Politică

CNN: Provocarea numararii populatiei ascunse. Exista sclavi in lume?

Intr-o serie de articole intitulata “Provocarea numararii populatiei ascunse”, CNN ne avertizeaza ca sclavia exista in continuare si, mai mult, este extrem de raspandita.

Estimarile politicienilor, activistilor, jurnalistilor si ale sociologilor ridica numarul sclavilor moderni intre 10-30 de milioane de oameni. Organizatia Internationala a Muncii, o agentie subordonata Natiunilor Unite care se focalizeaza, pintre altele, asupra dreptului la munca, facuse o estimare minima, in 2005, de 12,3 milioane de oameni.

Kevin Bales, sociolog care lucreaza in calitate de consultant pentru Natiunile Unite, aproximeaza numarul sclavilor la 27 de milioane, intr-o carte publicata in 1999 si intitulata “Oameni de consum: Noua sclavie in economia mondiala”.

O estimare mai recenta, este facuta de Siddharth Kara, profesor la Universitatea Harvard, care a precizat catre CNN ca numarul sclavilor ar fi intre 24 si 34 de milioane.

Categoria de oameni despre care vorbim nu poate fi numarata usor. Este, in general, vorba despre o populatie ascunsa, despre oameni care nu stau la rand sa fie nominalizati la recensamant, dar trebuie tinut cont si de faptul ca nu exista inca o definitie certa a ceea ce inseamna sclavie.

Ce inseamna sclavia moderna

In 1926, un tratat semnat la Geneva de precursoarea Natiunilor Unite definea sclavia ca “un statut sau o conditie a unei persoane asupra careia se exercita toate puterile atasate proprietatii”.

Mai tarziu, in 1930, s-a folosit sintagma de “munca fortata sau obligatorie” pentru a descrie “toate muncile sau serviciile solicitate de la o persoana sub amenintarea unei pedepse pentru care persoana in cauza nu s-a oferit voluntara”.

Munca fortata este atunci “cand executi o munca sau un serviciu fara a avea libertatea de alegere si din care nu poti scapa fara a fi pedepsit sau amenintat cu pedeapsa”, conform Organizatiei Internationale a Sanatatii.

Cuvantul “sclavie” este intersanjabil cu “trafic de persoane”. Conform Departamentului de Stat al SUA, “traficul de persoane umane” descrie “activitati desfasurate cand o persoana obtine sau detine o alta persoana constransa sa execute servicii”.

Departamentul de Stat include termeni ca trafic de natura sexuala, munca fortata si munca pe baza de garantie. Include de asemenea si folosirea copiilor pe post de soldati la munca.

In zilele noastre, sclavia este in afara legii. Si totusi continua sa existe saraci si marginalizati care sunt cu usurinta persecutabili.

Sclavii moderni sunt, de cele mai multe ori, victime ale unor infractiuni de tipul prostitutiei sau traficului ilegal de persoane.

Un alt tip de sclavie este acela in care, prin munca, se plateste o datorie in bani, dar salariul castigat este prea mic, iar persoana in cauza ramane blocata in aceasta “intelegere”.

Termenii si semnificatiile lor par a fi usor de inteles, dar legiuitorii s-au confruntat cu dificultati atunci cand au trebuit sa faca o reconciliere cu situatia din tara lor.

Cea mai grava consecinta a datelor incorecte, a necunoasterii amplorii reale a problemei consta in decizii necorespunzatoare privind solutionarea ei.

ExonMobi a estimat ca anul trecut, in urma traficului de carne vie, s-au castigat in jur de 32,3 miliarde de dolari. Ingrijorator este si ca mai putin de 1% din traficantii de carne vie sunt trimisi in judecata.

Autor: Alina Negrutiu
sursa: manager.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • sclavia finantei mondiale nu se discuta???profesorii,medicii etc.romani nu muncesc #pe plantatie# pt.un blid de mancare si o toala de la #helpuri#???