Politică

Dan Diaconu: “Pregăteşte-te să fii jefuit!”

Te întreb simplu: cum te-ai simţi dacă cineva ţi-ar fura 1000 EUR? Ai sta imobil, ţi-ai spune că asta e soarta şi cu asta basta?



Probabil te-ai duce la Poliţie să faci reclamaţia, doar e un jaf. Dar ce-ai face dacă, în drumul tău spre Poliţie, ai observa că toţi oamenii din cartierul tău se-ndreaptă spre Secţia de Poliţie? Cu siguranţă te-ar surprinde coincidenţa, dar cum ai reacţiona atunci când ai afla că fiecăruia dintre acei oameni li s-au furat câte 1000 EUR. Dar dacă-ai afla că acelaşi lucru se-ntâmplă peste tot în România, că toate secţiile de poliţie sunt asaltate de cetăţeni indignaţi că fiecăruia i s-au tras hoţeşte din buzunar câte 1000 EUR?

Te-ai întreba desigur cine-s acei ticăloşi, care-au reuşit o asemenea coordonare şi-au firat din buzunarul fiecărui om din ţara asta câte 1000 EUR. Probabil ai vocifera şi ai cere rezolvarea cât mai rapidă a situaţiei. Aşa-i că am dreptate?

Şi-acum să schimbăm puţin datele problemei. Ce-ai face dac-ai afla că o bandă sofisticată de hoţi urmează să-ţi fure 1000 EUR? Dac-ai avea toate datele şi-ai fi cât se poate de sigur că asta urmează să se întâmple? Aşa-i că ai anunţa autorităţile, că le-ai pune în gardă şi-ai cere protecţia lor? Cu siguranţă că aşa ai face. Şi-atunci de ce nu faci nimic?

O bandă de ticăloşi tocmai au bătut palma să-ţi fure gazele din Marea Neagră şi ţie, ca proprietar de drept al acestora, să nu-ţi revină nimic. Stai comod? E vorba de o suma m ai mare de 1000 EUR de persoană. O familie cu doi copii e păgubită de 4000 EUR la prima strigare a legii offshore. Ce faci, te simţi bine? Stai liniştit cu telecomanda aia soioasă în mână? Crezi că te poţi trezi?

P.S. I-am luat în calcul şi pe cei din diaspora, care probabil îngroaşă rândurile telecomandaţilor susţinători ai cedării gazelor cu orice preţ. Le-a spus totuşi cineva c-ar fi vorba de ceva mai mult de 1000 EUR de căciulă? Nu-i mult, e o chirie cât de cât decentă, sau vreo 4-5 din acelea infecte pe cale le plătesc pălmaşii. Dar e totuşi ceva care-ţi vine, nu care ţi se ia.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice