Analize și opinii Cultură și Familie Politică

De unde atâta încrâncenare faţă de Biserica Ortodoxă Română?

În ultima perioadă se manifestă destul de pregnant cei care atacă biserica ortodoxă română. Unii par a o înjunghia de-a dreptul alţii o atacă cu laşitate periodic, prin încercări nevoalate de subtilitate – lovituri multiple superficiale sau de tatonare, asemenea unei tentative continuate de asasinat.

Din start vreau să precizez că nu sunt un practicant al dusului la biserică. Fac parte din acea largă categorie de enoriaşi ipocriţi care frecventează biserica o dată pe an , de paşte, punându-mi şi atunci întrebarea , căreia îi tot amân cu o anumită temere răspunsul, dacă merg la o slujbă sau la o adunare de socializare. Mă consolez cu ideea că punând două lumânări, dintr-un automatism ce mi s-a creat în copilărie, sunt prezent totuşi la biserică.

În concedii obişnuiesc să opresc şi să vizitez vechile mănăstiri aflate pe traseul meu. Le privesc mai ales din perspectivă istorică şi cu ochi mai degrabă scrutător – metehne luate din procuratură – decât spiritual-evlavios. La botezuri, nunţi sau înmormântări particip de regulă doar la partea a doua.

Relaţia mea cu religia? Chipul luminat al măicuţelor de la o mănăstire din jurul Bucureştilor atunci când le-a fost restituită, evident pe bază de proces-verbal, o icoană veche ce le fusese furată şi apoi descoperită la o percheziţie în casa unui hoţ.

Nu înţeleg însă agresiunile furibunde asupra unei instituţii faţă de care, din punctul meu de vedere, ar trebui să manifestăm mai multă condescendenţă.

Venite din partea unor persoane pe care părinţii le-au botezat totuşi în rit ortodox stai şi te întrebi cu uimire dacă ideile pe care le vehiculează sunt cu adevărat produse de grădina personală sau le-au preluat brut cine ştie de unde, fără a le mai trece prin filtrul propriului instrument de gândire.

Unii sunt supăraţi pur şi simplu că se construieşte catedrala sau că unele fonduri sunt primite de la buget. Uităm însă că tot de la buget au provenit şi fondurile cu care nu s-au construit autostrăzi, mult mai mari decât cele pe care le primeşte biserica care, prin comparaţie, se dovedeşte a fi mai serioasă în demersul ei de a construi. Şi apoi dacă noi, laicii, n-am reuşit să facem autostrăzi trebuie să fim supăraţi pe biserică pentru că izbuteşte să înalţe catedrala?

Alţii sunt supăraţi pe toţi preoţii. E adevărat, unii poate nu corespund unor standarde de moralitate. Am văzut chiar dosare cu popi care au săvârşit înşelăciuni, ba chiar şi unii cercetaţi pentru trafic de droguri. Îi vedem şi la televizor. Evident că nu sunt majoritari dar pentru că fac rating cazurile lor sunt mereu scoase în evidenţă. Cunosc preoţi care sunt adevăraţi oameni de cultură şi modele etice, dar pe ei nu i-am văzut niciodată la televizor. Televiziunule fug , în general, de tot ceea ce poate fi pozitiv ca dracul de tămâie.

Alţii sunt supăraţi că le bate preotul la uşă de diferite sărbători şi că trebuie să-i plăteşti serviciile. Dar nimeni nu te obligă să-i dai drumul în casă.N-am auzit de preoţi care sparg uşi. După cum nimeni nu te obligă să te căsătoreşti religios. Plus că dacă cuiva i se pare scump poate să-şi găsească o biserică mai ieftină. Constituţia garantează fiecăruia libertatea religioasă. Prin urmare, dacă te-ai născut ortodox şi socoteşti că nu ţi se mai potriveşte poţi oricând să migrezi către alte culte.

În ultima perioadă a mai apărut o problemă: de ce nu se fac slujbe religioase la cei care se incinerează? S-au purtat discuţii sterile şi inutile timp de câteva săptămâni. Pur şi simplu e dreptul bisericii să stabilească cui face sau nu slujbă. Enoriaşul care decide ca după deces să fie incinerat îşi asumă, în deplină cunoştinţă, şi lipsa slujbei religioase. Valabil şi pentru sinucigaşi – şi parcă celui care a luat hotărârea de a-şi curma viaţa i-ar mai arde de serviciul religios…

Era să-i uit pe unii care-s supăraţi că au apărut magazinele care vând obiecte religioase. Ideea asta chiar n-am cum s-o înţeleg, nu reuşesc să identific unde ar fi problema. Astfel de magazine sunt peste tot în lume.

Mai sunt şi supăraţii pur şi simplu. Nu ştiu nici ei din ce motiv. Pentru ei, recunosc, n-am niciun argument.

Una peste alta nu cred că avem motive să fim atât de supăraţi pe biserica ortodoxă, mai ales că îşi desfăşoară activitatea cotidiană destul de discret. N-am văzut să tipărească pliante care să-ţi fie vârâte în mână cu forţa, nici sacerdoţi care să tragă de tine să intri în lăcaşul lor de cult.Apoi, o simplă incursiune în istorie, poate deschide oricui alte perspective în raport cu ceea ce a însemnat biserica ortodoxă pentru statul român. Cine nu crede, să mai şi citească. Ne-om fi dat noi foc la holde, ne-om fi otrăvit fântâni, dar bisericile şi mănăstirile nu le-am dărâmat. Dacă unii nu se mai regăsesc în manifestările bisericii, cred că trebuie să aibă măcar mai multă politeţe pentru o instituţie care în anumite momente istorice a fost reper pentru români. Iar societatea noastră de azi are altfel de probleme decât cele create, eventual, de biserica ortodoxă.

Preaîncrâncenaţilor antibiserică le recomand o vizită la mănăstirile din Moldova, primăvara când înfloresc merii. Şi o cură cu siropul de păpădie de mai târziu. Am auzit că ar face bine tuturor organelor. Dar mai ales că ar fi bun pentru fiere.

autor”: Remus Budai
sursA: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Romania, muzeul civilizatiei in declin, trebuie pastrata si dusa mai departe prin credinta.

  • Recomand autorului sa citeasca Biblia si sa incearca s-o inteleaga. Nu prin “talmacirea” preotilor ortodocsi.
    *Poate atunci va intelege de ce ortodoxia nu mai este cam de multisor “orto”.
    *Poate va intelege cum era biserica primara – poate va vedea ca Isus si apostolii HABAR NU AVEAU de prea multe ritualuri (nu numai inutile, dar si daunatoare) din B.O. de azi.
    *Recomand citirea cartii “Crestinismul parintilor nostri”, de dr.Petru Blaj(este extrem de importanta PREFATA); cartea se gaseste online- nu cred ca se gaseste si in librarii, nu stiu.
    *Poate – poate- autorul acestui articol, daca-L va cauta pe Dzeu in Biblie, POATE va intelege inversunarea unora ca mine – care am studii biblice- impotriva a ceea ce este azi B.O., cu “parintii ei bisericesti” cu tot.
    Am botezul ortodox, dar asta nu conteaza; conteaza ADEVARUL. Si NUMAI ISUS ESTE ADEVARUL!

  • Deasemenea as mai adauga…

    Tatal meu este preot intr-un sat uitat de lume in nordul moldovei. Face inmormantari si botezuri acceptan la schimb faina sau branza. Oamenii aceia nu au bani sa plateasca aceste servicii.

    Mai nou, de la Protopopiat l-au informat ca nu va mai primi salariul de aprox. 400 de ron lunar pentru ca au decis mai marii, ca preotii fac misionariat si ei nu trebuie platiti cu salariu fix, drept urmare, el va trebui sa se autointretina cu ce castiga din parohie. Ca sa nu mai zic ca ani la rand nu si-a incasat salariul pe motiv ca el nu a strans suficienti bani din parohie pentru fondul bisericii.

    La intrare in biserica trebuie sa tina la vedere fluturasi prin care indeamna enoriasii sa ajute la construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Enoriasi care…200 la numar, traiesc cum pot si ei.

