Analize și opinii

Dan Diaconu: ”În statul nostru securistic legea, ordinea, dreptatea sunt simple slogane, iar normalitatea şi bunul simţ au fost desfiinţate brutal”

Jandarmeria care în perioada dictatorului băsescu rupea picioarele demonstranţilor, se comportă acum precum domnişoarele de pension în faţa demonstranţilor violenţi din Piaţa Victoriei.



Sub ochii blajini şi înţelegători ai jandarmilor, gaşca de strânsură de-acolo a demontat o schelă aparţinând Primăriei Capitalei, o construcţie autorizată, având absolut toate actele necesare pentru a fi ridicată pe poziţia în care se afla. Aşadar, sub paza blânzilor jandarmi, participanţii la un miting neautorizat demontează o scenă cu toate avizele la zi, mai mult, aparţinând Primăriei Capitalei, instituţie oficială a Statului.

Mai mult, sub ochii aceloraşi jandarmi, un bătrân neajutorat este doborât la pământ cu un box de către unul dintre manifestanţii violenţi de-acolo. După o tentativă de arestare a individului, Jandarmeria o lasă moartă şi-l lasă pe „bietul manifestant” să plece liniştit şi să-şi continue activitatea ilegală alături de colegii lui. Abia după o oră cei de la Jandarmerie catadicsesc să-l aresteze pe individul violent şi, după vizita la secţie, totul se lasă cu o pedeapsă modică: o amendă de 1000 lei! Te şi cruceşti văzând atâta „competenţă şi profesionalism”. Instituţiile statului asistă inerte la o scenă de o violenţă ieşită din comun şi apoi, după ce-l mângâie pe creştet pe agresor, spun că nu intră în sfera lor de competenţă absolut nimic!

Aproape ai zice că Jandarmeria şi instituţiile de forţă ale statului au fost castrate după manifestaţiile violent reprimate din epoca băsescu. Numai că, surpriză! Actualul şef al Jandarmeriei Române, în perioada noiembrie 2011-martie 2016 a fost Şef Serviciu Ordine şi Siguranţă Publică din structura centrală a Jandarmeriei, adică cel care a coordonat intervenţia brutală a jandarmilor de la manifestaţiile anti-băsescu. Cu alte cuvinte, ăla care atunci era coordonatorul torţionarilor, acum este şeful întregii structuri, care structură se comportă precum brânza. Nu-i totuşi ceva ciudat în toată această situaţie? Desigur, trebuie să fii naiv ca să te miri de situaţia actuală.

De asemenea, la butoanele Procuraturii se află aceiaşi vaşnici luptători care se autosesizau şi când bâzâia musca mai tare. L-a mai văzut cineva pe Lăzărică? Mai mai că ai impresia că a intrat în pământ! O fi murit? I s-o fi făcând pomana şi nu ştim noi? Totuşi, cum e posibil să vedem autorităţi atât de inerte în momentul în care e vorba de încălcarea grosolană a legislaţiei în vigoare? Nu e o situaţie accidentală, ci de una care se perpetuează de un an. O mână de indivizi are în stăpânire Piaţa Victoriei, are dreptul să blocheze circulaţia, iar instituţiile de forţă se comportă cu ei precum ecologiştii cu speciile pe cale de dispariţie. Mai nou, indivizii respectivi au dreptul şi să dea cu pumnul în cei care nu sunt de aceeaşi părere cu ei, iar în curând probabil că vor avea dreptul şi să-i omoare. Şi, cu siguranţă, instituţiile statului nu vor face nimic deoarece, nu-i aşa, „mortul n-a făcut plângere penală”.

Aceleaşi instituţii însă devin extrem de belicoase când este vorba de manifestaţii de altă natură, spre exemplu la „Marşul Normalităţii”. Acolo, brusc, brutele Jandarmeriei redevin ceea ce sunt. Te arestează pentru că ai depăşit cu 1 cm. traseul stabilit, te iau la pulăneală dacă li se pare că „eşti violent”, toate acestea în timp ce purtătorul de cuvânt mai mai că se dă cu curul de pământ pentru a arăta ce scrufuloşi sunt ei în apărarea legii şi ordinii publice.

Există vreo concluzie? Din păcate niciuna! Legea, ordinea, dreptatea sunt simple slogane. În statul nostru securistic normalitatea şi bunul simţ au fost desfiinţate brutal. Numai o revoluţie radicală, care să nu mai accepte niciun compromis, ne mai poate salva. Însă, din păcate, această noţiune ţine mai degrabă de idealism decât de realitate.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice