Politică

De ce unele tari au trecut usor peste criza?

Lumea nu este in intregime scufundata in criza economica. Ici si colo, pe fiecare continent, se intrezaresc cateva “puncte luminoase”. Desi toate tarile au fost atinse de criza, cateva au reusit sa treaca mai usor peste turbulente, ca urmare a unei combinatii de politici eficiente si fundament economic puternic.

Nouriel Roubini, supranumit si “Doctorul Apocalipsa” pentru ca a prevazut inaintea tuturor colapsul economic, analizeaza, in Forbes, tarile care au scapat aproape nevatamate de criza si mai ales motivele pentru care acestea au evitat recesiunea.

Culmea este ca, printre tari care erau de asteptat sa se descurce in momente de criza, precum Canada, China si Norvegia, se gasesc si tari precum Peru sau Polonia, a caror performanta economica nu dadea de inteles ca ar fi capabile sa evite cea mai grea criza globala din ultimele trei decenii.

Ce au aceste tari in comun? In primul rand, tendinta de a avea o vulnerabilitate financiara scazuta, datorita reglemntarilor mai stricte si pietelor financiare mai putin dezvoltate, dar si piete interne mai mari si mai sanatoase, care sustin cererea interna.

Mai mult, au resursele necesare pentru a se angaja in politici fiscale si monetare contraciclice. In contrast, tarile care s-au imprumutat masiv pentru a finanta consumul intern in perioada “banilor usor de obtinut” se confrunta acum cu contractii severe.

In pofida relativei lor puteri, capacitatea de a continua cresterea va depinde de reformele structurale care sustin cosumul.

Norvegia, Polonia si Franta in Europa

In Europa, economistul vede doar trei tari care au scapat relativ usor din criza: Norvegia, Polonia si Franta.

In mijlocul furtunii din centrul Europei, Polonia este un punct luminos, economia sa inregistrand in primul semestru al lui 2009 o crestere pozitiva reala de 0,8%, depasind toate celelalte state europene exceptand Cipru.

De ce este Polonia altfel? Pentru ca, in primul rand, economia sa nu a cunoscut un “boom” de aceeasi intensitate precum cel din statele baltice si balcanice, asa ca nu a acumulat acelasi nivel de dezechilibre externe. In al doilea rand, fiind cea mai mare economie din regiune, este mai putin dependenta de exporturile in vestul Europei.

In al treilea rand, rata de schimb valutar flexibila si dobanda la un minim-record au ajutat la amortizarea crizei. In fine, Polonia a sporit increderea investitorilor in mai, asigurandu-se ca are o linie flexibila de credit de la FMI, in valoare de 20,5 miliarde de dolari.

Desi economia Norvegiei a trecut pe crestere negativa in al patrulea trimestru, criza a afectat-o cel mai putin din randul economiilor avansate. Analistii se asteapta la o contractie de 1,0-2,0% in 2009 si o intoarcere la crestere economica in 2010.

Norvegia a fost ajutata de anii in sir in care a avut surplus bugetar si surplus al contului curent, de un sector public extins si venituri serioase la Fondul Guvernamental de Pensii, provenind din veniturile din petrol.

In cazul Frantei, economia a evitat o recesiune in 2008 si se asteapta sa se descurce cel mai bine dintre cei patru membri mari ai eurozonei in 2009. A avut o crestere interna mai echilibrata, iar serviciile sociale extinse si-au indeplinit cu brio rolul stabilizator.

Masurile fiscale au fost pe termen scurt iar sectorul bancar, relativ sanatos, a primit ajutor punctual si este in masura sa sustina revenirea eurozonei.

Peru, printre surprize

Printre surprizele listei lui Roubini se numara Peru, cu o performanta economica relativ puternica comparativ cu cea a regiunii si globului.

Economia Peru-ului a continuat sa creasca in primul trimestru din 2009, iar creditele catre sectorul privat au continuat sa fie acordate La niveluri ridicate.

Proiectele de constructii au continuat, iar moneda nu a suferit fluctuatii. Desi s-ar putea contracta usor in al doilea si al treilea trimestru, economia tarii va fi ajutata de politici monetare si un ajutor fiscal (desi acestea au venit destul de lent).

Un inalt nivel de rezerve internationale a ajutat banca centrala sa evite destabilizarea monedei nationale si sa ofere lichiditate sistemului fiscal.

Alte tari, precum Libanul, au fost ajutate de sistemul bancar national puternic reglementat si izolarea fata de creditele externe. Libanul a atras fonduri impresionante in 2008 si a cunoscut un impuls pozitiv in domeniul imobiliar si turistic.

Ana Ilie
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu