Politică

Datornicii, sclavi pe „plantatiile” bancilor

download (1)Un  raport lansat recent de Consiliul Concurentei arata ca, desi piata bancara a evoluat relativ favorabil din punct de vedere concurential, clientii bancilor au un nivel destul de mare al indatorarii, ceea ce le reduce (a se citi „ii leaga de glie”) mobilitatea fata de creditori.

Situatia sectorului bancar indica o evolutie favorabila din punct de vedere concurential in sectorul bancar romanesc. Potrivit raportului Consiliului Concurentei, in ultimii patru ani se observa o tendinta de reducere a diferentialului dintre dobanda la credite si cea la depozite, iar indicii de concentrare arata un grad mic spre mediu de concentrare in sector.

Cresterea restrictivitatii standardelor de creditare nu reprezinta in sine un element de ingrijorare privind concurenta in sectorul bancar, dar coroborarea sa cu un nivel ridicat al gradului de indatorare a clientilor conduce la reducerea gradului de mobilitate a clientilor. „Asa cum se cunoaste, un nivel crescut al gradului de mobilitate a clientilor este efectul unui mediu concurential normal, iar scopul legislatiei de concurenta il reprezinta tocmai mentinerea si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor”, a precizat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Comentand acest aspect, conducerea BCR sustine ca a oferit solutii clientilor supraindatorati, iar 17.000 de debitori au semnat in ultimile doua luni oferta banciide reducere a ratelor lunare, in medie cu 20%, aducandu-si creditele la pretul actual de piata. Oferta este valabila in continuare si are in vedere o dobanda fixa pe cinci ani de 4,95%/an si de 5,45% pe zece ani. Totusi, 207 c lienti au obtinut in instanta executarea silita a BCR pentru recuperarea comisioanelor abuzive.

Autor: Arpad Dobre

Sursa: E-National.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu