Politică

Cine va mai face jocurile SUA în Uniunea Europeană după Brexit?

160420130721-us-uk-brexit-780x439Este de notorietate că Marea Britanie este cel mai important aliat al Statelor Unite, iar această calitate a britanicilor vine și cu multe resonsabilități. La nivelul Uniunii Europene, englezii au susținut tot timpul politica și interesele americane. Fie că vorbim de chestiuni economice, militare sau de poziționare. Au fost cei care au susținut continuarea sancțiunilor împotriva Rusiei deși Franța și Germania se opuneau, au fost promotorii TTIP (Acordul de liber-schimb dintre UE şi SUA) și a extinderii NATO. Acum, după Brexit, lucrurile se schimbă radical pentru SUA, deoarece principala voce pro-americană din UE dispare, mai ales când se dorea continuarea sancțiunilor și semnarea TTIP.

Strategia de apărare a NATO

Referendumul britanic a avut loc cu două săptămâni înaintea Summitului NATO de la Varşovia menit să recentreze atenţia aliaților spre Federația Rusă. Ieșirea Marii Britanii din UE deschide spectrul unei foarte proaste comunicări în interiorul NATO la nivel european.

Pe lângă efectele Brexitului din UE și NATO există disensiuni puternice în Marea Britanie, unde Scoția își dorește un nou referndum pentru independență. Acest referendum ar avea efecte dezastroase pentru apărarea Nord Atlantică, deoarece ar modifica substanțial peisajul nuclear european. În Scoţia, o largă majoritate de electori s-au opus ieşirii din UE și vor un referendum pentru ieșirea din regat. Dacă Scoția părăsește Marea Britanie, englezii au o problemă majoră cu consecințe de securitate foarte mari. În acest moment, submarinele nuclare din clasa Vanguard se află în baza navală Faslane din Scoția, singura infrastructură capabilă să adăpostească astfel de submarine. Pentru a construi o noua facilitate, Angliei îi trebuie miliarde de dolari și 10 – 12 ani de pregătire. Dacă britanicii pierd arsenalul nuclear, NATO trebuie să regândească întreaga strategie de securitate europeană.

Declarațiile Reginei – un pas imens spre autonomie

Asistăm acum la scenarii din ce în ce mai sumbre pentru Marea Britanie. Au ieșit din UE și nu o să se mai dezvolte, sistemul bancar londonez va colapsa, nu vor mai avea cu cine să facă comerț etc.. Marea Britanie, dacă reușește să-și păstreze integriatea teritorială va fi bine. Ieșirea din UE îi deschide noi piețe, cum ar fi China și Rusia, iar Commonwealth-ul a fost și va rămâne principala piață de desfacere. Bursa din Londra este cea mai importantă din lume, este greu de crezut că acest lucru se va schimba radical în câteva luni. Prin ieșirea din UE, poporul englez a arătat că vrea să ia propriile decizii, fără a mai asculta de Bruxelles sau de Washington. Oricât ar părea de ciudat, englezii simțeau că relația de simbioză cu SUA le știrbește din autonomie iar cea cu Uniunea Europeană le încorsetează  politica externă. Astfel, declarațiile reginei vin pe un fond de nemulțumire și chiar dacă nu au fost asumate public, ele nu au fost nici negate.

Declarațiile Reginei Elisabeta a II-a cu 2 zile înaintea referendumului: ”Daţi-mi trei motive bune: de ce  ar trebui Marea Britanie să rămână în UE?”[1]

Este posibil ca aceste declarații să fi cântărit foarte mult în decizia britanicilor de a ieși din UE, fiind de notorietate că regina încă se bucură de o mare popularitate.

Sancțiunile economice împotriva Rusiei

Brexitul aduce avantaje și pentru liderii Uniunii Europene, Franța și Germania, care în situația dată pot să oprească sancțiunile economice împotriva Rusiei, sancțiuni care afectau atât Franța cât și Germania. Să nu uităm de cele două port-elicoptere Mistral, pe care Franța trebuia să le livreze Rusiei și care aduceau peste două miliarde de dolari la Paris sau de acordul preferențial pentru gaze naturale pe care Germania îl avea cu Rusia. Fără amestecul american via Londra în afacerile UE, cel mai probabil sancțiunile împotriva Rusiei vor dispărea în câteva luni.

Cine mai face jocurile SUA în Uniunea Europeană?

Dincolo de propaganda care preveștește colapsul Marii Britanii după Brexit, marii perdanți sunt Statele Unite. Au pierdut cel mai puternic aliat din UE, care nu poate fi înlocuit. Singurele state de magnitudinea Marii Britanii sunt Franța și Germania, care au politici proprii. În contextul actual, va fi și mai greu de adoptat Acordul de liber-schimb dintre UE şi SUA. Franța, Germania, Ungaria și Polonia se opun vehement, iar restul statelor sunt încă nehotărâte. Marele promotor al acestui acord era Marea Britanie, dar în actualul context, Brexitul este echivalent și cu moartea proiectului TTIP.

Statele Unite voiau aprobat acest proiect până la finalul anului 2016, deoarece atunci se încheie mandatului președintelui Obama, mare fan al proiectului. Însă, conform ministrului de externe al Franței, acest lucru este imposibil[2].

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană distruge două proiecte esențiale pentru Statele Unite, acordul TTIP și sancțiunile împotriva Rusiei. Practic, reduce la zero realizările din cele două mandate ale președintelui Obama și lasă și o grea moștenire, scăderea influenței americane în Europa.

[1] http://www.gandul.info/international/sustine-regina-elisabeta-brexit-ul-dati-mi-trei-motive-bune-de-ce-ar-trebui-marea-britanie-sa-ramana-in-ue-15504252

[2] https://www.euractiv.com/section/trade-society/news/ttip-impossible-in-2016-french-minister-says/

Autor: Alexandru David