Politică

Cum a ratat Iohannis șansa de a elimina taxa pe cetățenia română

klaus-iohannis1Am ras cand am aflat ca presedintele nu promulga noul Cod Fiscal. Eram sigur ca e doar o procedura de imagine, sa nu cumva se para ca Ponta a facut, singur, ceva bun. Ce s-a intamplat dupa aceea mi-a confirmat suspiciunea: Codul Fiscal a fost promulgat exact asa cum a ajuns la presedintie. Adica, inclusiv cu prostiile din el.

N-o sa scriu despre prevederile care vizeaza mediul de afaceri. Am fost socat sa vad tacerea complice a marilor organizatii patronale, care de anul viitor o sa planga in pumni, chiar daca se reduce TVA-ul. Ma leg doar de ceva ce vizeaza persoanele fizice. Mai exact: articolele 180-182.

Acolo scrie ceva de genul: persoanele fara venituri, cu domiciliu si rezidenta fiscala in Romania, vor fi obligate la plata unei sume egale cu contributia de sanatate aferenta salariului minim pe economie, respective 67 de lei/luna, adica vreo 14 euro. Prevederile se aplica atat romanilor aflati in strainatate care nu au un contract de munca legal, cat si celor care muncesc legal dar nu si-au declarat la ANAF noua rezidenta fiscala.

Repet: oameni fara nici un fel de venituri vor fi obligati sa plateasca 14 euro pe luna doar pentru ca sunt cetateni romani de peste 18 ani. Nu conteaza ca unii nu mai folosesc de ani de zile infrastructura publica a statului roman. Ca nu primesc nici o lingura de mancare de la stat. Ca n-au alta vina decat sa fac un ban la negru, muncind te miri unde. Toti vor fi taxati. Fisa lor fiscala de la ANAF va incepe sa inregistreze datorii, din ianuarie 2016 incolo si cand vor dori sa incheie cel mai banal act, se vor trezi ca au de dat.

In Romania nu mai sunt multi astfel de romani. In nemarginita sa intelepciune, statul ofera venitul minim garantat, de 125 de lei per persoana, atata timp cat persoana nu se angajeaza nicaieri. Este una din cele mai proaste masuri de asistenta sociala, care a incurajat somajul. Esti un betiv cu doi copii? Primesti vreo 400 de lei ca venit minim garantat, inca vreo 350 de lei ajutor social de la primarie Cu tot cu alocatiile copiilor o incropesti de 1.000 de lei lunar, stand acasa si chinuindu-ti copiii cu munci fizice prin sat.

In strainatate viata e ceva mai grea. Daca nu muncesti, nu mananci si dormi sub poduri. Nu e vina acelor romani ca n-au un contract de munca legal. N-a vrut patronul sa le faca, iar ei trebuie sa manance. Sunt acolo pentru supravietuire, nu pentru distractie. De ce i-ai taxa? Cum sa ceri ceva oficial cuiva care nu castiga nimic oficial? De ce asupreste Romania cateva milioane de romani cu gandul la o mie de interlopi care nu-si pot justifica BMW-urile?

Curios e ca betivul care ia 1.000 de lei lunar de la statul roman nu are de dat nimic inapoi, iar cel care nu ia nimic, are de dat. Ca betivul satului va ramane betivul satului, pe cand zilierul roman din Spania se poate trezi cu contul din care trimite bani familiei blocat de ANAF. Nu stiu cum ar numi chestia asta un consultant fiscal si sunt curios la culme sa vad ce-ar spune Ponta, Gorghiu sau Oprea despre ea. Sunt sigur ca o sa mor cu curiozitatea nesatisfacuta. Pe liderii nostri politici nu-i intereseaza nedreptatile sistemice pe care le promoveaza in fiecare an. Le mai descopera prin presa, cand raul a fost deja facut…

N-am avut niciodata asteptari prea mari de la Victor Ponta, un nepriceput magistral in economie si un ranchiunos notoriu. Nu-i exclus ca masurile astea sa fie o razbunare la adresa diasporei care i-a suflat presedintia. Dar nu pot sa nu-l salut nervos pe presedintele Iohannis. A avut sansa, cand a retinut Codul Fiscal pentru reevaluare, sa scoata din el prostiile alea de articole care nu sunt altceva decat o taxa pe cetatenia romana. N-a facut-o, insa, girand cu semnatura lui ceva ce va fi cel mai mare atac la buzunarele romanilor din diaspora. Adica fix acei romani care l-au facut presedinte.

N-a vazut-o? Stie de ea, dar nu-l intereseaza? O sa vedem.

Autor: Bogdan Stoica

Sursa: PS News