    Asadar, nu este o incrancenare importiva Bisericii in sine sau religiei sau credintei, si impotriva administratiei BOR si intentiei manipulatoare pe care o practica de multi timp…

  • incrancenare impotriva bisericii?!… gresesti! e incrancenare impotriva amestecarii bisericii cu statul. una impotriva abuzurilor la care biserica e partasa, impotriva lipsei de transparente fiscale din sanul bisericii, impotriva finantarii din bani publici a unei institutii-parazit.
    Agresiune furibunda?!…
    te referi la dreptul fiecaruia de a obiecta la finantarea acestui parazit ca si agresiune? te referi la dreptul de a obiecta la mixiunea constanta a acestui parazit in viata politica ca si agresiune? te referi la dreptul de a obiecta la un curriculum religios (obligatoriu, e doar fatis optional) ca si o agresiune furibunda? te referi la dreptul tuturor de a alege si nu a fi impinsi spre biserica?

  • 2000 de ani si inca nu exista absolut nici o dovada la absolut nimic ce sustin popii. Nu se poate dovedi existenta lui Dumnezeu, viata de apoi, diavolul, harul, sufletul, NIMIC.
    Deci preotii mint cu nerusinare. Toata credinta se bazeaza pe lipsa de cunoastere, pe erori logice si pe ignoranta.
    Apoi exista ideea absurda, ca credintele ar trebui respectate. Da? Credinta celor care insista ca reptilienii sunt intre noi trebuie cumva respectate? Daca cineva crede ca cei care nu fac exact ca el o sa arda in iad, credinta lui trebuie respectata? Daca un arab sustine ca necredinciosii trebuie sa moara, credinta lui trebuie respectata?
    Daca cineva crede ceva ridicol…cum ar fi ca ar fi existat o barca cu 8 oameni si milioane de animale, sau ca scuipand copilu fix in ochi il aper de deochi…credintele trebuie respectate?
    Apoi vine alt argument: e credinta stramosilor. Pe bune? Stramosii nostri au fost inculti. Momentan un copil mediocru din clasa a 6-a stie mult mai multe lucruri corecte decat cel mai mari intelectuali din evul mediu.
    Asta ca perspectiva…

  • Nevrednicia unor slujitori nu anuleaza Adevarul etern al lui Hristos.Traim vremuri aproape apocaliptice.Cititi despre aparitia de la Fatima a Sf.Fecioare,care a avertizat lumea,avertizari pe care Biserica Catolica n-a avut curajul sa le faca cunoscute.Vremuri cand sodomia,devine “orientare sexuala”,”acceptata”,(Sodoma si Gomora !),desi este o uraciune in fata Domnului!?Decaderea morala a omului va atrage mania divinitatii.
    NU vom ajunge fund de mare ca Atlantida? La inceput vom fi pedepsiti(Imediat dupa al treilea dezastru mondial-“Acest razboi va distruge totul;noaptea se va lasa pe pamant vreme de 72 de ore(3 zile):numai o treime din oameni va supravietui,omenire care va incepe o noua era,a celor drepti.Intr-o noapte inghetata,cu 10 minute inainte de miezul noptii,UN CUTREMUR GROZAV VA ZGUDUI Pamantul vreme de 8 ore.Acesta va fi cel de al treilea semn care sa arate ca Dumnezeu stapaneste Pamantul.Miscarea seismica va fi atat de violenta incat va deplasa pamantului axa,de la 23 la 20 de grade:dupa aceea ea va reveni la pozitia normala).Cititi profetia Sfintei Nascatoare anuntata la Fatima.Numai cei drepti vor fi in afara puterii raului.Aflati cum sa treceti peste aceste incercari.Vorbiti cu toti oamenii cat inca se mai poate!
    Domnul sa ne aiba in paza!

  • Eu, ca si multi altii, nu sunt impotriva credintei si bisericii ortodoxe din principiu. pe mine nu ma deranjeaza ca oamenii merg acolo, ba dimpotriva. Problema mea este cu faptul ca biserica a devenit o mare afacere. Poate mai exista si preoti buni, modesti, cinste lor. Insa ceea ce vedem in jurul nostru nu este deloc asa. Biserica are profituri de milioane de euro anual in fiecare regiune, dar poate multi uita ca biserica nu e o afacere, sau cel putin nu ar trebui sa fie. Un alt motiv pentru care eu nu mai vreau sa am de-a face cu biserica sunt valorile negative pe care le propaga, de exemplu homofobia. Nu vi se pare putin paradoxal ca biserica ne invata sa uram unii oameni? Nu e cam contrar fata de ce ar trebui de fapt sa faca? Ura si neacceptarea nu vor solutii niciodata, si vor duce la si mai multa ura, in niciun caz la intelegere. Inchei prin a semnala un sofism in rationamentul autorului : faptul ca s-au cheltuit foarte multi bani pe niste autostrazi inexistente, si care au intrat in buzunarele anumitor personaje, nu este un argument pentru a da bani de la buget pentru construirea catedralei.

  • in igoranta ta, crezi ca biserica este o chestie inocenta ce tine de cultura…
    De-ar fi atat, n-ar avea nimeni nimic cu ea. Imi pare rau ca esti paralel cu problemele generate de biserica.

    Atacurile de care vorbesti nu exista. Nu este nimeni care sa arunce cocktailuri molotov peste biserici. Nu trage nimeni cu pusca in preoti. Atacurile la care faci referire sunt postari pe internet de regula, aleatorii, ale unor oameni neorganizati. Pur si simplu, orice idiot de pe strada poate sa va vada problemele aduse de religie si de biserica…De ce exista aceste postari? Pur si simplu este o reactie prin libertatea de expresie pe fondul cresterii abuzurilor, ortodoxificarii si intolerantei religioase. Insa biserica are multa putere. Are multi aparatori, de la oamenii politici la cei pasivi precum esti tu si terminand cu simplii idioti de extrema dreapta. Nu biserica este atacata. Ci exact invers…societatea laica este atacata constant de biserica. Scopul unei foarte importante si active parti din comunitatea religioasa ortodoxa este nici mai mult nici mai putin decat teocratia. Statul si biserica sa fie unul si acelasi lucru. Iti dai seama cum suna asta pentru un om care este sceptic cu privire la existenta lui D-zeu, si cu privire la rolul bisericii.

    Biserica nu poate fi lasata libera si respectata fara limite pentru ca pur si simplu, s-a dovedit a fi incapabila a aduce doar valoare pozitiva. Asa cum e logic si sanatos, trebuie sa existe si o opozitie care sa-i atraga atentia cand incalca principii si sa-i dea peste mana cand incearca sa faca abuzuri. Altfel…ne paste ceea ce se intampla deja nu departe de noi…De fapt, islamizarea fortata ce se intampla in tarile cu populatie musulmana, inspira puternic bisericile nereformate, precum cea ortodoxa.

    Botezul nu este atat o alegere cat o lipsa de alternativa. Imagineaza-ti, ca-n patria ortodoxiei, cine reneaga un obicei este renegat de familie si comunitate. Eu personal cunosc multi oameni care au facut si nunta si botezuri, doar de gura familiei…Nici macar traditia nu i-a motivat. Desi ei sau ele personal nu dau 2 lei pe credintele si superstiile vehiculate de preoti. Stii cum e? Te duci la inmormantare, si in loc sa auzi despre persoana care a murit, ti se baga in cap cu cat de mare e el d-zeu…Cum este cu religia in scoli? Ca pe vremea noastra era facultativa, destul de relaxata. Azi nu mai e deloc asa. Exista manuale pt copii care le spun ca daca nu se roaga ii calca masina, si ca bolile sunt pedeapsa lui D-zeu…Despre iad, ce sa mai vorbim…Daca nici asta nu este abuz….Incearca doar sa-ti retragi copilul de la ora asta.
    Biserica se intutleaza detinatoarea adevarului, singura de altfel. Ea insa nu detine decat adevarul ca “dragostea trece prin stomac”. Si fara bani, manipulare, indoctrinare, ignornata…probabil ca ar fi o amintire de mult uitata de societate.
    Biserica la ora actuala are bani la greu si se imbogateste pe zi ce trece. Scopul lor nu este acela de a servi credinciosii…ci acela de a-si asigura existenta proprie…fara limite materiale.
    Suntem pe o cale sigura in care biserica va ajunge ca in 1800 sa detina 15% din tara, bani neimpoztabili. De fapt, asta a fost pretentia ridicata, sa li se restituie averea aia dobandita pe spinarea sclavilor in secolele intunecate ale istoriei noastre – la propriu, atunci cand unii au propus ca preotii sa nu mai fie platiti din bugetul statului (ci sa fie platiti de catre enoriasi, asa cum este corect).

    Simbolistica catredralei – este importanta pentru biserica si este un afront pentru oricine altcineva. Iar banii aruncati acolo, dovedesc doar ca romanii sunt prosti si nu-si cunosc binele. Si asta doare…

    Cand iti bate preotul la usa, nu te respecta. Iti invadeaza intimitatea. Cum ar fi daca ti-ar bate la usa, niste homosexuali. Sa te intrebe daca nu cumva esti de-al lor? Cam asa si aici. Gandeste-te numai cate obiceiuri ca astea sunt la musulmani. Cat de captiv este un musulman….El trebuie sa se roage in public, daca nu este de acord cu religia, risca moartea. Asta este si la noi tendinta…n-ai voie sa critici, sa ironizezi, sa fii altfel pt ca tradezi insasi istoria acestui mare popor. Mie unul mi se face greata cand ma gandesc la rolul nefast jucat de biserica ortodoxa in istoria romanilor…

    Nu este dreptul biseicii sa faca ce vrea ea…pentru ca credinciosul nu are de ales. El este botezat fara voia lui, apoi societatea il canalizeaza catre biserica mereu…iar daca are opinii diferite, daca vrea sa discute….oho. Biserica pana la urma, controleaza omul in cele mai importante momente din viata. Nastere, moarte, casatorie…Intelegi? Are monopol pur si simplu. Si nu accepta sa lase si altceva, altcuiva.

    Libertatea religioasa cu care ai trait tu, s-ar putea sa nu mai existe in viitor. Asta se va intampla sigur, daca n-ar mai exista critici. Asta se intampla deja in lumea islamica. Perfect posibil in secolul 21 dupa cum se vede.

    Biserica papadiilor si merelor…somn usor :)

  • Sa luam fiecare paragraf in parte si sa analizam:

    “Unii sunt supăraţi pur şi simplu că se construieşte catedrala sau că unele fonduri sunt primite de la buget. Uităm însă că tot de la buget au provenit şi fondurile cu care nu s-au construit autostrăzi” – adica unde s-au furat miliarde, se mai fura si vreo 400 de milioane, nu va mai faceti atatea probleme.

    “Alţii sunt supăraţi pe toţi preoţii. E adevărat, unii poate nu corespund unor standarde de moralitate. Am văzut chiar dosare cu popi care au săvârşit înşelăciuni, ba chiar şi unii cercetaţi pentru trafic de droguri. Îi vedem şi la televizor. Evident că nu sunt majoritari dar pentru că fac rating cazurile lor sunt mereu scoase în evidenţă.” – e adevarat ca doar cei “rai” fac rating, din cauza contrastului care reiese din doctrina promovata si conduita reala (vezi expresia “fa ce zice, nu ce face popa”). Daca religia se vrea a fi “cuvantul lui dumnezeu”, “calea”, “adevarul” etc. cum se poate sa existe asemenea atrocitati in randurile celor mai inalti membri? E simplu… diavolul, si asa s-au spalat pe maini (dar spre deosebire de Pilat, ei intr-adevar sunt vinovati).

    “În ultima perioadă a mai apărut o problemă: de ce nu se fac slujbe religioase la cei care se incinerează? S-au purtat discuţii sterile şi inutile timp de câteva săptămâni. Pur şi simplu e dreptul bisericii să stabilească cui face sau nu slujbă.” – NU!!! Nu este dreptul lor; atata timp cat sunt finantati de la bugetul de stat, ofera un serviciu social. E ca si cum te-ai duce la urgenta, iar medicii de acolo isi rezerva dreptul sa aleaga cui ofera servicii si cui nu. De ce trebuie sa fiu enorias ca sa beneficiez de acest serviciu, cand el este platit din toate taxele care le platesc statului. Deci discutia nu este deloc inutila, ba chiar ar trebui sa fim sinceri si sa admitem ca biserica n-are nici o legatura cu statul.

