTIN,DE CELE MAI MULTE ORI CU NIMIC. Aveti capitalism,ore stiti voi ce este capitalismul fara teama capitalistului de comunism.