Politică

Criza economica a pornit din Statele Unite, dar cele mai mari victime ale sale se afla pe celalalt mal al Atlanticului

Cu doi ani in urma, Europa inregistra o crestere economica mai rapida decat Statele Unite, iar Batranul Continent parea in sfarsit pregatit sa incerce sa rezolve vechi provocari economice precum pietele rigide ale muncii, cheltuielile guvernamentale scapate de sub control si o populatie in imbatranire rapida.

Acum insa, pe masura ce Asia si Statele Unite depasesc criza economica mondiala, Europa pare ca va ramane in urma tuturor. Liderii care vorbeau candva pe un ton optimist despre schimbari fundamentale menite sa sporeasca productivitatea au revenit acum la sarcinile mai prozaice de protejare a locurilor de munca si evitare a unor decizii politice dramatice, scrie The New York Times.
In plus, chiar in momentul in care este mai necesara ca oricand, vointa politica de a rezolva cele mai grave probleme economice ale Europei pare sa lipseasca, conform multor specialisti din regiune si din intreaga lume.

Sarkozy a uitat ce a promis
Cand a fost ales presedinte al Frantei in 2007, Nicolas Sarkozy a vorbit de necesitatea unor schimbari dramatice, incluzand relaxarea unei piete a muncii cu un nivel foarte ridicat de reglementare pentru o mai eficienta concurenta in economia mondiala.
Acum insa, “presedintele Sarkozy s-a intors daca nu cu 180, atunci cu cel putin 90 de grade in directia opusa”, declara Charles Wyplosz, director al International Center for Monetary and Banking Studies din Geneva. “Lucrurile de care vorbea atunci trebuie inca facute daca vrem sa avem crestere, insa criza a taiat din avantul catre schimbare.”
In Germania, Angela Merkel evita, de asemenea, sa se confrunte cu puternicele sindicate ale tarii si cu bancile sale regionale. Ea a imbratisat “economia sociala de piata”. Guvernul sau este dur criticat pentru ca a furnizat miliarde de euro sub forma de ajutor financiar pentru Opel.
In conditiile in care Europa se confrunta cu o uriasa supracapacitate de productie, alti producatori auto vor avea probabil de suferit noi pierderi. Dupa ce au crescut in acest an pe fondul programelor de tip “Rabla” din multe tari, vanzarile de automobile din Europa Occidentala sunt asteptate sa scada cu 5-6% anul viitor, conform bancii elvetiene Credit Suisse.
In Germania, unde industria auto este un simbol, vanzarile catre cumparatori individuali sa scada cu 21%, comparativ cu cresterea de 18% estimata pentru Statele Unite.
Nu numai sectorul auto este amenintat: analistii sustin, de asemenea, ca recentele teste de stres aplicate bancilor europene nu au fost la fel de eficiente precum cele din Statele Unite.
Problemele persista in sectorul bancar
“Sistemul bancar nu a fost restructurat cu adevarat”, declara Nicolas Veron, din cadrul institutului Bruegel din Bruxelles. Drept urmare, Europa risca sa repete “deceniul pierdut” inregistrat de Japonia in anii ’90, cand pierderi uriase au blocat bilanturile bancilor si au impiedicat reluarea creditarii. Tendinta de incetinire reprezinta o schimbare abrupta fata de ceea ce se intampla inainte de criza. Economia Irlandei a crescut cu 5% pe an in perioada 1999-2007, iar rata somajului a scazut in timpul cresterii sustinute inregistrate de cele mai mari economii ale Europei, Germania si Franta.
Accentuand noul pesimism, noi date statistice au indicat o scadere de 0,2% a zonei euro in trimestrul doi, peste asteptari.
“Europenii sunt cei mai mari perdanti ai crizei economice, desi nebunia subprime s-a produs in Statele Unite”, declara Simon Johnson, profesor in cadrul Sloan School of Management din cadrul Massachusetts Institute of Technology.
Cu siguranta, economia americana nu a depasit criza inca, in conditiile in care rata somajului continua sa creasca, proprietarii de locuinte sunt coplesiti inca de datorii, iar oficialii de la Washington ofera putine detalii despre cum vor rezolva problema uriaselor deficite guvernamentale.
Totusi, recenta apreciere a euro in raport cu dolarul reflecta in cea mai mare parte ratele mai ridicate ale dobanzii de pe continent, mai degraba decat optimismul privitor la perspectivele Europei, iar un euro mai puternic face de fapt exporturile europene mai putin competitive la nivel mondial.
Deja, proportia zonei euro in cadrul comertului mondial a scazut la 28% in 2008, de la 31% in 2004, conform OMC.
Economiile Spaniei, Irlandei si Greciei sunt asteptate sa se contracte in continuare in 2010, in timp ce economia Germaniei va reusi cu greu o crestere de 0,3%, conform unui nou raport sumbru venit din partea FMI.
Influenta Europei la nivel mondial va scadea
Exista, de asemenea, semne ca anemicele performante economice ale Europei se vor traduce intr-o diminuare a puterii politice. Tarile europene au avut un urias cuvant de spus in cadrul G7, principalul forum economic al lumii de la mijlocul anilor ’70. Luna trecuta insa, s-a aratat ca G7 va fi in curand eclipsat de G20, un grup ce include giganti emergenti ca Brazilia, China si India.
Desi simbolica, trecerea dinspre G7 catre G20 cristalizeaza temerile ca economia mondiala va fi de fapt condusa de ceea ce C. Fred Bergsten, director al Peterson Institute for International Economics, numeste G-2, Statele Unite si China. “In mod ideal, ar fi G-3, insa Europa nu are o voce unitara si nu poate functiona asemeni Statelor Unite si Chinei”, spune Bergsten.
In plus, criza economica a paralizat, de asemenea, eforturile europene de controlare a unor factori pe termen mai lung care inhiba cresterea, cum ar fi o mai lenta crestere a populatiei din multe tari.
In urmatorii 25 de ani, populatia Europei de Vest este de asteptat sa inregistreze o crestere de numai 0,7%, pana la 189,8 milioane de locuitori, de la nivelul actual de 188,5 milioane, comparativ cu o crestere de 20% in Statele Unite in aceeasi perioada, conform Natiunilor Unite. In acelasi timp, populatia imbatraneste pe intreg cuprinsul regiunii.
Cea mai buna modalitate de a compensa o imbatranire a populatiei, si prin urmare o scadere a numarului de muncitori, este prin cresterea productivitatii.
Totusi, si acest indicator se indreapta in directia gresita.
Dupa ce a crescut in anii ’70 si ’80, in ultimul deceniu productivitatea a avansat cu numai 0,9% anual in Europa, comparativ cu 1,7% in Statele Unite, conform lui Gilles Moec, senior economist in cadrul Deutsche Bank.
“Rata de crestere a productivitatii in Statele Unite nu a fost spectaculoasa in ultimul timp, insa a depasit-o pe cea din Europa, iar Statele Unite nu se confrunta cu aceasta problema demografica”, a declarat Moec.
Pe termen lung, muncitorii ar putea fi astfel nevoiti sa reanalizeze generoasele beneficii sociale, vacante prelungite si planuri de pensionare anticipata pe care candva le luau ca atare.

