Politică

De la mitinguri la proteste profesionale

Cine a urmărit secvențe de la transmisiile de duminică din Piața Victoriei, unde s-a desfășurat ultimul miting organizat de fundația (Asociația #Rezist), nu poate să nu fi observat o diferență. E vorba de o mai clară formulare a mesajului, de exprimări ironice și de publicul unitar. Ne aflăm în fața unui miting de susținere a referendumului și în același timp de contrare -contestare- a PSD și a ALDE după criterii profesionale.



Nu știu (și nici n-am cercetat serios) dacă #Declic este o fundație, o asociație sau o sumă de ONG-uri! Membrii ei se consideră o „comunitate” (cu pretenția de a fi 500.000 în Romania), cu legături solide în afara României, din Australia pînă în SUA, Norvegia și cu finanțări de la persoane private dar și de la fonduri internaționale (inclusiv așa-zisele Fonduri Norvegiene).

Iată ce spune comunitatea pe site-ul propriu despre finanțarea sa:

1.Ne bazăm pe donații de la sute de mii de cetățeni din țară și din diaspora pentru a ne finanța activitatea. Orice contribuție, oricât de mică, ne ajută să câștigăm campaniile #Declic. Contribuie și tu cu o donație lunară. Pe termen mediu, dorim ca Declic să se finanțeze 100% din donatiile membrilor săi.

2. Declic este o comunitate independentă, care aplică pentru granturi la fundații.

Declic își are originea într-un proiect din 2015, finanțat prin Fondul ONG în România, creat prin contribuția Islandei, Liechtensteinului și a Norvegiei.

De la înființare, #Declic a primit fonduri nerambursabile de la organizații-soră precum 38Degrees (Anglia), Campact (Germania) sau de la rețeaua internațională OPEN”.

O simplă lectură a prezentării celor care lucrează pentru #Declic (salariați, colaboratori sau activiști voluntari) ne arată că avem de-a face cu oameni deja profesionalizați în comunicare. De la protestele (încununate de succes) legate de Roșia Montană la unele mitinguri în Piața Victoriei, comunitatea (?) #Declic a arătat un profesionalism cu mult peste ce am văzut de obicei în Romania. Comunitatea (?) are o conducere supravegheată de un board. Iată cum este descris acesta în autoprezentarea sa:

”Board-ul Declic există pentru a se asigura că organizația este responsabilă față de membrii săi și valorile asumate. Consiliul membrilor Boardului se întâlnește de câteva ori pe an pentru actualizări privind finanțele, personalul și progresele înregistrare, dar nu influențează campaniile derulate. Membrii Boardului au fost aleși pentru experiența diversă în acțiunile societății civile din România și provin din regiuni geografice diferite. Boardul Declic există pentru a se asigura că organizația este responsabilă față de membrii săi și valorile asumate. Consiliul membrilor Boardului se întâlnește de câteva ori pe an pentru actualizări privind finanțele, personalul și progresele înregistrare, dar nu influențează campaniile derulate. Membrii Boardului au fost aleși pentru experiența diversă în acțiunile societății civile din România și provin din regiuni geografice diferite”.

Ne aflăm în faa unui mecanism de comunicare bine organizat, cu susținere inclusiv externă bazată pe profesionalism și care luptă deja pentru valori democratice și organizează proteste împotriva autorităților pe care le consideră abuzive, nedemorcratice,împotriva statului de drept.Acest ”consider” are la bază propriile interpretări sau interpretările selectate din dispute politice acerbe. Faptul că această comunitate se poziționează constant împotriva inițiativelor și a persoanelor dintr-un anume partid sau grup de partide ne arată că avem de-a face cu o grupare civică orietnată politic și susținută financiar (și logistic) din afara României.

Să trecem la un alt grup. Este mai mic dar și mai cunoscut. Mă refer la Mihai Dide, Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, Mălin Bot, Angi Șerban și încă vreo cîțiva despre care nu știu ce formă de organizare (juridic vorbind) au adoptat. Dar care se caracterizează prin agresivitate, violență, insistență și provocare. Asalturile acestora asupra lui Valer Dorneanu, Liviu Dragnea și dr. Nicolae Bacalbașa depășesc cu mult formele admise de exprimare legală a protestului. Ne aflăm în fața unor forme profesionale de agresare politică, la limita legii, pe care autoritățile române nu le pot încadra. Mai mult, faptul că acest grup violent are o singură țintă (direcție), fiind constant anti-PSD și ALDE, ne obligă să îl încadrăm la forțe de manipulare publică.

Mobilizarea pe internet a comunității #Declic și agresivitățile grupului Dide-Mălin Bot etc reprezintă noutatea profesională și de expresie a acestei campanii electorale tensionate. Din păcate, prima comunitate mobilizează pe internet grupuri mari de oameni în vreme ce a doua introduce progresiv o exprimare violentă.

S-a profesionalizat pe neașteptate societatea civilă din România angajată în lupta electorală sau a fost organizată pentru a taxa o anume lipsă de eficiență politică? Oricum, în joc au intrat forțe care pînă în acest moment nu au contat de nici un fel.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Fratia internationalista a pro-GAY-sistilor, dupa model ANTIFA:
    https://indomitus.us/antifa-know-your-enemy-part-one/
    “How Antifa Is Run Nationally
    In fact the national structure of Antifa is run through a front group called BAMN (By Any Means Necessary) (www.bamn.com).
    Their national leadership is located in the Berkeley, California area.
    BAMN was originally called the Revolutionary Workers League which was an openly communist organization.
    The name has changed, but their goals have not.

    Antifa Organization Structure and Rules
    The full name of BAMN is “The Coalition to Defend Affirmative Action, Integration & Immigrant Rights, and Fight for Equality By Any Means Necessary”, but it is usually shortened to just BAMN and is the face of Antifa. When you see an Antifa protest the members are getting their marching orders from the higher ups in BAMN. Since Antifa is a very secretive group BAMN is who speaks for them to the media.
    BAMN will claim to be non-violent unless provoked while ordering members of Antifa to carry out acts of violence and vandalism.
    BAMN uses this separation to appear legitimate.
    ………………
    BAMN By Any Means Necessary
    BAMN is also the legal counsel for Antifa.
    They will respond to arrest of Antifa members by representing those members in court.
    ……………

  • TOTI PENTRU TERRA!

    TERRA, casa noastra, a tuturor, LOCUL unde am vazut lumina zilei pe fata Pamantului, se afla in extrema suferinta, lovita de fenomene meteo extreme, fenomene mutante extreme, experimente genetice, sociale, tehnologice, militare simetrice si asimetrice, conventionale si neconventionale, stiute si nestiute, vazute si nevazute, terestre, intra si extraterestre, INVERSIUNI, schimbarea polaritatii, paradigmei. Viata pe Terra traverseaza un moment de rascruce, la limita dintre normal si anormal, patologic, deviant, la hotarul dintre viata in pace, armonie, prosperitate,
    ARTA DE A IUBI, si… viata in CAPCANA intinsa INGENIOS, ARTIFICIAL, MUTANT, de… ???… o sa aflam impreuna cat de curand… GRATIE OAMENILOR DE BINE, BUNA CREDINTA, BUNA INTENTIE… BUNA DIMINEATA, TERRA!

    TOTI PENTRU TERRA!

  • FRATIA INTERNATIONALISTA PRO GAY – ANTIFA
    PE TERITORIUL ROMANIEI. ATENTAT LA SIGURANTA NATIONALA.
    RO-ALERT DIICOT, SERVICII INTELIGENTE, MAI, PROFESORI, PARINTI, PSIHOLOGI, PSIHOTERAPEUTI, MEDICI, ELEVI, VECINI, PRIETENI DE PRETUTINDENI. RO-ALERT OASTEA TARII, SFANTA SI BINECUVANTATA, IN NUMELE LEGII IMPLINITE, ADEVARULUI, ONOAREI!

    RO-ALERT LICEENI! ACUM!

  • PARINTII, PROFII, prietenii de buna credinta n-au putere, influenta, capacitate, mijloacele necesare, parghiile pentru a se lupta cu un asa fenomen-monstruos, dar de cooperat, pus in comun mana de la mana, gand bun la gand bun, SE POATE! Copiii labili din pdv psiho-afectivi, instabili la niv emotional, traumatizati din motive diverse, nici atat. Victime perfecte!
    CONSECINTELE DEVASTATOARE SE VAD CU OCHIUL LIBER:
    COPII TRAUMATIZATI, PARINTI DISTRUSI, SISTEMUL DE INVATAMANT IMBOLNAVIT, EDUCATIA LA PAMANT. O SOCIETATE BOLNAVA. DEVIANTA. CARNE DE TUN.

    PE CAND MITINGURI PENTRU IMPADURIT, DECOLMATARI, COLECTAT GUNOAIE, AJUTAT BATRANI IN NEVOIE, TINERI AFECTATI DE IDEOLOGII PROMOVATE PRIN ORGANIZATII CU SCOP ANTI UMAN, ANTI NORMALITATE, ANTI SANATATE MENTALA, RECONSTRUIT SI CONSTRUIT bucata cu bucata pe RUINILE, UMILINTA, ANOMALIA, PATOLOGIA, CONFLICTUL INTRE GENERATII, CATEGORII SOCIALE, INSTITUTII ALE STATULUI, ALIANTE, PARTENERIATE, TOATE INDUSE din perspectiva PROIECTELOR GLOBALE ANTI UMANE.

    TOTI PENTRU VIATA PE TERRA!