Politică

DECENIUL PIERDUT

Una dintre principalele iluzii pe care formatorii de opinie incearca sa o inoculeze electoratului este ca inrautatirea situatiei economice din Romania este o consecinta directa a crizei economice mondiale. De fapt, criza economica mondiala a fost doar un factor declansator al unei crize endogene. Toate cauzele problemelor economice, care apasa greu pe bugetul de stat si pe sectorul privat, au fost generate in exclusivitate de decizii eronate sau lipsa de actiune a guvernelor care s-au perindat la conducerea “sistemului ticalosit”.

“Capitalismul de cumetrie” este un sistem extraordinar de instabil. In cadrul unui sistem clepto-oligarhic, o aparenta inselatoare a prosperitatii poate fi intretinuta doar in conditiile unei conjuncturi externe deosebit de prielnice. Ultimii ani in care sistemul financiar international a fost coplesit de un val de lichiditate ieftina au facilitat intretinerea unei iluzii de crestere economica.

Printre asa-zisii “experti in economie” care apar “pe sticla” pentru a justifica tampeniile facute de actuala guvernare subzista opinia ca conjunctura externa din ultimii ani este cauza principala a crizei interne. Aceasta logica eronata poate fi facil spulberata prin contra-exemplu: tarile precum Cehia sau Polonia au folosit perioada accesului facil la creditare ieftina, pentru a-si dezvolta ramurile productive ale economiei, desi nu au reusit sa evite in totalitate dezvoltarea excesiva a sectorului imobiliar. In cazul Romaniei, dezvoltarea s-a concentrat pe sectoare neproductive: imobiliarele si consumul din retail bazat pe creditare ieftina. O oportunitate absolut unica pentru reindustrializarea economiei nationale in conditii excelente de finantare a fost ratata. Acum, reindustrializarea va trebui sa fie efectuata in plina criza de lichiditati si un acces restrans la surse de finantare.

Companiile din Polonia au ajuns sa faca achizitii importante pe piata din India. Investitorii poloni au ajuns inclusiv in Brazilia pentru a participa la avantul sectorului resurselor minerale din aceasta tara. Companiile din Cehia au facut achizitii importante in sectorul financiar din tarile adiacente, iar compania CEZ a achizitionat unitati de productie si retele regionale de distributie a energiei electrice in Romania, Slovacia, Polonia si alte tari. Chiar si companiile din tari cu potential economic redus au reusit sa foloseasca “deceniul finantarii facile” pentru a se extinde in regiune. De exemplu, companiile farmaceutice din Slovenia au achizitionat active importante in Romania.
Din pacate pentru Romania, guvernele care au gestionat economia nationala in decursul ultimilor 20 de ani erau preocupate in exclusivitate de vanzarea companiilor din tara. Criteriul principal de performanta a fost si ramane numarul si dimensiunea companiilor privatizate. Niciun guvern nu a sprijinit companiile de stat sau private din Romania, astfel incat acestea sa se poata extinde in alte tari, sa poata achizitiona active care sa le permita cucerirea pietelor regionale si globale. De ce oare in Romania nu exista o companie energetica de tip CEZ? De ce clasa politica din Cehia a reusit sa construiasca o companie care aduce zeci de milioane de Euro anual la bugetul de stat, iar clasa politica din Romania a reusit sa asambleze o gasca de “baieti destepti” care prejudiciaza statul? Am avut noi ghinion? Poate, problema consta in faptul ca avem o clasa politica ce trebuie schimbata urgent?

Campania electorala din acest an va arata daca suntem recuperabili ca societate sau suntem condamnati sa fim purtatorii necajiti ai unui blestem care ne face sa alegem lideri cu un pronuntat caracter balcanic si fanariot.

Am pierdut doua decenii de dupa Revolutie. Am pierdut un deceniu de oportunitati economice fabuloase. Avem lideri care seamana cu capetenii de clanuri oligarhice si nu seamana deloc cu lideri de anvergura nationala.

Nu avem timp sa pierdem timpul. Erorile de azi se vor transforma in lacrimile generatiilor de maine. Daca permitem clasei politice sa transforme tara noastra intr-o colonie a camatarilor transnationali, pentru a pastra veniturile clanurilor oligarhice, atunci copiii nostri ne vor privi cu dispret si vor avea tot dreptul sa o faca.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu