Politică

De ce este acuzată Rusia de protestele românilor împotriva gazelor de şist?

gaze-de-sist-ardere-ok1Atunci când incompetenţa şi lăcomia guvernanţilor sunt împiedicate a-şi atinge scopul datorită opoziţiei hotărâte a populaţiei, întotdeauna se dă vina pe „forţe oculte” adică „agenturile” care s-ar afla la originea acestei atitudini. Este şi cazul recentei revolte împotriva exploatării gazelor de şist a sătenilor de la Pungeşti din judeţul Vaslui, consideră Valentin Vasilescu, pilot de aviaţie, fost comandant adjunct al Aeroportului Militar Otopeni.

O serie de parlamentari ai PSD, un consilier personal al premierului Ponta, plantat la Palatul Victoria de Felix şi o seamă de „gurnalişti” ai canalelor media afiliate palatelor CotroVictoria s-au cantonat în zona ideilor luate de-a gata anume că „ruşii sunt cei care se opun independenței energetice a României şi ei stau în spatele mişcărilor anti-fracturare”. Potrivit acestor exaltaţi, exploatarea gazelor de şist din România „zguduie imperiul energetic” al Rusiei, ei făcând şi o evaluare pe genunchi a pierderilor ipotetice înregistrate de Gazprom. Totul pe vorbe şi fără nici o dovadă a implicării concrete a Rusiei.

Or fi reale sau minciuni sfruntate toate aceste afirmaţii?

Demnitarii USL, informaţi permanent de pesedistul George Maior directorul SRI, nu au cum să nu ştie că South Stream Transport (format din holdingul rusesc Gazprom, compania italiană Eni, compania germană Wintershall şi compania franceză EdF) e pe punctul de a încheia lucrările la tronsonul de sub marea Neagră cu lungimea de 925 km de la Anapa la Burgas a gazoductului South Stream. La acest tronson submarin îşi spune cuvântul experienţa câştigată de ruşi în 2003, când au pus în funcţiune gazoductul Blue Stream lung de 1.213 km, care aprovizionează Turcia tot pe sub Marea Neagră.

http://www.gazprom.com/f/posts/65/395913/south-stream_1_eng.jpg

În câteva luni, Bulgaria şi Grecia fiind racordate la gazele ruseşti, Gazprom va avea toate motivele să dezafecteze conducta de gaze care alimenta în trecut aceste ţări, tranzitând Ucraina, Republica Moldova şi România, obligând cele trei state să se aprovizioneze din altă sursă. Construcţia gazoductului South Stream a început în anul 2012, el ocolind România, ţară care prin vocea preşedintelui Traian Băsescu s-a opus din toate puterile realizării lui.

Cât pierde Gazprom închizând robinetul de gaze pentru România şi Republica Moldova?

Cota de gaze alocate Republicii Moldova şi României reprezintă 0,6% din totalul exportului anual de gaze al Gazprom, care câştigă din această operaţiune per total 153 de miliarde USD. În condiţiile în care, în prima jumătate a anului 2013, cererile de gaze din Europa către Gazprom au crescut cu 10%, cota de 0,6% poate fi redistribuită de Gazprom fără probleme Turciei sau Germaniei, ţări aflate în plină expansiune economică. Aşadar Rusia nu pierde nimic de pe urma exploatării de gaze de şist de către Chevron în România.

Are Rusia motive să facă concesii României?

În plin proces de negociere între SUA şi Rusia cu privire la renunţarea la loviturile aeriene aplicate Siriei, copreşedinţii USL şi miniştrii cabinetului Ponta puneau paie pe foc, declarând că militarii români vor fi în alături de cei ai SUA, în prima linie de atac. Între timp, graţie eforturilor depuse de diplomaţia rusă, problema a fost rezolvată fără a mai fi nevoie de o intervenţie militară. Dar Rusia cu siguranţă nu a uitat.

Care ar fi alternativele României?

Nabucco s-a dovedit o ţeapă, la fel ca şi AGRI (transportul gazelor naturale provenite din Azerbaidjan, prin Georgia şi de acolo pe Marea Neagră către Constanţa cu vase de tip tanc GNL-gaz natural lichefiat).

http://romanian.ruvr.ru/2013_01_31/AGRI-o-noua-teapa-data-de-CIA-Romaniei/

Altă variantă ar fi gazele extrase din Marea Neagră de către americanii de la Exxon, începând din 2020. Sau gazele de şist furnizate de Chevron. Dacă Chevron ar începe azi explorarea şi prin absurd ar şi descoperi rezerve uriaşe de gaze în subsolul României, pregătirea producţiei pentru furnizarea în flux continuu a unui debit similar cu cel al conductei Gazprom ar dura minim doi ani. Deja se anunţă o iarnă cumplită şi lipsa gazelor furnizate către populaţie prin conducta Gazprom îşi va spune cuvântul. Acum cred că înţeleg toţi românii de ce ruşii trebuie să fie de vină pentru toate ticăloşiile realizate în România de politicieni votaţi de ei, în complicitate cu oamenii de afaceri autohtoni şi occidentali.

Autor: Valentin Vasilescu
Sursa: Vocea Rusiei

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Am spus de la-nceput ca manevra guvernului Ponta II ,este falsa ! vrea in ochii sustinatorilor ?-!-? sa trezeasca simtaminte anterusesti,crezand ca politicienii “” cleptomani ,cu 2 ghilimele sunt toti din cei 588 mandatari care mananca bine din bugetul statului ,fara semne de opozitie la toate legile guvernului USL-ist = DEMOCRATIA na gasit Romania revoluta !!! ca lipsesc indicele necesare in 1990 pe ” BANNERII “revolutionarilor cu verva – sperante – cu jertfe sanguine (peste 1000 de victime) in zadar ! ca fumul focului de ” KALASCHNIKOW ” al ARMATEI romane ” nu Sowjetice ! a fost dirijat de Ion Iliescu si compagnionii U.D.M.R.-isti ! care sau constituit ca partid la 25.12.1989 tot intrun targ (Targoviste !) Targu Mures.! Tradarea persista na-ncetat este un perpetum mobile ! numai actorii se schimba, de 24 ani,in prezent Trai-NAI cu Basescu + Ponta Victor-ia Minciunii “in Romania.!!! Jo Martin RO-!