Politică

Coalitia dezastrului total

Cine a crezut ca Traian Basescu exagereaza vorbind despre Romania muribunda are toate motivele sa-l creada dupa ce FMI a acceptat sa vireze a doua transa a imprumutului nu la BNR, ci la bugetul de stat.

Adica FMI a acceptat ca banii sa fie folositi in principal, daca nu exclusiv, pentru plata pensiilor si a salariilor, altfel spus pentru ca statul roman sa nu intre in incetare de plati in raport cu propriii cetateni.

FMI a mai facut concesii uriase de la politicile si principiile sale in doar doua cazuri: Ungaria si Letonia, atunci cand cele doua tari au fost la limita falimentului.

Mai tineti minte cu cata enervare si dispret reactionau vajnicii nostri demnitari cand, dupa incheierea acordului cu FMI, ziaristii isi exprimau temerea ca banii vor fi risipiti in cheltuieli curente? Ei bine, iata ca cele mai negre temeri devin realitate. Romania se imprumuta cu dobanda pentru a sustine o birocratie imensa, inutila si clientelara.

Nu trebuie sa ai cine stie ce intuitie ca sa intelegi ca flexibilitatea extrema a FMI este consecinta a ceea ce reprezentantii sai au vazut in cifrele economiei.

Dezastru total

Contractia economica a devenit oficial de 8% si se vorbeste deja de 9-10%. Deficitul este imens, iar FMI se astepta la un procent record de 8%, numai pentru cheltuieli curente, pentru ca investitiile publice sunt ca si inexistente, iar de acum chiar imposibile.

Singurii parametri pe linia de plutire sunt cei care tin de BNR: inflatia in scadere si cursul stabil al leului. Insa fara a doua transa de FMI, banca centrala ar putea avea probleme cu sustinerea leului, iar efectele inflationiste ale finanatarii deficitului ar putea fi inevitabile.

In acest moment Romania sta mult mai prost decat Bulgaria si Ungaria, ca sa nu mai vorbim de Polonia care este deja pe crestere economica. Si nici nu avea cum sa fie altfel.

Un guvern divizat, condus de un premier slab si cu o anvergura prea mica pentru o asemenea pozitie, un guvern cu interese clientelare si electorale imense, un guvern dominat de forte antirefomiste, care in an de criza nu numai ca nu a redus cheltuielile bugetare deja nesustenabile, ci le-a amplificat, un guvern incapabil sa-si asume vreo decizie politica esentiala pentru restructurarea institutiilor statului nu avea incotro sa duca Romania decat spre dezastru.

Cat despre viitor… Nici presedintele nu mai are incredere in marea restructurare anuntata a nu stiu cata cata oara de Emil Boc. Si daca totusi ea se va face, nu exista nicio sansa sa fie una eficienta, pe criterii de competenta si eficienta, in baza unei strategii pe termen cel putin mediu. Vor pleca mai putini decat ar trebui si numai cei fara sustinere politica, in general exact cei mai valorosi.

Banii de la FMI se vor duce pe pensii si salariile bugetarilor, adancind criza, iar la finalul ei Romania, sleita si impovarator indatorata, va fi complet decuplata de restul economiilor europene care au folosit aceasta perioada pentru a se reforma si moderniza. (…)

continuarea pe Ziare.com

Constantin Racaru
Sursa: Ziare.com