Politică

De la Bruxelles se apropie un tsunami

De la Bruxelles se apropie un tsunamiStrop cu strop, dinspre Bruxelles se anunta un tsunami.

Intai am aflat ca oficialii UE ancheteaza jaful din bani europeni comis in judetul Teleorman, adica pe feuda lui Liviu Dragnea, cu avizul Ministerului Dezvoltarii, adica feuda Elenei Udrea, si vreo 40 de milioane de euro ar urma sa fie restituiti.

Scandalul e cat casa, desi televiziunile de stiri n-au auzit de el si il invita pe Liviu Dragnea doar ca sa-si dea cu parerea despre reorganizarea tarii.

Apoi am aflat ca Autoritatea Nationala pentru Tineret si Sport trebuie sa restituie doua milioane de euro, sume necheltuite sau neeligibile din cadrul Programului Tineret din perioada 2002-2005.

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Razvan Murgeanu, recunoaste ca acesta este doar preludiul si ca in cateva zile va aparea un intreg raport de audit al Comisiei Europene in privinta cheltuirii banilor europeni din programul Regio in, se pare, patru judete din Romania, alese prin sondaj. Iar rezultatele raportului se anunta dramatice.

In total, sunt in discutie 734 de milioane de euro pe care am putea fi obligati sa ii dam inapoi.

Despre asa ceva a vorbit si Traian Basescu cu putina vreme in urma, adica atunci cand a pornit, din senin parca, ofensiva de reorganizare administrativ teritoriala a Romaniei, adica ofensiva impotriva baronilor.

“Mai este si coruptia de la nivelul judetelor – s-au creat niste familii puternice vesnice – se schimba, se rotesc, clientii raman aceiasi. In raportul care va aparea zilele urmatoare vom vedea ce s-a intamplat cu banii europeni la nivel judetean. Perspectiva este sa avem o suspendare temporara a banilor europeni pana vom gasi solutii”, spunea atunci seful statului.

Chiar credeti ca toate acestea nu se leaga deloc?

Multi comentatori si, mai ales, politicieni au tinut sa sublinieze ca reorganizarea adminstrativ teritoriala nu a fost ceruta de Bruxelles. Nu in terminis. Sunt si eu convinsa ca nimeni nu a zis la Bruxelles: faceti 8 judete.

Dar confruntati cu dimensiunea coruptiei din Romania si cu felul in care este pradat la noi banul contribuabilului european, Comisia a reactionat. Adica a cerut oprirea jafului, sub amenintarea taierii finantarii.

Sigur ca, in mod normal, coruptia si deturnarea banului public ar trebui sa fie oprite de justitie. Insa, pe de-o parte, fenomenul este cu mult prea extins si profund. Baronul nu este doar o persoana, ci un nod al coruptiei, indiferent de numele pe care-l poarta. Il legi pe unul, apare altul in locul lui, din acelasi partid sau de la opozitie, caci functia si puterea imensa pe care o ofera reprezinta problema.

Pe de alta parte, Justitia insasi este implicata, dupa cum recunoaste Razvan Murgeanu intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei. Spre exemplu, unul dintre contractele contestate de europeni, prin care au fost drenate sume importante catre TelDrum, a fost atribuit prin instanta. Asa ceva europenii nu pot intelege.

Asa ca singura cale de a diminua furtul, caci despre starpire nici nu poate fi vorba, este sa desfiintezi premisele lui, adica structurile care alcatuiesc scheletul coruptiei, in frunte cu celula de baza – baronul din fruntea consiliului judetean. In sensul acesta, da, reorganizarea administrativ teritoriala a fost ceruta de Comisia Europeana si daca nu o facem ramanem fara bani.

Asadar, iata ca infectia politicii romanesti ne-a ajuns la os, indiferent cat ne place sa credem ca totul este o manevra a lui Traian Basescu, care nu stiu ce plan electoral ar avea. Nu vad ce castig poate veni dintr-o manevra care ii antagonizeaza total propriul partid, pe care si asa il controleaza tot mai putin.

Si nu cred ca, dupa ce a tot incercat sa transmita un mesaj de stabilitate politica necesar pentru redresarea economica, presedintele se apuca sa starneasca fara rost si din pur amuzament un scandal care dinamiteaza tocmai fragilul sentiment de stabilitate. Dar nu mai are de ales.

A pornit, cu sanse mici de reusita, o ofesniva pe care ar fi trebuit sa o porneasca de multa vreme. De pe vremea cand cuvantul sau era litera de Evanghelie in partid. Pe atunci, insa, ma tem, baronii nu-l deranjau nici pe presedinte. Din nefericire, se pare ca baronii nu ii deranjeaza nici pe majoritatea romanilor de pe feudele lor, chemati acum de jupan la referendumuri locale in apararea judetului in care locuiesc.

Degeaba vor europenii sa ne apere de coruptie, daca noua ne place sa fim jupuiti

Sursa: Ziare.com
Autor: Ioana Ene