Politică

DEZGHINIONIZARE. SCRISOARE ADRESATĂ MINISTRULUI FINANȚELOR

ȘI UN RĂSPUNS PENTRU CEI (NU PREA MULȚI) CARE M-AU ÎNJURAT COPIOS CU ACEST PRILEJ: EU NU CER VERIFICAREA AVERII DOMNULUI IOHANNIS, CI VERIFICAREA UNOR AFIRMAȚII ALE DOMNULUI IOHANNIS

iohannis-ghinion

În campania electorală, domnul Klaus Iohannis a afirmat că ar fi achiziționat unele imobile în Sibiu cu bani obținuți din meditații. Iar dacă ceilalți profesori n-au reușit asemenea performanțe, e ghinionul lor. Așa cum se întâmplă adesea în România, afirmația aceasta năstrușnică a rămas fără consecințe.

Klaus Iohannis a câștigat alegerile și nimeni nu s-a ostenit să cerceteze dacă Iohannis a obținut, într-adevăr, o sumă atât de mare din meditații, dacă numărul elevilor pe care i-a meditat a fost atât de impresionant, dacă veniturile respective au fost declarate în fișa fiscală etc.etc.

Mai mult decât atât, dl Iohannis a pornit o luptă acerbă împotriva penalilor, a evazioniștilor, a tuturor celor care încalcă legea ori nu respectă supremația legii. Dânsul are un comportament ciudat în această privință. Pe de o parte spune că hotărârile justiției trebuie respectate, pe de alta, când e vorba de sine însuși, solicită revizuirea hotărârilor judecătorești definitive.

Pe de o parte cere ca cererile de judecare trebuie să-și urmeze cursul, pe de altă parte contestă calitatea unor judecători de a judeca, socotindu-i influențabili și cerând strămutarea proceselor. In această dublă măsură de abordare, e corect să știm dacă afirmația privind veniturile din meditații este corectă și dacă aceste venituri au urmat calea legală, în ce privește regimul fiscal. Așadar, eu nu solicit verificarea averii dlui Iohannis. Asta e treaba Agenției Naționale de Integritate. Eu solicit doar verificarea unei afirmații făcute de domnia sa.

E important să avem încredere în președintele nostru, să fim încredințați că spune întotdeauna adevărul. Îmi manifest speranța că ANAF Sibiu nu ne va da un răspuns ca în cazul Bechtel, cum că declarațiile fiscale respective nu se mai găsesc.

Iată și scrisoarea (întrebări și interpelări nu se depun până la 1 februarie): Domnului Viorel ŞTEFAN, Ministrul Finanţelor Publice Domnule Ministru, În perioada campaniei electorale prezidenţiale din anul 2014, domnul Klaus Iohannis, actualmente președinte al României, a afirmat că a achiziţionat, după 1990, un număr de imobile cu banii obţinuţi din meditaţii. Vă rog ca, evaluând veniturile declarate şi impozitele plătite de familia Iohannis în perioada specificată, să ne prezentaţi concluziile cu privire la veridicitatea acestei afirmaţii.

Deputat Varujan VOSGANIAN

Membru în Comisia pentru buget, finanţe, şi bănci.

Sursa: Varujan Vosganian