Politică

Din cauza exploatării miniere din regiune, un oraş din Suedia va fi mutat integral 3 km

kiruna_photo-provided-by-lkabUn mic oraş din Suedia, de 18.000 de locuitori, trebuie să se mute cu totul 3 kilometri, din cauza exploatării miniere din regiune, care a destabilizat solul de sub 3.000 de locuinţe, scrie Business Insider.

De mai bine de 100 de ani, rezidenţii din Kiruna şi-au dezvoltat oraşul în jurul celei mai mari mine de fier din lume, deţinută de compania de stat Lussavaara-Kiirunavaara (LKAB), însă exploatarea a dus la destabilizarea regiunii.

Pentru a evita daunele produse de eventuale alunecări de teren, oficialii oraşului au decis să mute oraşul cu totul 3 kilometri spre est.

Mutarea va fi plătită de compania minieră, care va pune deoparte un miliard de dolari pentru a pune în aplicare planul de demolare, demontare şi reasamblare a clădirilor şi a infrastructurii.

“Partea cea mai dificilă a fost să mergem la oameni şi să le spunem că trebuie să se mute”, a spus Anders Lindberg, purtător de cuvânt LKAB.

Planul va acorda magazinelor din regiune o fereastră de 10 ani în care să migreze. “ Ideal ar fi să închidem centrul vineri şi să-l deschidem luni. Deşi ideea pare nerealistă, încercă să o facem cât mai coerentă”, a declarat Kristina Zakrisson, comisionar LKAB.

Planificatorii proiectului au estimat că migraţie completă va avea loc peste 20-25 de ani. Între timp, o nouă primărie va fi ridicată până în 2016, servind drept centru pentru viitoarele clădiri.

Autor: Stefan Stan
Sursa: Ziarul Financiar