Politică

CV-ul necosmetizat al lui Dacian Cioloş

dacian-ciolosNumele lui Dacian Ciolos este vehiculat cu insistenta in aceste zile ca posibil premier al Romaniei, varianta, se pare, agreata si de presedintele Klaus Iohannis. Insa, una este imaginea lui Ciolos prezentata pe sticla televizorului de catre sustinatorii sai, iar alta este realitatea.

ZIUAnews va reaminti cateva dintre „performantele” lui Dacian Ciolos ca ministru al agriculturii in guvernul Tariceanu, dar si cine este adevaratul mentor si sustinator al celui care vrea sa ajunga premierul Romaniei. In plus, s-a uitat foarte repede ca in mandatul de ministru al agriculturii, Dacian Ciolos a avizat, in 2008, un proiect de lege prin care 11 deputati au vrut sa praduiasca regia “Caii de rasa” de la Romsilva, dar, in urma scandalului mediatic, afacerea a picat. ZIUAnews va prezenta cele doua articole unde sunt evidentiate aspecte mai putin cunoscute din CV-ul lui Dacian Ciolos.

Vulpea a monitorizat ascensiunea nepotului Cioloş

Nominalizarea la sfarsitul lunii noiembrie 2009 de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a lui Dacian Ciolos pentru postul de comisar european la agricultura a generat reactii pro si contra in randul reprezentatilor statelor membre UE. Insa, cine este, de fapt, Dacian Ciolos si cum ajuns el ministru al Agriculturii si, apoi, sa fie nominalizat pentru postul de comisar european?

Studii si cursuri de perfectionare in Franta

In ianuarie 2005, Dacian Ciolos a fost adus pe postul de consilier de catre Gheorghe Flutur, fiind pana in mai 2007 reprezentant al ministerului in Comitetul Special Agricol la Consiliul Uniunii Europene. Ulterior, din mai pana in octombrie 2007, Ciolos a fost subsecretar de stat pentru afaceri europene iar din 11 octombrie 2007 pana in 22 decembrie 2008 a ocupat fotoliul de ministru al agriculturii in Cabinetul Tariceanu. In vara lui 2009, Dacian Ciolos a fost numit in fruntea unei comisii prezidentiale pentru dezvoltarea agriculturii care ar urma sa schiteze strategia agricola pe termen lung pe modelul comisiei prezidentiale care a elaborat strategia pentru educatie.

Insa nici pana la ora actuala Ciolos nu a finalizat aceasta strategie agricola. Cat timp a fost consilier si subsecretar de stat, Dacian Ciolos a fost implicat direct in procesul de absorbtie a fondurilor comunitare si in punerea pe picioare a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Insa despre modul cum s-a implicat Ciolos in aceste chestiuni se poate observa si astazi, cand Romania are mari probleme cu aceste doua cerinte. Trebuie precizat ca Dacian Ciolos a absolvit in 1994 Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj.

In perioada 1991-1996, a urmat stagii practice in ferme de agricultura ecologica sub egida Federatiei Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne (Franta). In perioada august – septembrie 1995 a lucrat la Centrul International de Cooperare pentru Dezvoltare Agricola in Franta iar in perioada februarie – septembrie 1997 a activat in calitate de inginer stagiar la Camera Judeteana de Agricultura Aveyron. In 1997, timp de cinci luni, a prestat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeana de la Bruxelles, in cadrul Diviziei de Dezvoltare Rurala a Directiei Generale de Agricultura, ocupandu-se cu pregatirea Programului SAPARD. A absolvit Ecole Nationale Superieure Agronomique Montpellier ENSA. Din 2000 este doctorand in economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale la Institutul National de Cercetari Agronomice (INRA) din cadrul ENSA.

Vigilenta Vulpii

Ceea ce nu se spune despre Dacian Ciolos este faptul ca in urma cu cativa ani s-a casatorit cu fiica unui ofiter cu functie foarte mare in randul serviciilor secrete franceze (DST). Insa, omul care a pus umarul din greu la ascensiunea lui Ciolos este unchiul sau, care este nimeni altul decat controversatul chestor de politie Virgil Ardelean, cunoscut sub numele de Vulpea. In randul parlamentarilor romani circula si o poveste privind relatia dintre Ardelean si Ciolos. De fiecare data cand vreun deputat sau senator face vreo declaratie politica sau interpelare impotriva lui Ciolos, nu trece o jumatate de ora si respectivul parlamentar este sunat de Vulpea si intrebat ce are cu nepotul sau.

