Politică

Cum arăta o discuţie a miniştrilor din perioada comunistă cu Nicolae Ceauşescu, comparativ cu actualele consultări de la Cotroceni

collageCel mai important eveniment de pe scena politică românească de săptămâna aceasta a fost întâlnirea de la Cotroceni, dintre preşedintele Traian Băsescu şi primul-ministru, Victor Ponta, şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, în cadrul căruia s-au discutat sursele de acoperire a deficitului cauzat de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, consultări filmate publicate ulterior de administraţia prezidenţială.

Publicarea înregistrării discuţiei a surprins prin lejeritatea cu care sunt tratate subiecte foarte serioase precum scăderea/creşterea taxelor. Premierul şi ministrul de finanţe nu au putut demonstra că golul în buget rezultat din reducerea CAS poate fi acoperit din alte surse şi iată cum o măsură lăudată şi aşteptată aduce cu ea întrebări neliniştitoare: dacă după reducerea CAS vor creşte alte taxe pentru a acoperi golul la buget, un buget şi aşa la limită care va trebui să acopere cu nu mai puţin de 19 miliarde de lei anual deficitul la pensii? Ce preferă mediul de afaceri, să scadă CAS şi să crească alte taxe sau păstrarea statu quo-ului?

Ziarul Financiar vă propune o comparaţie între felul în care au loc consultările între preşedinţie şi miniştri în perioada aceasta şi cum erau organizate ele în perioada regimului comunist, condus de Nicolae Ceauşescu. Stenograma de mai jos transcrie discuţia din cadrul şedinţei CPEx al CC al PCR din ziua de 17 martie 1989. Documentul păstrat în Arhivele Naţionale a fost publicat iniţial în cotidianul Jurnalul Naţional (www.jurnalul.ro).

Punctul I
Raportul privind analiza pe bază de bilanţ a rezultatelor obţinute pe an­samblul economiei naţionale, formarea şi utilizarea resurselor financiare în anul 1988.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Ce aveţi de spus, tovarăşi?

Tov. Manea Mănescu: Vă rog să-mi permiteţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu, să pun unele în­trebări:
Să ne spună Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională cum am ajuns la agricultură la o datorie, în anul 1988, care se cifrează la 165,4 miliarde de lei, că noi nu cunoaştem această situa­ţie? Situaţia era alta?

Tov. Gheorghe Paraschiv: Tovarăşe secretar general, în ceea ce priveşte datoria cooperativelor agri­cole de producţie de 165,4 mi­liar­de de lei la 31 decembrie 1988, aşa cum aţi or­donat dumneavoastră, s-a făcut o situaţie a lor.

Soldul la finele anului 1981 al datoriei din credite este de 71,2 mi­liarde de lei, la care s-au adăugat dato­riile fă­cute în continuare din anii 1981-1988. În ceea ce priveşte modul în care am acordat credite unităţilor agricole cooperatiste în perioada 1981-1988 şi îndeosebi în anii 1987-1988, acestea s-au acordat în cadrul compensărilor făcute pentru plata fur­nizorilor atât în anul 1987, cât şi în anul 1988.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Ce lege prevede aceasta?

Tov. Gheorghe Paraschiv: O singură prevedere este în Decretul nr. 331 care spune că, în momentul în care furnizorii şi-au îndepli­nit obligaţiile contractuale faţă de clienţi, aceştia au dreptul să solicite credite pentru achitarea facturilor respective. În anul 1987 s-a făcut o acţiune de compensare în care s-au cuprins şi aceşti furnizori şi ca ur­mare sumele trebuiau plătite de cooperativele agricole.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Şi le-a plătit?

Tov. Gheorhe Paraschiv: Nu le-a plătit integral.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Aţi avut aprobare să le daţi cre­dite?

Tov. Gheorghe Paraschiv: Pentru anul 1987 a fost o aprobare.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Bun.

Tov. Gheorghe Paraschiv: În anul 1988, ca urmare a plenarei din  noiembrie, s-a cerut să se facă o compensare ca în anul 1987.
S-a făcut această propunere de compensare pe baza propunerilor ministerelor, pentru că era o blocare în lanţ şi între furnizorii propuşi au fost cei care au livrat în agricultură de circa 10 miliarde de lei.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Ce prevede legea? Dă dreptul să dai credite la cooperativele agricole?

Tov. Gheorghe Paraschiv: Nu prevede legea.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Atunci de ce aţi încălcat legea? Şi la întreprinderi, compensarea nu presupune acordarea de credite? Citiţi legea cum trebuie! Pentru a scurta perioada, se spune că plăţile trebuie să se facă către furnizori pe baza livrării mărfurilor.
Aşa spune legea! Iată, citiţi legea! Nu spune să le daţi credite?
Articolul din lege, pe care o in­vocaţi, spune că pentru a asigura plata furnizorilor, pe baza execuţiei şi livrării mărfurilor, se pot da avan­suri, dar nu credite. Legea nu spune să  se dea credite. Şi pe urmă nimeni nu poate da credite fără aprobarea prin lege! Aşa este legea! Chiar dacă cineva vine cu propunerea să se acorde credite, nu poate da nimeni credite fără aprobare, prin lege!
Arată-mi unde scrie că aveţi dreptul să se dea credite la  mărfuri?
Trimestrial, planul de finanţare a economiei se prevede în lege! A fost prevăzut în planul financiar?
Nu te uita, Paraschiv, la Florea Du­mitrescu, că eşti ministru acolo, nu Florea Dumitrescu este ministru!
Să ne lămurească şi viceprim-mi­nistrul care se ocupă cu aceste pro­bleme de ce s-au încălcat legile ţării?

Tov. Neculai Ibănescu: Tovarăşe secretar general Nicolae Ceauşescu, permiteţi-mi să raportez că în urma situaţiei deosebite care a apărut cu privire la pierderile în unităţi şi la plata unor funizori, noi, împreună cu băncile, am analizat situaţia aceasta. Totuşi, raportez că nu s-au acordat credite unităţilor agricole cooperatiste în anii 1987 şi 1988.
Problema compensaţiilor, care a fost aprobată, nu a fost făcută decât pentru faptul că s-a pornit de la întreprinderile din cadrul aceleiaşi centrale, ce nu s-a putut rezolva în cadrul ministerului, dar nu s-a de­păşit aria de la un minister la altul.
Cooperativele agricole nu au avut decât o situaţie cu privire la achi­tarea îngrăşămintelor pentru furnizori.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Unde spune legea să dai credite pentru îngrăşăminte? Legea spune invers, că din avans se plătesc lunar îngrăşămintele, nu să dea bani să plătească îngrăşăminte şi alte lu­crări SMA. Aşa spune legea! De ce nu aţi aplicat legea? Ce spune legea, că voi trebuie să aplicaţi legea?

Tov. Neculai Ibănescu: Nu aveam dreptul!

Tov. Nicolae Ceauşescu: De fapt, ce aţi făcut voi este o sa­botare a economiei naţionale. Eu aşa o caracterizez aici, în Comitetul Politic Executiv, în faţa tuturor! Aţi dat în doi ani 48 de miliarde! Unde spune legea?

Sigur, mi-aţi prezentat adineauri că aţi discutat la Biroul Executiv al Consiliului de Miniştri problema aceasta. Nici Biroul Executiv al Consiliului de Miniştri nu poate hotărî, în afară că am întrebat şi pe unii membri ai Biroului Executiv care spun că nu cunosc asemenea lu­cruri, că Biroul este compus din oa­meni! Pre­zentaţi situaţia! Nu se poate una ca asta!
În primul rând că bilanţul este nereal, nu oglindeşte care este si­tuaţia în economia naţională şi arată încălcarea legilor! Acoperiţi, de fapt, prezentaţi un bilanţ fals!

Sursa text si foto: Ziarul Financiar