Politică

Cum s-a “fracturat” increderea edililor din Pungesti in Chevron

image-2013-01-9-13971724-70-chevronPeste 20 de functionari publici din Vaslui au mers intr-o excursie in Polonia, in luna iunie, pe banii Chevron, pentru a vedea cu ochii lor ce inseamna explorare pentru gaze de sist. Intorsi acasa, au uitat sa le mai spuna si locuitorilor din Pungesti ce-au vazut.

In Polonia, americanii au santiere pentru explorare pentru gaze de sist, unul dintre ele fiind deja inchis, iar zona conservata. Cei 24 de oficiali vasluieni au fost cazati in conditii de lux si pusi la curent cu toate detaliile, urmand ca, la randul lor, sa ii informeze pe sateni in privinta metodei fracturarii hidraulice. Pe lista cu invitati trimisa de Chevron au fost trecuti primarii, medicii, preotii si profesorii din judet. Vasluienii si-au luat facut insa propria lor lista, scrie Adevarul.

Excursionistii sustin ca preotul din Pungesti sau profesorul de istorie nu au vrut sa mearga, asa ca locurile lor au fost luate de apropiati ai primarului Mircia Vlase (PSD).

“Neam de neamul meu n-a vazut, doamna, asa lux, hotel de ala! Excursia a durat sase zile, iar doua nopti ne-au dus la un hotel de cinci stele din Slovacia, iar in rest am stat intr-unul de trei stele din Polonia. Ne-au dat sa mancam de trei ori pe zi numai delicatese: fructe de mare cu maioneza, peste, fripturi, prajituri si foarte multa inghetata. Erau niste chestii de protocol foarte simpatice, iar ei erau oameni primitori”, a relatat secretarul primariei Pungesti, Constantin Chiriac , pentru sursa citata.

Acum, Constantin Chiriac nu mai stie nici macar numele localitatii din Polonia unde a fost dus: “Nu ma omorati, doamna, cu intrebarea asta, ca nu le am eu cu numele oraselor din Polonia. Nu mai stiu… Dar fructele de mare cu maioneza erau bune de te lingeai pe degete. Bauturi alcoolice nu prea primeam”, a relatat el.

De baut, au baut insa apa din panza freatica, si aceasta “era buna”.

“Totul era verde, adica iarba multa care inconjura sondele, si nu mi s-a parut nimic in neregula. Sonda care fusese acoperita intr-una dintre localitati era betonata. Arata, doamna, ca un stadion, asa era de frumoasa”, a mai povestit secretarul Primariei Pungesti.

Dupa patru luni de la intoarcerea din Polonia, Chiriac si-a mai pierdut din increderea in americani. “Am auzit, apoi, de cutremurele de la Galati si cred ca, in Polonia, ne-au aratat doar partea roz a gazelor de sist. Oricum, eu nu cred ca e vreo problema sa vina aia cu sonda, se sperie taranii degeaba”, spune el.

Nici primarul si nici secretarul nu le-au explicat satenilor din Pungesti ce-au vazut in Polonia. “Nimeni nu ne-a zis nimic. Nici primarul, nici secretarul. Nimeni, nimeni! Au tinut excursia ca pe-un mare secret”, a spus o sateanca de 50 de ani.

Compania americana a obtinut pe 3 octombrie 2013 autorizatia de construire pentru amplasarea in satul Silistea, comuna vasluiana Pungesti, a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania. Sonda ar urma sa fie amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 de metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

In ziua in care Chevron urma sa isi duca utilajele pentru ridicarea sondei, satenii din Pungesti au blocat strazile, in semn de protest. Primarul din Pungesti a disparut de o saptamana din comuna. El a transmis printr-un consilier ca se teme pentru viata lui, pentru ca a primit amenintari.

Reprezentantii Chevron au suspendat lucrarile la Pungesti si spun ca vor incerca sa ii convinga pe sateni de beneficiile acestei investitii in zona. “In iunie, am intervenit cu ajutoare pentru aproximativ o suta de familii afectate de inundatii. Am luat patru-cinci sateni in Polonia pentru a vedea cum se desfasoara operatiunile de acolo si pentru a le permite sa-si informeze consatenii”, a declarat, la finele saptamanii trecute, Thomas Holst, managerul Chevron Romania.

Sursa: Ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • URGENT: Apa fracturata – de 10 ori mai sarata decat apa marii.
    Peste 10 ani ne vom omori pentru apa?

    Aceasta este o atentionare foarte urgenta!
    Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
    Repet: Apa fracturata e DE 10 ORI MAI SARATA DECAT APA MARII! Nu se poate bea!
    Repet: Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
    Cine va aduce apa de baut taranilor de pe 70% din suprafata Romaniei si de unde?
    Cu ce costuri de transport si la ce pret?
    Ce vor bea animalele?
    Recoltele cresc udate cu apa sau cu saramura de acizi?
    Sunteti mai destepti decat mine! Interesati-va si voi!
    Haideti sa oprim nebunia asta!

    VA IUBESC PE TOTI!