    “Era să-i uit pe unii care-s supăraţi că au apărut magazinele care vând obiecte religioase. Ideea asta chiar n-am cum s-o înţeleg, nu reuşesc să identific unde ar fi problema. Astfel de magazine sunt peste tot în lume.” – problema este ca totul se face cu “acordul si aprobarea lor”, iar cea mai mare problema legat de acest subiect, este ca ar introduce biserica in legislatie, ceea ce contravine direct principiul separarii intre biserica si stat.

    In concluzie, draga autorule, concilierea se bate cap in cap cu partinirea. Dupa cuvintele tale, nu esti habotnic, ceea ce este admirabil, dar fii corect si prezinta problemele in intregime.

    Daca ai ales domeniul “gandeste.ro” asigura-te ca o si faci, si mai ales, pana la capat, nu cum fac crestinii cu biblia – anume, isi aleg doar citatele care sunt favorabile argumentului lor.

  • Daca eu am un prieten imaginar se spune ca sint “bolnav cu capu’ ” dar daca mai multe milioane de oameni au acelasi prieten imaginar asta devine religie !!! LOL …. A citit careva biblia ? Ati vazut ce aberatii sint acolo ?? De ce din sute de texte apocrife sint acceptate doar citeva care nu intra in contradictie cu “spusele popicior” ? isus pina la consiliul de la Niceea nici nu a existat, iar la consiliu a fost impus de imparatul Constantin cel mare … Gindeste !!!! religia e otrava !!!! http://www.fara-secrete.ro/category/religii-adevarul-despre-religii/

  • Fiindca e perimata. Nu mai crede nimeni in basme. Nu trebuia sa se abata de la drumul drept al Bibliei, credinta in Dumnezeu si nu in alti sfinti, moaste, practici oculte de exorcizare, deschiderea cartii pentru ghiceli, si altele. Iar preotii nu tin legatura sufleteasca/spirituala cu enoriasii asa cum fac pocaitii iehovisti, spre exemplu. Limbajul preotilor e mult prea libidinos, asa leganat si dulceag, nu mai prinde.

  • a spune ca sunt aberatii in biblie, inseamna un mod limitat de a gandi.
    ce face pe cineva atat de plin de sine incat sa creada ca daca el nu intelege, inseamna ca sunt aberatii.

  • De la bani si de la restituiri de acolo incrancenarea – biserica vrea bani de la buget fara sa dea socoteala cum i-a cheltuit, nu face nimic pentru oameni , preotii sunt foarte bogati, se construiesc 100 de biserici/an si nici o scoala, sunt comune unde sunt 3 biserici si nici un dispensar si lista poate continua cu pretentiile bisericii de a li se restitui sute de mii de hectare plus ca la ierarhi nu li se publica averea, nu vor ei. Incrancenarea nu este impotriva bisericii , este impotriva celor care conduc BOR.

  • Biserica este o relicva , relicva unui imperiu care a dainuit vreme de mii de ani si care a supravietuit prin intermediul ei , ideia care a stat la baza fondarii unei religii unice este aceea de a controla si de a tine sub ascultare o multime de popoare cu culturi si obiceiuri diferite atunci cand au realizat ca caest lucru nu este posibil doar prin exercitarea cultului imparatului si divertisment ieftin . Reteta este valabila si astazi , oarecum poti tine ocupate mintile si inimile cetateanului prin urmatoarele … religie , divertisment , sport, scandaluri repetate ,barfa . toate concorda catre un tel unic si acela nu este cumva sa inbunatateasca calitatea vietii umane ci sa ramana la un nivel atat de scazut incat ori ce efort de a depasi acest stadiu sa fie imposibil. Ce va mai mirati .

  • Sufletul reprezinta “Biserica” fiecarui om.Iisus a predicat in templu,pe camp… locatia nefiind un punct de reper strict in actiunile pe care le-a desfasurat.Nu sunt impotriva construirii de biserici/manastiri…ci poate doar perioada hotararii a astfel de actiuni ar trebui reanalizata, clasand in acelasi timp lucrurile primordiale ca fiind absolut necesare.
    Din punct de vedere economic ,oricarui obiectiv i se face reclama, mascata sau nu,va avea un succes cel putin in prima perioada de activitate.La amortizarea investitiei nu ma gandesc ,deoarece nu il clasez primordial, raportat la perioada actuala.
    Din punct de vedere religios, daca aceasta cladire,impreuna cu activitatile adiacente ce se vor desfasura aici, va indrepta cel putin o singura persoana imorala,atunci investitia o consider un succes.
    Concluzie:Investitie in functie de prioritati?
    Intrebarea fara raspuns:Eu am facut ceea ce a trebuit pentru aproapele meu? si daca da, atunci am facut suficient?

  • Imi pare rau, sau mai bine zis sunt socata cand vad cati sectanti, atei si ignoranti sar mereu cu comentariile lor atunci cand se vorbeste despre Biserica Ortodoxa Romana.
    Biet popor roman, cum ai ajuns! De aceea ne pedepseste Dumnezeu, din cauza ”fratilor” nostri care hulesc. Poporul roman nu mai este credincios in totalitate, asa cum era in trecut. Acum am ajuns iar niste vremuri de prigoana a Bisericii, cu atei si cu sectanti, care striga cat ii tine gura ba ca nu exista Dumnezeu, ba alte hule la adresa Bisericii Ortodoxe.
    Insa trebuie spus ca Dumnezeu exista, iar Biserica ortodoxa nu va pieri niciodata, indiferent de cati membri are. Iisus Hristos a zis: ”Nu te teme, turma mica!”, pentru ca a stiut ce va urma dupa rastignirea Sa, a stiut ca vor veni proroci mincinosi, a stiut si a spus ca vor veni sminteli, etc.
    De aceea, cati suntem credinciosi, sa nu cedam in fata atator atacuri.
    Pe de alta parte, ii plang pe ignoranti, care nu stiu care este istoria Statului Roman, care este un stat de sorginte bizantina, unde Biserica si Statul au fost intotdeauna in armonie.
    Articolul este bun, domnule Budai, dar nu trebuie sa fiti atat de reticent. Sf. Pavel a spus: ”Daca dragoste nu e, nimic nu e!” Aveti curajul de a-l marturisi in continuare pe Hristos.

  • Cu scuzele de rigoare eu nu dau 2 bani pe religie indiferent care este ea. Nu ma intelegeti gresit dar daca nu sunt cu voi atunci “sunt cu mine” nu impotriva voastra. O singura nelamurire am si aceea ca @VASILE a comentat adevarul chiar cel incomod si inconvenient pentru majoritatea si nelamurirea mea este de ce are comentariul “HIDDEN” cand altii care au 40-50 de ani si inca nu stiu pe ce lume traiesc, abereaza in voie si intr-o ignoranta maxima? Domnule @Vasile bravo pentru comentariu si tine-o tot asa cat pentru restul si autor “somn usor” in continuare…

  • De am fi aşa de înverşunaţi şi împotriva acelora care ‘construiesc’ kilometrul de autostradă cu 100 de milioane euro şi fac lucrare de mântuială, cum văd pe aici că e judecată biserica, poate că nu ar mai fi atâţia ‘regi’ ai asfaltului, şi am fi şi noi legaţi de restul Europei.
    P.S. Europa chiar apreciază credinţa şi biserica noastră, pentru că noi suntem ‘ultimii mohicani’ în materie de tradiţie a credinţei. Ei nu mai au aşa ceva, sunt că nişte scoici goale.

  • Am facut un comentariu care mi s-a cenzurat.Era vorba,despre partea pe care n-a indraznit sa o faca publica,Biserica Romano-Catolica,din profetia Sf.Fecioare Maria,in aparitia de la Fatima.(O gasiti pe Internet).Vrednicia sau nevrednicia noastra va aduce mai repede sau mai tarziu,acele momente de cumpana.Cine nu va avertiza omenirea de pedeapsa care o asteapta,cand inca se mai poate,i se va socoti,inclusiv redactiei dvs.

  • BOR se sabotează din interior, prin oamenii pe care-i avansează şi prin incapacitatea de a-şi gestiona flămânzii porniţi pe căpătuire. S-a dus Norocel de la Buzău, de-i zornăiau tresele când slujea, dar au rămas alţii.

  • Ma eu unul nu-i inteleg pe popii care fura dar nici pe oamenii ce lovesc in biserica. si pe unii si pe altii ias impusca sa vedem cati mai raman.