Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Discriminare pe față: vor un “regim de apartheid” în interiorul Uniunii Europene

Vor națiunile sclifosite ale Europei (Germania, Austria, Marea Britanie şi Olanda) să instaureze un fel de regim de apartheid în interiorul blocului comunitar? Cu cât se aude mai tare prohodul cântat de unii construcției europene, vechile instincte coloniale ale acestor națiuni par să răbufnească din nou. Au ajuns să formeze un fel de «Ku Klux Klan» al îmbuibaților europeni. Presa din aceste țări flutură din ce în ce mai des fantasma paranoică a invaziei «barbarilor» din Est. Politicienii lor populiști fac criză numai la gândul că, după 1 inuarie 2014, nu mai pot menține legal restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari. Așa că, încearcă să forțeze schimbarea principalelor reguli ale tratatelor în timpul jocului.

Să luăm ultimul exemplu de cretinism politic. Miniştrii de interne german, austriac, britanic şi olandez au trimis recent la Bruxelles o scrisoare comună în care cer eurocraților o întărire a luptei împotriva a ceea ce ei numesc «fraudarea sistemului de beneficii sociale» comise de imigranţii din cadrul blocului comunitar. Denumirea de «imigranți-profitori» de pe urma sistemelor de asigurări sociale din statele sus-menționate li se atribuie, evident, românilor și bulgarilor.

Remarcați categoria cărei îi suntem subsumați: cea de «imigranți», nicidecum cea de «cetățeni europeni cu drepturi egale», care se pot simți acasă la ei, potrivit tratatului de aderare, oriunde în Uniunea Europeană. Suntem «imigranți». Suntem «străini» în UE. Nu suntem «la noi acasă» în UE. Suntem «la ei acasă» pe teritoriul comunitar. Fie în calitate de musafiri (care ar fi bine să plece cât mai repede «acasă la ei»), fie de marghioale a căror unică menire este să le șteargă la fund populația îmbătrânită, lovită de Alzheimer.

Oficialii sus-menționați fac presiuni asupra executivului comunitar să impună «pedepse», să permită adoptarea de «sancţiuni eficiente» împotriva persoanelor care, zic ei, «abuzează de libertatea de circulaţie» în ţările din UE. Sancţiunile pe care le vor ei impuse rapid includ «expulzări» şi «interdicţii de intrare» pe teritoriul lor pentru «o durată corespunzătoare» (care ar putea dura ani la rând).

Germanii, austriecii, olandezii și britanicii consideră că «imigraţia» românilor și bulgarilor în UE aduce un cost considerabil pentru societăţile-gazdă. Estimează că un număr semnificativ de «nou-veniţi» obţin în ţara care îi primeşte ajutoare sociale extrem de des, fără să aibă însă cu adevărat acest drept, punând în pericol sistemul social al ţărilor lor. Germania, Austria, Olanda şi Marea Britanie solicită în scrisoare ca preşedinţia irlandeză să includă chiar chestiunea întăririi luptei împotriva fraudelor la sistemul beneficiilor sociale pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne din luna iunie.

Semnalul de raționalitate și bun-simț împotriva acestor derapaje ale națiunilor sclifosite ale Europei (Germania, Austria, Marea Britanie şi Olanda) a venit de la Bruxelles. Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, a anunțat că scrisoarea miniștrilor din cele patru țări nu conţine fapte sau cifre care să ilustreze amploarea fenomenului. Nu întâmplător, comisarul Andor, care s-a opus documentului cu iz de apartheid conceput de oficialii german, olandez, austriac și britanic, este un cetățean venit tocmai din Estul Europei.

Andor a considerat că documentul trimis de reclamanți la Comisia Europeană nu conţine date care să confirme existenţa unui val de «turişti pentru beneficii sociale», despre care presa internaţională a scris în dese rânduri că ar proveni în principal din România şi Bulgaria. «Nu sunt statistici în scrisoare. Statele semnatare menţionează fenomenul, dar nu sunt fapte sau cifre care să ilustreze chestiunea pe care au ridicat-o. Şi nu am primit de la niciun stat membru statistici concrete privind acest presupus turism pentru beneficii sociale», a precizat Todd. Oficialul european a apreciat că ar fi neobişnuit ca ţările UE să aştepte de la executivul comunitar să impună «pedepse» prin legislaţie.

Dacă ar fi putut acești «buni europeni» (germani, olandezi sau austrieci) să rămână doar cu beneficiile aderării la UE în 2007 a României și Bulgariei (adică doar cu deschiderea piețelor de desfacere din aceste țări, doar cu eliminarea taxelor vamale la tranzitul produselor lor, doar cu niște spații de investiții profitabile), ar fi minunat. În rest, ar face orice să mențină la stadiul de sateliți tutelați politic sau chiar să ne șteargă de pe harta Europei.

autor: George Bogdan

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • ca intotdeauna este vorbe de cetatenii romani si bulgari de etnie rroma … dar toata lumea stie asta … mie mi se pare ca faceti prea multe valuri … informati-va mai bine …