Analize și opinii Politică

Cine tine in spate Romania

Avem un mediu de afaceri mult hulit şi atacat din toate părţile. Dacă întrebi pe cineva de pe stradă, oamenii de afaceri sunt nişte tipi veroşi şi fără scrupule care se îmbogăţesc pe spatele altora. Dacă întrebi la Guvern, oamenii de afaceri sunt unii care nu au altă treabă decât să plătească taxe şi impozite. Prinşi între o mentalitate tributară comunismului şi o aviditate a statului la fel de inspirată din lupta de clasă, oamenii de afaceri se ascund prea adesea şi nu îşi fac auzită vocea, preferând să îşi facă treaba. Pe final, dacă ne uităm pe cifrele anului 2011, aflăm că aceşti vânaţi oameni de afaceri au adus statului român peste 48 de milioane de euro pe zi. Am făcut acest calcul şi am dat explicaţiile necesare în cadrul portalului http://www.goldenmindspirit.ro/06stiri.html.

Cred că nu mai poate nimeni nega că mediul de afaceri ţine în spate România. Şi nu doar salariaţii de la privat, ba chiar şi cei de la stat sunt plătiţi din banii daţi de oamenii de afaceri, ci cam tot ce se mai mişcă în ţara asta. Iar bani, în afară de împrumuturile de la FMI&company, de unde să vină la bugetul de stat? De la companiile bugetofage pe care le deţine statul?

Aşa că i-aş invita pe distinşii critici ai mediului de afaceri să facă un pas înapoi. E drept că există şi afacerişti necinstiţi, dar a reduce capitalismul românesc doar la atât înseamnă pur şi simplu rea-credinţă.

În egală măsură, trebuie să spunem că oamenii de afaceri lucrează cu angajaţi, şi că succesul afacerilor ţine nu doar de competenţa şi curajul întreprinzătorilor, ci şi de seriozitatea angajaţilor. Care, la rândul lor, plătesc la stat destul. Chiar prea mult. Dar rolul contribuabililor persoane fizice la menţinerea statului nu a fost negat niciodată. Al mediului de afaceri, da.

Tocmai de aceea cred că ar trebui, dacă tot vrem să ne trezim din criză într-o Românie mai normală, să reevaluăm şi să reconsiderăm locul omului de afaceri în societatea noastră. Ar trebui să o facem măcar pentru a-i încuraja şi pe alţii să le urmeze modelul. Sunt mulţi bani care, dacă mediul de afaceri ar fi încurajat, ar ieşi la lumină şi ar produce locuri de muncă şi plusvaloare pentru România. Dar atunci când eşti hăituit de toţi şi privit ca un infractor numai pentru că ai vrut să construieşti altceva decât un cont într-o bancă, ce motive ar avea cineva să se implice?

România are nevoie de un mediu de afaceri puternic şi sănătos, aşa după cum mediul de afaceri trebuie să iasă în faţă şi să îşi apere drepturile şi eforturile. La urma urmei, plăteşte destul la statul român ca să merite acest lucru!

sursA: curierulnational.ro

sursa: curierulnational.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Dacă România are oameni de afaceri, eu garantat sunt mitropolit.O să cred în oameni de afaceri şi aportul lor la bunăstarea poporului, când voi citi pe site-ul firmei lor, cifra de afaceri, profit şi cât au dat impozit.Aşa din gură, pot spune că şi eu am dat în fiecare zi a anului trecut câte un milion de euro pe zi la stat.Dar vorba lui coana Leana:”dovada,dovada”.

  • …nu e o problema formarea resurselor sau recunoasterea contributorilor.
    Toata lumea stie ca se strang suficienti bani la buget.
    Ar tb analizata cheltuirea banilor,sifonarea,capusarea lor,inutilitatea anumitor investitii(si alea umflate)

  • Cine tine in spate Romania? Pai… haideti sa vedem ce inseamna la noi “oameni de afaceri”: indivizi care, intr-un fel mai mult sau mai putin ilicit comercializeaza (fac bisnita adica) la a nu stiu cata mana produse in majoritate straine; la acestia se adauga cei care opereaza in domeniul serviciilor, majoritatea amanetate de stat la companii private straine sau “mixte”, plus putinii oameni de afaceri reali care opereaza in transporturi, in turism sau in industria alimentara, in presa,in domeniul cultural artistic ori in agricultura; ponderea celor din urma este minima, ca deasemenea si contributia lor. Marea masa a incasarilor la bugetul de stat provine de la multinationale si din sistemul bancar, respectiv industria grea privatizata tot la multinationale, adica, vorbind altfel, banii care raman statului roman dupa ce privatii straini isi deconteaza cheltuiele (e drept, multe din ele facute tot la noi) fiind, de cele mai multe ori, bani care s-ar fi putut face foarte bine si de catre stat, daca ar fi dispus de un management corespunzator. Cat despre “companiile bugetofage” aceste companii sunt rentabile, numai ca atunci cand bagi bani in buzunarul “public” si nu dai nimic inapoi pentru companiile respective, e normal ca acele companii sa aibe arierate si sa se confrunte cu vesnice datorii mai ales ca salariile unora din aceste companii sunt inadmisibil da mari. Asadar, revin la intrebarea: cine tine in spate Romania? Rapunsul nu poate fi decat unul singur: amaratul care munceste de se speteste pentru privati sau la stat, care este desconsiderat, care este vesnic nemultumit si care este intr-un perpetuu trai de azi pe maine. Simplul cetatean, ala exploatat, cel care-i tine in spate pe “oamenii de afaceri”, acela tine in spate si Romania. Si se pare, dupa ce vedem in ultima vreme, ca s-a cam saturat sa-l capuseze toti din toate partile. Fiindca daca ar fi sa spunem adevarul pana la capat, singurul care este capusat din toate partile, este omul muncii.