Politică

Dan Diaconu: ”Protestul magistraților este un indicator al dezastrului din sistemul juridic. Or fi știind aceștia ceva despre separația puterilor în statul de drept?”

Faptul că o parte a magistraților s-au apucat să protesteze, intrând de facto în jocul politic – pe care l-au practicat oricum fără nicio rușine începând cu golănescul regim băsescu – e încă o dovadă că în România, pentru cei care împart legea nu e nicio lege. Tagma asta, de multe ori analfabetă și obraznică – vezi smardoii Portocală, Onea & comp. – are impresia că a împărți legea echivalează cu a te situa în afara ei, poate chiar deasupra.



Nu-mi dau seama care-s lecturile celor din tagma magistraților protestanți împotriva unor legi, dar, cu siguranță, nu prea pare că au trecut de noțiunile de bază ale statului de drept. Or fi învățat oare că ei nu fac legi ci doar le aplică? Or fi știind ceva despre separația puterilor în statul de drept? Or fi știind că nu au voie să fie colaboratori ai serviciilor de informații? Părerea mea e că nu prea au habar nici măcar de legea care le reglementează activitatea, iar asta e de-a dreptul înfiorător.

Imaginați-vă că v-ați afla în fața vreunuia dintre ăștia, căutându-vă dreptatea. Ați avea un sentiment de liniște știind că vă judecă(sau vă acuză) unul care n-are habar de abc-ul juridic? V-ați simți comod știind că diferența dintre un stalinist venit pe tancuri și ăștia e dată doar de situarea în timp, nicidecum de concepții?

Protestul magistraților este un indicator al dezastrului din sistemul juridic. Procese identice cu sentințe diferite, interpretări halucinante ale legislației, un arbitrariu absolut în ceea ce privește aplicarea legii s.a.m.d. Iată un tablou care se potrivește perfect actualei stări de fapt. Și când te gândești că tagma asta, alături de câteva alte clase privilegiate numite „sistem”, papă cu nesimțire hălci incomensurabile din bugetele de salarii și pensii, iar prostovanii scoși în stradă ca oile spun că ăștia trebuie să fie stâlpii nemutabili ai societății, parcă te-apucă ori o lehamite absolută, ori o senzație că te afli fix în mijlocul casei de nebuni.

Din păcate asta e realitatea. Și nu e nimeni care să pună piciorul în prag. Absolut nimeni.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Degradant. In general, prin protest atragem atentia ca ceva nu este in ordine, legalitate, corectitudine, moralitate. Si…?!
    In conditii de ordine, legalitate, corectitudine, moralitate, nu s-ar mai justifica protestul. In concluzii, ce ne lipseste?! Si cine este abilitat sa faca ordine in tara?!