Analize și opinii Economie Politică

Cu colții în primul dinte al „greblei” CCR…

augustin-zegdrean-toni-grebla-465x390De fiecare dată pare că se hazardează… De parcă ar vrea să transmită ceva celor ce au urechi de auzit. Riscă budate, ironii și subtilități subversive, iar toate acestea nu par accidente datorate surmenajului la locul de muncă. Azvârlă câte o ipoteză care ar trebui să ne facă să ne întrebăm dacă măcar ei sunt cu adevărat liberi în deciziile lor sau o zeghe pe post de cortină-delict de opinie le stă deasupra cuvintelor?

Ei sunt nouă… Dar ar putea judeca și dacă ar mai rămâne doar șase, președintele CCR sperând public „să nu ajungem acolo”. Un punct pe „i” pus de Augustin Zegrean aparent tam-nesam când a fost întrebat ce ar face CCR dacă grebla de contituționalitate a Curții ar rămâne fără un dinte?

Apoi, tot aparent fără nici o legătură, a îndreptat un deget spre ceilalți dinți din grebla de securitate pe care politicul „și anumite instituții” (dixit Zegrean!) vor să o tragă peste libertățile cetățenești. Vorba aceea, dacă fiecare serviciu supărat de declararea neconstituționalității „ochiului și timpanului” legislativ al fratelui mai mare ar trage de câte un dinte al greblei, ar rămâne Curtea doar cu doi judecători, nu?!

Ba, deși ar fi trebuit să rămână un „secret de serviciu”, fără a nominaliza, Augustin Zegrean a atras atenția că, după respingerea pachetelor de servicii (legislative) ale serviciilor, unul dintre judecători s-a simțit atât de înghiontit de mâna nevăzută, dar intuită, a intimidării, că a început să se smiorcăie Comisiei Europene spunând că „îi este frică să fie judecător la CCR”.

Și ar fi dară doi colți pe cale desprindere din grebla corifeilor CCR, ceea ce ne-ar aduce la limita a încă unui personaj care ar putea ceda presiunilor.

Și chiar dacă și el, personal a fost presat, Augustin Zegrean nu cedează. Dar asta nu înseamnă că nu nominalizează, nu?! Și pentru a nu fi prea direct a băgat în același tăvălug al presiunilor arupra CCR și politicul dar și „anumite instituții”.

Acum, dacă șeful CCR chiar vrea să ne deschidă ochii (totuși, parcă e prea discret de indiscret!) că Serviciile fac presiuni, nu e un lucru rău. Mai ales că a venit și prima nominalizare: SRI. Care face presiuni chipurile încă de anul trecut, de la prima respingere a legilor Big Brother! Dar, dacă președintele CCR doar încearcă să salveze jalnica onoare a lui Toni Greblă, lăsând să se înțeleagă că ar putea fi efectul intimidării prin deșurubare, bucată cu bucată, a membrilor CCR, este ceva mai complicat.

Oricum, vorbim de presiuni! Iar asta ar putea însemna că trei membri ai Curții, cel puțin!, sunt șantajabili. Unul e pe cale să fie extras, al doilea deja bocește, doar al treilea încă nu se manifestă.

Și iarăși revenim la declarațiile în tandem ale lui Greblă și Zegrean! Care parcă se întrec pentru un Trofeu de Gâgă, primul declarând că știa de mult că este supravegheat dar necrezând că se va ajunge aici (probabil momit să intre la CCR pentru a beneficia de protecție, dar „descoperit” pentru votul lui față de legile Big-Brother), iar al doilea recunoscând relaxat că a aflat de modestele rochii și capsatoare, dar un nimic, ce asta e mită?! Or, parcă tabloul începe să se contureze în registrii de culoare impuși de Servicii, nu?!

Și pare că Serviciile au tras la intimidare doar de un dinte al greblei CCR… Ba, poate că Toni Greblă nu a fost chiar atât de nătâng când a spus, afisând o mutră de bulă cu mustață, că serviciile trebuiau să-l informeze că a intrat într-un anturaj cu potențial infracțional. De fapt, dezlipind mesajul pentru public, se descifrează tocmai un reproș la adresa serviciilor pentru răzbunarea la care s-au dedat acum pentru a impune (mai sunt totuși opt membri la CCR!) pentru eventuala revizuire a opiniei față de legile Big-Brother.

Și totuși, s-a ajuns prea departe! Căci, nu faptul că printre membrii CCR sunt personaje șantajabile, gata a fi extrase dacă nu răspund comenzilor, ci faptul că Serviciile au început să facă acest joc aproape fățiș este cu adevărat cutremurător. Și de parcă timpul ar fi prea scurt pentru a mai pune la cale scenarii sofisticate, Serviciile dau cărțile pe față în piața mare a intimidării media, ONG-iste și politice…

Sunt dară două „cărți” pe masă: cea a indicării serviciilor de către Augustin Zegrean și cea a „deconspirării” gradului de penalitate a lui Toni Greblă de către servicii! Una dintre ele trebuie să cadă… Și puțin probabil să fie cea azvârlită de mâna fratelui cel mare! O mână cu șapte degete care nu se mai încâlcesc de multă vreme în degetarele mănușii cu care vor a plesni peste drepturile noastre…

Autor: Cezar Adonis Mihalache

Sursa: Ziarul Natiunea

Foto: Evz.ro