Analize și opinii

Consiliul Concurentei si pretul benzinei

In timp ce pretul barilului de petrol scade dramatic la bursa de marfuri din New York, pretul benzinei la pompa din Bucuresti creste sistematic.

Acest paradox nu-l pot explica decat specialistii in ingineria pretului la benzina, cei care anticipasera anul trecut ca, pana la sfarsitul lui 2011, litrul va ajunge sigur la 6 lei.

Consiliul Concurentei lucreaza cu cincinalul

Sunt semne destule ca proorocirea se va adeveri mai spre dupa Craciun, ca un fel de incheiere la luna cadourilor.

Recent, insusi presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari a estimat la o emisiune televizata ca, pe la sfarsitul anului viitor, vom avea un nou cadou, respectiv litrul de benzina va ajunge la 7 lei.

Stilul acesta de a prezice preturile mai bine chiar decat insasi mama Omida da de banuit ca respectivele preturi de la pompele dambovitene nu depind nici de barilul americanilor, nici de razboiul arabilor, nici de conductele rusilor, cat depind de muschii benzinarilor. Ei intre ei hotarasc singuri cat le vom plati noi lor, ca sa fim chit.

Anul trecut, intr-o situatie la fel de tragi-comica precum cea de anul acesta, premierul a cerut Consiliului Concurentei sa faca o investigatie si sa verifice cum justifica benzinarii pretul.

Raspunsul a fost halucinant: investigatia fusese deja comandata de vreo cinci ani, Consiliul verifica de zor, dar asta va mai dura. Cat va dura? – a intrebat presa scandalizata. Raspunsul a sosit linistitor: inca vreo trei luni.

Jocul de-a leul si jocul de-a acciza

Au trecut noua luni, iar investigatia inca se mai zbate in chinurile facerii. Premierul s-a dat si mai mare, cerand din nou investigarea, pana pe la Craciun.

Pun pariu ca nu va fi gata nici pana pe la Pastele Cailor. S-ar putea nici sa nu-i trebuiasca premierului respectivul studiu, daca o fi adevarat ceea ce spun benzinarii, ca pretul e legat mai mult de accizele noastre decat de barilul americanilor.

Aici s-ar putea sa se ascunda ceva adevar. Accizele se calculeaza anual, pe baza cursului euro intr-o anumita zi din octombrie, care anul acesta a picat intr-o luni. In lunea respectiva, cursul stabilit pentru calculul accizelor era 4,3001 lei/euro, respectiv cu 0,8% mai mult decat anul trecut, cand picase intr-o joi si era 4,2655 lei/euro.

Procentul nu e mare, dar in conditiile cand, premergator respectivei zile fatidice de luni, BNR n-a mai sustinut leul asa cum il sustinuse mai inainte, si l-a lasat in cadere libera, gurile rele pretind ca jocul de-a euro a fost anume facut ca sa iasa jocul de-a acciza cat mai avantajos pentru stat.

Jocul de-a perpetuum mobile

Dar, chiar si asa, saltul de 0,8% nu se compara cu saltul benzinei cu 30% pe an. Deci cauza trebuie cautata in alta parte.

Tot benzinarii au gasit si in alta parte o cauza: transportul. Mijloacele de transport cu care soseste benzina la pompa folosesc carburanti, care, scumpindu-se, scumpesc transportul in continuare, iar acesta scumpeste din nou benzina datorita transportului care s-a scumpit si care scumpeste carburantii.

Pentru matematicieni asta este ca un fel de progresie geometrica, pentru fizicieni e ca un perpetuum mobile, pentru filosofi ca un sofism, iar pentru soferul care sta cu masina la tulumba este ca o smecherie.

In consecinta, Romania se afla cam in coada tuturor in ce priveste costul benzinei raportat la buzunarul omului.

Bomboana de pe torta si cireasa de deasupra

Am facut un calcul cam cate rezervoare poti cumpara cu salariul minim din cateva tari europene si iata unde am ajuns:

Cehia – 18 rezervoare; Croatia – 10 rezervoare rezervoare; Portugalia – 8 rezervoare; Spania – 12 rezervoare; Franta – 23 rezervoare; Austria – 20 rezervoare; Belgia – 24 rezevoare; Olanda – 21 rezervoare; Irlanda – 17 rezervoare; Ungaria – 9 rezervoare; Romania – mai putin de 3 rezervoare.

Bomboana de pe tort este faptul ca, dintre toate tarile enumerate mai sus, Romania este singura care dispune de rezerve proprii de titei si capacitate de rafinare, suficiente ca sa-si asigure in mare masura necesarul propriu de benzina si de motorina.

Iar, daca vrea cineva si o cireasa peste bomboana, poate sa-si aduca aminte ca, inainte de razboi, Romania fusese candva a patra mare producatoare de hidrocarburi de pe glob.

Soarta noastra a fost insa sa ne ia nemtii o parte din petrol, rusii o alta parte, iar ce a mai ramas ne luam noi singuri, incasam banii si-i ducem prin paradisuri fiscale sau banci elvetiene, unde vor ramane in veci, oricat de mare s-ar da premierul, atunci cand comanda investigatii, pe care oricum nu i le face nimeni.

Victor Pitigoi
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu