Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Constantin Radulescu-Motru: “Crezul vieții noastre româneşti pe viitor este acela care iese din rădăcinile realităţii româneşti”

“Întreaga noastră viaţă socială a fost întreţesută cu iluzii. Am adoptat legi civile şi politice nepotrivite tradiţiei noastre; am organizat un învăţământ public inutil marei majorităţi a poporului; am imitat tehnica burgheza de producţie economică în care nici însuşirile poporului, nici bogăţiile ţării noastre nu se pot valorifica; am făcut tot ce ne-a stat în putinţă ca să ne falsificăm tradiţiile şi aptitudinile dăruite de natură. Cu un scop bine intenţionat, fără îndoială: am crezut că aşa ne vom europeniza mai repede.”

Astăzi, ca şi în trecut, ideologia Statului român rătăceşte pe culmile unor idealuri străine. Sunt oameni politici în România, cari n-au încă simţul realităţii româneşti. Crescuţi în atmosfera spirituală a altor ţări, ei cred ca imitând ceea ce a avut succes aiurea, fericesc şi în ţara lor.”

“Noi înşine, din neprevedere, contribuim să ne mărim primejdiile. Căutăm vrăşmaşi în străinii izolaţi cari nu sunt, sau sunt puţin pericoloşi; în schimb, dăm mâna cu reprezentaţii naţiunilor puternice în al căror program imperialist stă scris aservirea noastră.”

“De două mari slăbiciuni a suferit, în secolul al XIX-lea, conducerea politicei româneşti. De lipsa de încredere în virtuţile neamului şi de uşurinţa cu care străinătatea era imitată.”

“‎Crezul vietii noastre româneşti pe viitor este acela care iese din rădăcinile realităţii româneşti. El este Românismul întrevăzut de Alecu Russo şi Mihail Eminescu. Este timpul să ni-l însuşim, pentru a ne limpezi mintea şi a ne da încredere în fiinţa noastră proprie. Suntem Români: să avem curajul să ne cunoaştem ce suntem şi să ne prezentăm lumii aşa cum suntem.”

(Constantin Radulescu-Motru)
sursa: irinamonica.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Cât adevăr în cele de mai sus.Parcă este scris acum, în zilele noastre.Banul,plăcerea personală şi individualismul, sunt elementele caracterizante ale epocii actuale.