Catalina Apostoiu
sursa: zf.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Genul acesta de pesimism vis a vis de Europa este din ce in ce mai des exprimat de tot felul de diletanti care se lasa in continuare sedusi respectiv prostiti de decorurile de carton de la Hollywood (pe care le consuma fara discernamint pe ecranul TV !) sau de catre ziaristi care se lasa cu placere corupti de catre sutele de organizatii apartinind in mod direct sau indirect administratiei SUA si al caror singur obiectiv este influentarea pro-americana a cetatenilor si guvernelor diferitelor tari ale lumii ( ..organizatii care au la dispozitie anual prin buget cca 44 de miliarde de dolari !).
    Culmea este ca aceasta campanie de denigrare a Europei , de prezentare a Uniunii Europene ca pe un esec total este cu atit mai intensa cu cit Statele Unite se prabusesc din ce in ce mai adinc intr-o prapastie economico-financiara ! Expresia cea mai concreta a acestei prabusiri economice americane este raportul dintre Euro si Dolar :daca la momentul initial al lansarii Euro cursul a fost 1,18 Euro =1 $US .. la acest moment cursul este de 0.65 Euro =1 $ US .. adica in ultimii ani valoarea Dolarului in raport cu Euro s-a redus cu cca 50 % ! Acesta este de facto si raportul de fota economica intre Europa si SUA .. toate celelalte considerente sunt prosti !
    Realitatea este una singura : vremea “imensei”culturi americane avind ca exponenti de virf Coca Cola ,McDonald’s .. si blugi Levi Strauss s-a terminat !!! Multumim lui Dumnezeu !