Politică

Cum poţi învinge corupţia

Nu există ţară pe lume care să nu aibă probleme legate de corupţie. Diferenţa este că unele reuşesc să controleze fenomenul, altele nu. Cele din a doua categorie ajung, mai devreme sau mai târziu, state eşuate. Sistemele corupte generează inevitabil sărăcie, polarizare socială, îndatorare publică, prăbuşire economică şi aduc la putere regimuri autoritare sau dictaturi în toată regula.

Paradoxal, aceste regimuri înlocuiesc democraţia tocmai sub pretextul luptei anti-corupţie, dar sfârşesc întotdeauna într-o corupţie şi mai feroce.

În România, asistăm de ani buni, la o confruntare titanică dusă de autorităţi pentru stârpirea corupţiei. Totul a fost pus sub această lozincă: „Totul pentru frontul anti-corupţie!” Minunat, numai că rezultatele nu se văd cu niciun chip.

Arestările unor loturi întregi de corupţi din vămi nu rezolvă problemele de sistem. Înlocuitorii lor vor ajunge să ia aceleaşi şpăgi, dacă nimic nu se schimbă pe fond. Banii negri se vor scurge ierarhic, la şefi, la sindicate, la partide. Dublarea fiecărui vameş cu câte un poliţist nu va face decât să dubleze şi şpaga, iar camerelor de supraveghere din pereţi li se vor găsi unghiurile moarte.

În mod real, lupta eficientă ati-corupţie se duce cu alte mijloace, la nivel de politici publice şi de administrare a statului. În primul rând trebuie să simplifici sistemul de taxe şi impozite. Dări cât mai puţine şi cât mai joase ca valoare. În al doilea rând administraţia trebuie să micşoreze drastic numărul autorizaţiilor, al permiselor şi avizelor de care o persoană sau un agent economic are nevoie pentru a desfăşura o activitate. Este esenţial. Birocraţia trăieşte pentru a inventa ştampile. Fiecare ştampilă pe o pagină este o sursă nesecată de corupţie.

Sunt toate acestea secrete de nepătruns pe care autorităţile române nu le cunosc şi de aceea nu progresează deloc pe frontul anti-corupţie? Greu de bănuit. Ceea ce a făcut până acum România a fost să inventeze instituţii de control care se calcă una pe cealaltă pe bombeuri. Nici nu are rost să le numeri. Multe dintre ele au devenit surse de corupţie, la rândul lor. Nu pleacă o echipă de la un buticar, că alta e la uşă aşteptând să-şi ia partea.

Dar aţi văzut măcar o singură măsură care să anuleze din start mita şi şpaga, pentru că este evident că dacă nu mai depinzi de un funcţionar, atunci nu eşti nebun să te duci să-l corupi? Când veţi vedea aşa ceva să ştiţi că lupta anti-corupţie a început.

Ion M. Ionita
sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • STIMATE JURNALIST CORUPTIA SE COMBATE.ESTE UN FENOMEN.NU ESTE CA UN RAZBOI INTRE DOUA STATE.UNDE UNUL INVINGE SI CELALALT ESTE INVINS.ASTA ORI CE ELEV DE CLASA A_V_A CUNOASTE ASA CEVA.ATENTIE CUM FORMULATI TITLURILE LA ACESTE ARTICOLE PE CARE LE SCRIETI.AM SPUS SI MAI SPUN;VOI JURNALISTII SCRIETI CA TREBUIE SA VA CASTIGATI EXISTENTA.VOI NU SANTETI DEDICATI JURNALISMULUI.

  • Mestere Manole, daca ne spui si cum “se combate” coruptia, te iau in serios. Pana atunci ramai un papagal.
    Cum sa combati un “fenomen” cand el se manifesta in tabara celor care ar trebui sa-si asume aceasta responsabilitate?

  • Băi nea Ioniţă, te-am mai văzut la televizor şi mi-ai creat impresia unuia care orbeşte vorbe.Adică reuşeşti să spui în cuvinte docte nimic.Dar ia gândeşte un pic cu creierul ăla mic, dacă funcţionarul ar avea salariul să-i ajungă, ar mai lua şpagă?!Acum aruncă gogoriţa cu ţară săracă, nu poate plăti salarii mari şi poţi fi convins că eşti spălat, apretat şi uscat la creier.A făcut acest sistem din tine, exact ce au vrut.Adică un simplu gurist, constatator de fapte.Iar cei ce numesc corupţie, faptele prin care guvernanţii îşi dau şpăgi între ei, numai un idiot nu înţelege că asta este doar împărţire de pradă.Nicidecum corupţie.Politicianul care dă o lucrare din bani publici unui privat, îşi primeşte partea din furăciune.Ceea ce primeşte de la omul de afaceri, nu este mită sau şpagă.Văd peste tot această confuzie.Deci să fim bineînţeleşi.Nu mai băgăm la corupţie, împărţirea pradei între cei ce se află la oala cu smântână.

  • TIBI…AR FI BINE SA MAI STUDIEZI UN PIC MAI MULT”DEX”SI VEZI CUM SE COMBATE UN FLAGEL.PANA UNA ALTA CORUPTIA ESTE UN”FLAGEL”.DAR,VOI NATIONALITATILE CONLOCUITOARE DIN ROMANIA ;PREA MULTE CUNOSTINTE IN CAUZA NU PREA AVETI DESPRE LIMBA ROMANA.CRETINII DRACULUI.VOI A-TI DUS ROMANIA DE RAPA.JAVRA ORDINARA CE ESTI.

  • Trebuie de legalizat mita…10 % sa se duca in buzunarul politistului…procesul verbal trebuie impartit in trei compartimente…unul la sofer…unul pentru evidenta…si al treilea politistului sa-si ridice banii de la contabilitate dupa 15 zile (termen prescris de legislatie pentru recuzare in judecata)…si veti vedea cum vor lucra politistii cu mai mare spor…si nu numai politia rutiera, dar in general toti politistii ce intocmesc procese verbale, ba chiar toate organele de control din tara…si veti vedea ce ordine se va face intr-un timp foarte scurt…si coruptia va dispare in citeva luni…asemenea modalitate de cistig trebuie de creat pentru toti functionarii de stat…. si celor de la vama, inspectia fiscala, curtea de conturi, CCCEC si altele…

    Daca vorbim de economie de piata…pai sa fie peste tot economie de piata…si ai sa vezi ca nimeni nici chistocul nu-l va arunca pe jos…nu platesti in timp de trei zile, platesti indoit, si totuna cistiga politistul 10 %…

    asa ca nu trebuie de marit amenzile, ele pot fi si precum sint….va asigur ca peste 2-3 ori ai sa mergi si pe jos cu centura de siguranta…piata va bate coruptia din radacina…e timpul sa facem ordine in tara….