Politică

De ce nu avem o strategie naţională de valorificare a resurselor noastre naturale?

de-vanzareO ţară care are resursele naturale ale României de azi, dar nu are în ultimii 25 de ani nici o strategie naţională de valorificare a acestor resurse, ori este o ţară complet colonizată de interese străine, ori are o clasă politică formată din indivizi care n-au făcut decât patru clase primare.

După părerea unei majorităţi care merge la alegeri să voteze viitorul preşedinte al ţării, n-am fi o ţară colonizată, devreme ce nici un preşedinte ales n-a propus decolonizarea, dar, iată, a fost ales. C.V.-urile celorlalţi aleşi ai ţării arată că ar fi făcut mai mult decât patru clase primare. Atunci? De ce nu are România o strategie naţională de valorificare a propriilor resurse naturale, care – potrivit unui fost ambasador american la Bucureşti – sunt suficiente pentru dezvoltarea ţării în următoarea sută de ani, interval mai mult decât rezonabil pentru implementarea tehnologiilor care vor stăpâni valorificarea unor resurse azi slab exploatabile (energia solară, energia eoliană, energia nucleară curată)?

Răspunsul este un mister, în aparenţă. Într-o paradigmă raţională a interesului naţional nu-l găsim.

Adevăratul răspuns este că nu practicăm o paradigmă raţională a interesului naţional. Practicăm o paradigmă coruptă a patriotismului. Cine face parte din pluralul acestui practicăm? Absolut toată lumea românească:

mentalitatea publică neînstare să înţeleagă problema şi să organizeze societatea civilă pentru soluţiile cele mai bune ale problemei;

mass-media, ca reprezentant principal al acestei mentalităţi, neînstare să militeze pentru agenda intereselor naţionale majore;
serviciile de informaţii, incapabile să determine în societate preocuparea raţională pentru agenda intereselor naţionale majore (sau corupte de interese antinaţionale);

clasa politică, mai degrabă coruptă de interese antinaţionale decât incapabilă să determine în societate preocuparea pentru agenda intereselor naţionale majore.

În aceste condiţii – care nu pot fi descrise altfel decât cu rea credinţă – întrebarea lui 2014, an de alegeri prezidenţiale, este de ce nu avem nici un candidat la aceste alegeri care să propună urgenţa patriotică a unui consens naţional (şi, implicit, un plan) cu privire la necesitatea imperioasă a strategiei celei mai bune pentru valorificarea resurselor noastre naturale (aur, cupru, gaze, petrol, pământ fertil).

Când serviciile britanice au început să studieze posibilitatea ca Germania să fi trecut la planuri de război, nu s-au putut baza, desigur, pe informaţiile publice. Dar au găsit o metodă de cercetare sigură. Au început să caute cuvintele-cheie care NU mai apăreau în mediile informaţiilor publice. Iar cuvintele care încetaseră să mai apară erau, toate, din familia de cuvinte a războiului. Din păcate, liderii politici ai vremii n-au crezut în concluziile serviciilor de informaţii, iar în 1938, când totul le era clar acestor servicii, au semnat înţelegeri pacifiste cu Germania. În 1939 începea războiul.

Ce vreau să spun? Uitaţi-vă la ceea ce liderii noştri politici NU fac. Nu vă uitaţi numai la ceea ce fac. Nu vă uitaţi deloc la ceea ce declară. Şi nu vă uitaţi în niciun caz la războiul zilnic al comentariilor politice asupra declaraţiilor lor. Ceea ce liderii noştri nu fac poate fi descifrat dacă, mai întâi, ştim ce ar trebui să facă:

strategia naţională mai sus pomenită;

organizarea consensului naţional cu privire la un proiect de ţară (din care proiect această strategie ar fi linia întâi a “frontului”;

dezvoltarea diplomaţiei economice (care era vârful activităţii MAE în epoca dinainte de 1989);

organizarea unei Universităţi de Relaţii Internaţionale (“grădiniţa” care formează viitori diplomaţi şi lideri politici de talie internaţională);
dezvoltarea unor bănci cu capital românesc astfel încât în balanţa capital străin – capital autohton să putem fi cât de cât competitivi (acum suntem zero competitivi!).

În orice explicaţie publică vor oferi, liderii noştri politici vor spune că nu există bani pentru asemenea cheltuieli. Dar noi ştim că numai cu banii care sunt furaţi anual (10 miliarde de euro, potrivit Curţii de Conturi) ar putea fi demarate toate aceste programe.

Concluzia? Clasa politică românească ne conduce numai în interesul de a-şi însuşi aceste 10 miliarde (o pătrime din bugetul anual al ţării).

Soluţia? O revoluţie nu corespunde actualei mentalităţi publice, suficient de needucată ca să nu se poată organiza în numele interesului naţional. Curăţirea prin DNA a portavionului american care suntem în acest moment este o operaţiune prea lentă şi prea uşor acuzabilă de politizare.

Atunci? Nu ştiu. O soluţie de tip paşoptist ar fi ca elitele româneşti educate în Occident şi rezidente acolo să-şi unească conştiinţele şi cunoştinţele, să renunţe la parte din privilegiile dobândite acolo, să se organizeze şi să formeze un partid jucător pe scena politică internă. Dar, mă întreb dacă unii, fiindu-le teamă de această soluţie, nu fac totul pentru ca românii din străinătate să fie cel mai dezbinat neam al diasporei, prin urmare şi cel mai incapabil de o acţiune organizată.

Autor: Ioan Buduca

Sursa: Russia Today

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • De ce ii jignim pe cei cu 4 clase,ca find limitati in intelect si rau intentionati, alaturandui de “alesii neamului”, multi dintre cei cu 4 clase find victime ale contextului politic, socio-economic si familial in care sau nascut si au trait si care nu le-a favorizat accesul la educatie, Bunica mea are 4 clase elementare facute la scoala din sat, un sat uitat de lume in Nordul Moldovei, pe care le-a absolvit cu 10 find premianta, la 90 de ani bate multi “absolventi” de 8-10 si 12 clase la impartire,imultire,adunare si scadere la cumparaturi nu poate fi pacalita la rest de vanzatorea de la “privatizatul din sat” dandu-i lecti de matematica la 90 de ani. Strabunicul meu ne vrad sa vanda din pamant sa isi dea fata mai departe la scoala pe vremea aceia pamantul,tarina insemnad totul pentru taran. Dupa 89,”elitistii” din “societatea civila”tot repeta ca o mantra,ca cei fara studii sunt usor de manipulat si cumparat la vot, dar ne facand nimic pentru sistemul de educatie,ba mai mult punand umarul la subrezirea lui cu proiecte futuriste.Oamenii educati sunt la fel de manipulabili precum cei fara educatie. Insa e nevoie de metode diferite pentru unii,comparativ cu ceilalti. Iar diferenta este consistenta manipulari.
    In parlamentul Romaniei si in senat nu am cunostinta sa fie vreun reprezentant a celor cu 4 clase din popor, toti find absolventi universitari de fcultati private sau de stat si multi dintre alesii neamului isi umplu CV-ul cu doctorate. Vorba unui vecin nea Mitica:”Ma baiete, daca dupa “rivolutie” la mine la intreprindere ar fi puso pe femeia de servici director general in toata prostia,neputinta si nestinta ei,tot n-ar fi reusit sa rada de pe fata pamantului intreprinderea asa cum au facuto “specialisti astia “telectoali” si technocrati, astia dupa 89 au avut o deviza,totul pentru noi(baieti destepti),nimic pentru prosti(popor).”
    Adrian Nastase,rafinat colectionar de arta si fin intelectual nu-l poti suspecta de lipsa de educatie si intelect redus si cu toate acestea sub guvernarea sa ca prim ministru sau produs unele dintre cele mai paguboase “privatizari” si instrainari ale avutiei acestui neam oropsit.
    Este din ce in ce mai clar,pentru toti cetateni acestei tari, ca Romania timp de 25 de ani a fost supusa unor experimente socio-economice, care au avut drept rezultat dezintegrarea economica, acest lucru find facut cu cinism si maximum de discernamant din partea factorilor externi si interni.Romania dovedind lipsa totala de imunitate IN FATA AGRESIUNILOR ECONOMICE GLOBALE.

  • România este colonizată si manipulata de UE, FMI si SUA care au transformat Ro din ’89 si pana azi intr-o
    Colonie de datornici si consumatori, fără industrie, armata, învățământ, cultura si sentiment național.
    Este un război politic si economic in desfășurare care are
    Acordul “politicienilor” romani cozi de topor sau put si simplu ignoranți de realitate si preocupați de bunăstarea personală. Situația din Ro este întreținută cu buna știința
    De toate organizațiile menționate mai sus.
    FMI nu are nevoie sa be plătim datoriile pentru ca altfel nu poți controla a tara independenta economic. La fel si cu industria- fără industrie devenim doar consumatori si mana de lucru ieftină a vestului. Fără armata avem nevoie de “protecția” NATO. Fără flotila avem nevoie de altii care ne taxează pentru transport maritim. Fără medicamente autohtone cumpăram de la ei. Jaful nu este “din cauza” politicienilor romani, ci pornește de la FMI, UE si SUA, cu “ajutorul” trădătorilor de neam.
    O noua revoluție va fi înnabusita de vest si NATO si deturnata prin instaurarea unei noi paiațe manevrate de UE. Vezi ce s-a întâmplat cu Ucraina, unde “revoluționarii” bombardează acum pr cei ce nu vor sa danseze sub steagul UE si FMI. România este in ghearele unor puteri care au forța sa o si dezmembreze si sa o distrugă definitiv de pe harta dacă acesta este in interesul FMI si UE, NATO.