Hoţii de cai

Unsprezece deputati au pus la cale o lege care va reinvia afacerile la negru cu cai de rasa existente pana in 2002. Initiatorii vor sa scoata societatea “Caii de rasa” de la Romsilva si sa infiinteze Compania Nationala “Herghelii de Stat”. Un imens scandal a izbucnit in 2002 dupa ce in mai multe herghelii apartinand Societatii Nationale Cai de Rasa (SNCR) au fost descoperite exemplare din rase campioane care nu erau inventariate pentru a fi vandute ilicit. In cele din urma, Guvernul Nastase a decis desfiintarea SNCR si transferarea patrimoniului acesteia catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva. Acum, 11 deputati, dintre care trei pot fi considerati ca au interese directe, doresc sa se revina la situatia dinainte de 2002.

Acestia au initiat un proiect de lege prin care doresc mutarea societatii “Caii de rasa” de la Romsilva si infiintarea Companiei Nationale “Herghelii de Stat”. In realitate, aceasta organizare ar putea duce la reinvierea afacerilor la negru cu cai. Multe dintre tarile europene s-au confruntat cu asemenea situatii. S-a ales solutia prin care hergheliile au fost privatizate, statul ramanand sa incaseze o taxa de la fiecare vanzare de cai.

Un grup de 11 deputati a initiat o propunere legislativa prin care se dorea mutarea societatii “Caii de rasa” de la Regia Nationala a Padurilor – Romsilva si infiintarea Companiei Nationale “Herghelii de Stat”. Este vorba despre deputatii UDMR Kelemen Atilla si Szekely Levente, deputatii PNL Adrian Semcu, Ionel Palar si Nicolae Popa, deputatul PD-L Valeriu Tabara, deputatii PSD Ioan Munteanu si Vasile Mocanu, deputatii PC Lia Ardelean si Dragos Dumitriu, si deputatul independent Mircia Giurgiu. Scopul, in realitate, este vanzarea unor armasari foarte valorosi si acapararea terenurilor si cladirilor aflate actualmente in patrimoniul Romsilva si care se afla in vecinatatea unor orase precum Bucuresti, Brasov, Targu Mures, Mangalia, Arad,Timisoara etc. Suprafete intinse de teren si cladiri a caror valoare imobiliara este extrem de mare.

Propunerea legislativa a celor 11 parlamentari are ca scop declarat infiintarea Companiei Nationale “Herghelii de Stat”. “Tinand cont de valoarea inestimabila a patrimoniului genetic national, pe care o are la ora actuala Romsilva prin cele 12 herghelii nationale si 4 depozite de armasari de monta publica si avand in vedere activitatea de baza – silvicultura – se impune infiintarea unei societati de sine statatoare a statului, pentru a pastra si conserva acest patrimoniu. (…) Infiintarea Companiei Nationale “Herghelii de Stat” prin reducerea efectivelor stabilite de organele competente la jumatate nu afecteaza bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2008″, se precizeaza in expunerea de motive. In realitate insa, tinta este obtinerea unor venituri din vanzarea armasarilor si acapararea patrimoniului societatii “Caii de rasa”.

Romsilva se opune

De altfel, proiectul de lege, despre care ministrul agriculturii Dacian Ciolos avea cunostiinta, ii da de gol pe initiatori. Astfel, la articolul 4, alineatul a, se specifica faptul ca veniturile proprii ale viitoarei companii se constituie, pe langa finantarile venite de la Ministerul Agriculturii, din vanzari de cabaline care nu fac parte din Herghelia Nationala si din patrimoniul genetic national pentru conservare si pastrare.

In punctul de vedere al Romsilva, semnat de directorul general Dan Ioan Aldea, omul sustinut de catre Dacian Ciolos, se precizeaza ca expunerea de motive prezentate de cei 11 deputati este “neconforma cu realitatea, induce in eroare si este jignitor la adresa RNP”. Aldea a atras atentia asupra ultimului paragraf din expunerea de motive “Infiintarea Companiei Nationale Herghelii de Stat prin reducerea efectivelor stabilite de organele competente la jumatate nu afecteaza bugetul ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2008”, considerand ca acesta este un mare neadevar si un pericol atat pentru patrimoniu, cat si pentru hergheliile traditionale romanesti.

Prin aceasta propunere legislativa se revine la organizarea anterioara OUG nr.139/2002, singura diferenta fiind denumirea. Respectiv, in loc de SN Cai de Rasa SA se trece la CN “Herghelii de Stat”, organizare care adusese hergheliile de stat in situtia critica ce a determinat trecerea acestora la Regia Nationala a Padurilor si care a determinat desfiintarea unor unitati traditionale si de renume european precum Herghelia Bontida si Depozitul de Armasari Homorod. “Conducerea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva nu este de acord cu propunerea legislativa la care ne referim si pentru ca ne-ati cerut punct de vedere. Solicit initiatorilor sa-si retraga propunerea legislativa”, se arata in scrisoarea inaintata de Romsilva, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Sursa: Ziua News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu