Analize și opinii Politică

De ce Bin Laden nu este adevărata miză a luptei antiteroriste

Uciderea lui Osama Bin Laden este, fără îndoială, “o victorie” pentru Occident, aşa cum s-a exprimat preşedintele american. Acest succes singular nu poate influenţa însă principala cauză a terorismului: accesul restrâns la educaţie a populaţiei din lumea islamică.

Occidentul are în continuare suficient de multe motive să se teamă de atacuri teroriste ca şi până acum. Asta pentru că indiferent câţi criminali islamişti vor fi ucişi sau câte grupări teroriste ar fi destrămate, vor exista suficienţi sceleraţi care să preia de la cei căzuţi steagul “războiului sfânt împotriva necredincioşilor”. În ciuda numelui pe care-l poartă, acest conflict -a cărui monstruozitate a ieşit în evidenţă pe 11 septembrie 2001- nu trebuie comentat totuşi într-o cheie religioasă.

Nu este în realitate mai mult decât o luptă care se duce între nişte lideri perfizi care profită de înapoierea celor mai mulţi dintre conaţionalii lor şi o lume modernă care crede în progres. Este o luptă în care carnea de tun este furnizată de mase de oameni săraci, lipsiţi de educaţie şi de cele mai elementare informaţii despre lumea din jurul lor şi care sunt dirijaţi diabolic către un duşman inventat. Este o luptă condusă de nişte conducători inteligenţi care ştiu să se ascundă de rachetele americanilor în buncăre sau în moschei (Osama Bin Laden a fost ucis după zece ani de căutări) în timp ce soldaţii lor credincioşi se aruncă în aer în numele credinţei că, astfel, vor deveni martiri şi-şi vor câştiga locul în lumea lui Alah.

Această luptă nu ar putea exista dacă tinerii săraci (sau doar naivi) din lumea islamică ar avea o alternativă serioasă la societatea arhaică şi violentă în care trăiesc acum. Lucrurile stau însă exact pe dos. Datele statistice publicate în ultimii ani de organismele internaţionale arată cât de descurajantă este situaţia educaţiei din ţările musulmane. În cartea “Războiul Timpurilor”, apărută în 2006, Traian Răzvan Ungureanu publică mai multe rapoarte ale ONU referitoare la educaţia din această parte a lumii. Iată câteva exemple.

# 52% din populaţia masculină şi peste 60% dintre femeile din lumea islamică sunt analfabeţi. (Raportul asupra subdezvoltării umane arabe, realizat în 2002)

# un stat majoritar musulman are o rată medie a alfabetizării de aproape 40%. Nu există nici o ţară majoritar musulmană cu o rată a alfabetizării de 100%.

# Cele 57 de state membre ale Organizaţiei Conferinţei Islamice (OIC) au la un loc în jur de 500 de universităţi, o universitate la trei milioane de musulmani (2004).

# totalul cărţilor traduse în limbile arabe în ultimii 1000 de ani este egal cu numărul cărţilor traduse într-un singur an în Spania, potrivit raportului ONU pentru dezvoltare din 2004.

# lumea musulmană cheltuie 0,2 la sută din PIB pe cercetare şi dezvoltare spre deosebire de cinci la sută din PIB în lumea occidentală.

Chiar dacă în 2011 aceste date pot fi considerate depăşite, ele arată şi acum unde stă adevărata miză a războiului împotriva terorismului. Lupta împotriva mişcărilor generate de oamenii ca Osama Bin Laden nu trebuie dusă cu bombe ci cu cărţi iar conducătorii acesteia nu trebuie să fie generalii de armată occidentali ci elitele politice, culturale sau chiar economice din statele de religie musulmană. Bineînţeles că în această ecuaţie, Occidentul poate juca un rol foarte important, rol pe care deocamdată nu s-a arătat suficient de hotărât să şi-l asume. Este obligat însă să facă acest lucru, dacă nu din considerente umane, măcar pentru a-şi salva proprii cetăţeni de viitoarele atacuri teroriste.

Gabriel Bejan
sursa: romanialibera.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Pai daca le dai carti ii emancipezi,daca ii emancipezi astia vor avea pretentii,daca vor avea pretentii nu maipoti sa le furi petrolul prin intermediul unor lideri corupti si violenti…..Apropo in Libia nivelul asistentei medicale dar si al invatamintului era MULT PESTE CEL DIN ROMANICA ,mai mult : Gadafiii le dadea o renta fiecarui locuitor…dar ce mai conta …..cind cineva a vrut tot petrolul usor ,atit de rar al Libiei ?Nu mai conta nici cit desenele unui general de culoare cu camioanele cu arme de distrugere in masa ale lui Sadam…!Acum ,totus nu pot sa nu ma intreb in Somalia dece s-au retras ?Ca n-aveau aia petrol ?Dar in toate dictaturiledin America Latina dece n-au intervenit niciodata ….Si daca tot vorbim de Dictatori si Libertate cum se face ca l-au sprijinit pe monstrul ala fascist de Franco pina la moarte ,ba l-au mai facut si membru NATO ?Zau ,ma uit la generatia asta de tineri comentatori si ii vad la fel de timpiti si creduli cum eram noi in 89 cind chiar credeam ca daca moare Ceausescu noi o sa fim liberi,iar ei ne vor ajuta sa devenim si prosperi si democrati…si cind colo ei nu vroiau decit bancile,petrolul….hai pa !

  • CREDULITATEA SI TAMPENIA RAZBOIULUI PSIHOLOGIC SANT MENTORII LOVITURII DE STAT DIN DECEMBRIE’89 CARE A AVUT LOC IN ROMANIA.PRIN ACEASTA ACTIUNE TERORISTICA AU DISTRUS O INDUSTRIE,O ECONOMIE,O TARA CARE SE NUMESTE ROMANIA.